Syövän selättänyttä voi odottaa seuraava hengenvaarallinen sairaus – useampi kuin yksi kymmenestä selviytyjästä kuolee tähän

2:17
Mistä syövän tunnistaa? Lääkäri kertoo, millaisesta oireesta tulee huolestua.

Yhä useampi syöpään sairastunut parantuu taudistaan. Syövän selättämisen jälkeen potilailla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Niihin kuolee jopa 11 prosenttia syöpäpotilaista, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Useampi kuin yksi kymmenestä syöpäpotilaasta ei kuole syövän vaan sydän- ja verisuonitautien seurauksena, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa. Suurin riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin syövästä selviytymisen jälkeen on henkilöillä, jotka ovat sairastaneet virtsarakko-, kurkunpää-, eturauhas-, kohtu-, suolisto- tai rintasyöpää.

Löydökset perustuvat yli 3,2 miljoonaan yhdysvaltalaiseen potilaaseen, joilla oli diagnosoitu syöpä vuosien 1973–2012 välillä.

Potilaista 38 prosenttia kuoli syöpään ja 11 prosenttia sydän- ja verisuonitauteihin. Suurin riski sydänperäiseen kuolemaan oli vuoden sisällä syöpädiagnoosista ja alle 35-vuotiailla potilailla.

Samat riskit sekä sydän- että syöpätautien takana

Syöpäpotilaiden riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pian diagnoosinsa jälkeen saattaa selittää solunsalpaaja- ja sädehoitojen vaikutus elimistöön.

Syövästä selviytyneiden riski sydän- ja verisuonitauteihin pysyi kuitenkin koholla vielä seuraavat kymmenen vuotta diagnoosista. Syövällä ja sydänsairauksilla on samoja elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä, kuten lihavuus ja tupakointi.

– Tietoisuuden lisääminen tästä riskistä voi kannustaa syövästä selviytyneitä toteuttamaan terveitä elintapoja, jotka eivät vain pienennä heidän riskiään sydän- ja verisuonitauteihin vaan myös syövän uusiutumiseen, tutkimusta johtanut syöpälääkäri Nicholas Zaorsky sanoo.

Myös lääkärien tulisi olla tietoisia syövästä selviytyneiden potilaiden sydänriskeistä, jotta heitä voitaisiin seurata syöpähoitojen jälkeen tiiviimmin sydänterveyden osalta. Syöpä- ja sydänlääkäreiden olisi hyvä työskennellä yhdessä potilaiden kanssa jo varhaisesta vaiheesta alkaen, jotta syövästä selvinneen riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin pystyttäisiin minimoimaan.

Lähteet: EurekAlert, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja