Metsästäjäliitto tyrmistyi: Luke sivuuttaa kansalaisaloitteen ja jättää susien pannoittamisen sikseen, metsästäjät pelkäävät koiriensa puolesta

Metsästäjäliitto kertoo olevansa tyrmistynyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta päätöksestä olla pannoittamatta susia kevättalvella 2021. Metsästäjäliitto pitää pannoittamista tärkeänä osana metsästyskoirien suojaamiseksi ja susivahinkojen välttämiseksi.

Metsästäjäliitto antaa tiedotteessaan kritiikkiä sille, ettei Luke ole reagoinut kansalaisaloitteeseen pannoituksen aloittamisesta, vaikka aloite keräsi yli 61 000 allekirjoitusta.

Luken mukaan susien pannoittamiselle ei ole edellytyksiä.

− Pannoituksiin liittyvä lupahallinto on hyvin kuormittavaa, eikä siinä ole vuoden aikana tapahtunut muutosta parempaan. Tämän lisäksi pannoituksia tekevien työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden takaamiseen ei ole vielä riittävän toimivia ratkaisuja, kertovat tutkimuspäällikkö Katja Holmala ja ryhmäpäällikkö Otso Huitu Luken tiedotteessa.

Metsästäjien mukaan käytössä olevista menetelmistä pantaseuranta on tehokkain tapa pienentää metsästyskoiriin kohdistuvia riskejä.

Luken ohjelmajohtaja Sirpa Thesslerin mukaan pannoitusten poisjääminen ei heikennä suden kanta-arvion luotettavuutta. DNA-analytiikka on niin kehittynyttä, että se pitkälti korvaa pannoituksista saatavaa tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat