Pyyhe ei vielä kehässä – Näin Microsoftin toimitusjohtaja näkee Windows-puhelimien tulevaisuuden

Microsoftin viime viikolla järjestämän Build-kehittäjäkonferenssin avauksessa älypuhelimet jäivät hyvin pieneen, käytännössä lähes olemattomaan rooliin. Pääpaino oli Windows 10:ssä, jota esiteltiin PC-koneissa, tableteissa, Xboxissa ja HoloLensissä. Microsoftin Windows- ja laiteyksikön johtaja Terry Myerson kommentoi myöhemmin, ettei tämä ole Windows-puhelimien vuosi, mutta että myöhemmin on vielä tarkoitus tehdä "siistejä juttuja" myös sillä saralla. Nyt Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella on kertonut oman näkökulmansa älypuhelinasiaan.

Business Insiderin haastattelussa Nadellalta kysyttiin, mitä Microsoft saa, kun se edelleen jatkaa mobiilialustan kehittämistä. Nadellan mukaan hän ei erottele Windowsin mobiiliversiota omaksi alustakseen sen enempää kuin hän erottelee Xboxia tai HoloLensiäkään. Heillä on nyt vain yksi Windows, joka toimii useilla erilaisilla laitteilla, mutta joka tarjoaa yhden yhteisen sovelluskaupan ja yhden yhteisen alustan, jolle kehittäjät voivat tehdä sovelluksia. Sovellukset tehdään toimimaan erikokoisilla näytöillä ja erilaisilla ohjaustavoilla (eli kosketusnäytöt, hiiret, näppäimistöt ja muut).

Nadella toteaa, ettei aio olla vain yksi puhelinvalmistaja muiden joukossa ja muiden säännöillä. Nadella nostaa esiin Windows 10 Mobilen Continuum-toiminnon, jolla älypuhelimen voi laajentaa pöytäkoneeksi erillisen näytön ja näppäimistön avulla. Nadellan mukaan se on heidän laitteilleen yksilöllistä ja sen mahdollisuuksia tullaan entisestään lisäämään.

Nadella muistuttaa Microsoftin Surface-koneista ja siitä, kuinka kolme vuotta sitten ihmiset ihmettelivät, mikä on 2-in-1-laite (eli tabletin ja kannettavan tietokoneen hybridi), mutta nyt jopa Applella on 2-in-1-laite (eli iPad Pro ja sen erillinen näppäimistökansi). Nadella toivoo, että kolmen vuoden kuluttua ihmiset näkevät älypuhelimen ja ajattelevat ”vau, totta, tämä on puhelin, joka voi toimia myös PC:nä”.

Esimerkiksi Nadella nostaa kehittyvät markkinat, kuten Intian. Siellä matkapuhelimet ovat vielä kärjessä, mutta markkinoiden kehittyessä ihmiset kaipaavat yhä enemmän älyä ja tietokoneominaisuuksia laitteiltaan. Tällöin juuri Continuum-ominaisuuksilla varustettu älypuhelin on Nadellan mukaan loogisin vaihtoehto.

Nadellan puheiden perusteella vaikuttaa siis siltä, ettei Microsoftilla ole heitetty pyyhettä kehään älypuhelimien osalta. Nähtäväksi jää, onnistuuko yhtiö luomaan Surface-koneiden kaltaisen ilmiön myös puhelinpuolella.

Lue myös:

    Uusimmat