Tampereen yliopiston tutkimusryhmä selvitti, miten kuivatun puolukkajauhon lisääminen epäterveelliseen ravintoon vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen.
Puolukka onnistui yllättämään Tampereen yliopiston Immunofarmakologian tutkimusryhmän, joka selvitti ravintoon lisätyn puolukkajauheen vaikutuksia lihavuusmallissa.
Kokeessa hiiret saivat kuuden viikon ajan runsasrasvaista rehua. Rasvaa oli peräti 46 prosenttia kokonaisenergiasta.
– Se muistutti koostumukseltaan huonoa länsimaista dieettiä, farmakologian professori Eeva Moilanen sanoo.
Dieetti on omiaan kehittämään hiirelle metabolisen oireyhtymän kaltaisen tilan, jossa paino nousee, kolesterolitaso nousee, maksa rasvoittuu ja kehittyy diabetekselle tyypillisiä muutoksia. Lisäksi elimistöön kehittyy matala-asteinen tulehdus.
– Matala-asteinen tulehdus on keskeinen haitallinen tekijä, joka aiheuttaa lihavuuden liitännäissairaudet, Moilanen sanoo.
Toinen ryhmä hiiriä sai vähärasvaisia rehua eli sen kokonaisenergiasta rasvaa oli vain 10 prosenttia.
Kolmas hiiriryhmä sai yhtä paljon ja samanlaista runsasrasvaista ravintoa kuin ensimmäisen ryhmän hiiret, mutta niiden ruokaan oli lisätty myös puolukkaa jauheena. Kyseessä oli ihan tavallista kuivattua ja jauhettua puolukkaa, jota myydään elintarvikekaupoissakin.
Tutkijat selvittivät eri dieettien vaikutusta metabolisiin muutoksiin ja matala-asteiseen tulehdukseen. Hiirten painon lisäksi seurattiin sisäelinrasvan määrää, veren rasva- ja sokeriarvoja sekä tulehdustekijöitä.
Moilanen sanoo, ettei hänellä ollut etukäteen mitään odotuksia tulosten suhteen. Yllätys oli melkoinen.
– Puolukasta saatiin kertakaikkisen kiinnostava efekti!
Merkittävä terveyttä edistävä vaikutus
Puolukan lisäämisellä ruokaan oli selvä vaikutus hiirten mittaustuloksiin.