Suomalaistutkijoiden lupaavat löydökset lisäävät tietoa riskiryhmistä: Oireeton tila altistaa vakavalle koronalle – kolme vaaranmerkkiä

Matala-asteinen tulehdus lisää koronariskejä - Teemu Suna kertoo, miten riskiryhmäläisiä voi seuloa 2:43
Matala-asteinen tulehdus näyttää lisäävän koronariskejä – Teemu Suna kertoo, miten riskiryhmäläisiä voi seuloa.

Suomalaisen terveysteknologiayrityksen alustavat löydökset vihjaavat, että verinäytteestä voisi päätellä ihmisen riskin sairastua vakavaan koronavirustautiin.

UK Biopankin laajaan tietoaineistoon perustuvissa löydöksissä havaittiin yhteys tiettyjen verestä havaittavien, matala-asteisesta tulehduksesta kertovien biomarkkereiden sekä vakavan koronavirusinfektion välillä. 

Tutkimuksessa havainnoitiin vuosina 2007–2010 biopankkiin kerättyjen verinäytteiden yhteyttä vakavaan keuhkokuumeeseen sekä vakavaan covid-19-tautiin. Pieni osa, 195 ihmistä, aiemmin terveistä näytteiden antajista sairastui maalis-kesäkuun 2020 aikana todennetusti koronavirustautiin.

Tutkijat löysivät verinäytteistä 25 biomarkkeria, jotka olivat vahvasti yhteydessä keuhkokuumeeseen sekä vakavaan covid-19-tautiin. Näitä markkereita olivat esimerkiksi niin sanotusta matala-asteisesta tulehduksesta kertovat proteiinit, rasvahapot, aminohapot sekä rasva-arvot. Ihmiset, joilla oli tällainen verikuva, joutuivat sairaalahoitoon 5–10 kertaa todennäköisemmin sairastuessaan vakavaan tartuntatautiin.

Markkerit ennustivat kohonneita koronariskejä, vaikka huomioon otettiin potilaiden painoindeksi, tupakointistatus sekä olemassa olevat keuhko- ja sydänsairaudet. 

Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin koronariskejä nostaviin sairauksiin

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Yleislääketieteen erikoislääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri Sami Sabour Terveystalosta pitää tuloksia kuitenkin mielenkiintoisina. Ne perustuvat isoon määrän dataa ja henkilöitä, joista on tehty analyysi jälkikäteen. 

– Pidän tätä erittäin lupaavana, Sabour sanoo.

Sabour muistuttaa, että vaikka matala-asteinen tulehdus on terminä hyvä, ei vielä tarkkaan tiedetä, mitä kaikkea ilmiön taustalla on. Se kuitenkin tiedetään, että matala-asteinen tulehdus liittyy moniin pitkäaikaissairauksiin, joiden on todettu lisäävän vakavan koronavirusinfektion riskiä.

Tulehdus vaikuttaa esimerkiksi lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä metabolisen oireyhtymän taustalla, jotka on tutkimuksissa yhdistetty kohonneisiin koronariskeihin. Myös muun muassa keuhkoahtaumatauti ja maksasairaudet voivat sekä näkyä tulehdusarvoissa että lisätä vakavan koronavirusinfektion todennäköisyyttä. 

Biopankkitutkimukseen perustuvien alustavien löydösten perusteella pitkäaikaissairauksille altistava tulehdus voi lisätä koronariskejä jo ennen varsinaisen kroonisen sairauden puhkeamista. 

– Voi varmasti sanoa, että henkilöt, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, joita tämä tutkimus löytää, ovat alttiimpia infektiolle, Sabour sanoo.

Sabourin mukaan elimistön tulehdustila voi lisätä alttiutta infektiolle myös sen vuoksi, että se heikentää verenkiertoa ja kuormittaa immuunipuolustusjärjestelmää.

Matala-asteinen tulehdus ei oireile

Matala-asteinen tulehdus johtuu ennen kaikkea epäterveellisistä elintavoista. Tupakointi, ylipaino, unenpuute, liikkumattomuus, stressi sekä epäterveellinen ruokavalio ruokkivat matala-asteista tulehdusta. Ihmisen geenit puolestaan määräävät, kuinka helposti elimistö tuottaa CRP-tulehdusproteiinia. Miehiä hormoniaineenvaihdunta altistaa naisia enemmän matala-asteiselle tulehdukselle.

Vaikka matala-asteinen tulehdus ei itsessään oireile, antavat vyötärölle kerääntynyt rasva, kohonnut verenpaine ja kolesteroli siitä vihiä. Tulehdus todetaan verestä otetulla CRP-testillä. 

Riskiryhmien parempi tunnistaminen voisi auttaa avaamaan yhteiskuntia

Suomalaisen terveysteknologiayritys Nightingalen analysoimat tulokset ovat yrityksen perustajajäsenen Teemu Sunan mukaan ”mullistavia”. Nightingale tarjoaa verianalyysipalvelua, josta edellä mainitut markkerit on mahdollista havaita.

Koronapandemia on sulkenut yhteiskuntia maailmanlaajuisesti, vaikka uuden viruksen aiheuttama tauti on erityisen vaarallinen vain pienelle osalle väestöä, Suna muistuttaa. Riskiryhmäläisten seulomisesta voisi olla apua yhteiskuntien avaamisessa ja taloudellisen iskun lieventämisessä. Myöhemmin verianalyysien tuloksia voisi käyttää kohdentamaan mahdollinen rokote sitä erityisesti tarvitseville.

Myös Sabour pitää arvokkaana sitä, että henkilöt, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin, voitaisiin identifioida etukäteen. 

Lähteet: MedRxiv, Nightingale

Lue myös:

    Uusimmat