Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan matala-asteista tulehdusta ruokkivat ruoat voivat lisätä ihmisen sydänriskejä, vaikka muut altistavat tekijät otettaisiin huomioon.
Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksen mukaan ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Näiden ruokien on huomattu lisäävän tulehdusta merkittävästi, minkä lisäksi ne voivat johtaa ylipainoon, joka on altistaa matala-asteiselle tulehdukselle.
Sen sijaan runsaasti antioksidantteja ja kuituja sisältävät ruoat – esimerkiksi vihreät lehtivihannekset, keltaiset vihannekset, täysjyvä, kahvi, tee ja viini – auttoivat taistelemaan tulehdusta vastaan.
Erillisen uuden tutkimuksen mukaan myös pähkinät ja etenkin saksanpähkinät voivat vähentää tulehdusta sekä parantaa kolesteroliarvoja ja näin vähentää sydänriskejä. Myös tomaatit, oliiviöljy, hedelmät sekä rasvainen kala auttavat hillitsemään tulehdusta.
LUE MYÖS: Suomalaistutkijatkin ällistyivät – puolukoista paljastui merkittävä terveysvaikutus: "Saatiin kertakaikkisen kiinnostava efekti"
Laaja aineisto pitkältä ajalta
Tutkimus perustuu yli 210 000 amerikkalaisen ruokavaliosta kerättyyn aineistoon. Ruokien vaikutusta matala-asteisesta tulehduksesta kertoviin biomarkkereihin arvioitiin aiemman tutkimustiedon perusteella.