Litkitkö itsellesi sydänkohtauksen? Tutkijat varoittavat taas dieettilimuista – nämä ovat kolme parasta juomaa: "Muita ei todennäköisesti tulisi juoda säännöllisesti, jos ollenkaan"

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Katso videolta, miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä – riittävällä vedenjuonnilla suotuisia terveysvaikutuksia.

Tuore ranskalainen tutkimus osoittaa jälleen kerran yhteyden keinotekoisesti makeutettujen juomien sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Ranskalaisen Université Sorbonne Paris Nord -yliopiston tutkimus perustuu 104 760 ihmisen otantaan. Osallistujat raportoivat päivänsä aikana syömistään ruoista kuuden kuukauden välein.

Tutkimuksessa keinotekoisesti makeutetuiksi juomiksi määriteltiin juomat, jotka sisälsivät ravintoarvottomia makeuttajia. Sokerisiksi juomiksi luokiteltiin kaikki juomat, jotka sisältävät yli 5 prosenttia sokeria. Vastaajat jaettiin jokaisen juoman kohdalla kolmeen kategoriaan sen mukaan, kuinka paljon he juomia kuluttivat.

Vuosina 2011–2019 tapahtuneen seurannan aikana 1379 osallistujaa sai ensimmäisen kerran aivoinfarktin, ohimenevän aivoverenkiertohäiriön, sydäninfarktin tai sepelvaltimokohtauksen. Verrattuna ihmisiin, jotka eivät käyttäneet makeutusaineilla tai sokerilla maustettuja juomia, suurkuluttajat sairastuivat 20 prosenttia todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Yhteys juomien ja sairastumisen välillä säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon tulosta mahdollisesti sekoittavat tekijät.

Tutkimus ilmestyi Journal of American College of Cardiology -tiedelehdessä. Tekijät toivovat, että lisääntyvä tieto limonadien terveyshaitoista näkyy verotuksessa, sääntelyssä ja juomien etiketeissä.

Light-limujen terveyshaitat todettu useissa tutkimuksissa

Havaittu yhteys on linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Jo vuonna 2012 tutkijat varoittivat, että light-limujen säännöllinen juominen voi lisätä verisuonisairauksien ja sydänkohtausten riskiä. Vuonna 2019 ilmestyneessä amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että kaksi tai useampi keinotekoisesti makeutettua juomaa päivässä lisää aivo- ja sydäninfarktin riskiä.

Tutkimuksissa on myös todettu, että vaikka keinotekoisesti makeutetut juomat sisältävät vähän energiaa, ne eivät auta laihtumaan. Erään australialaistutkimuksen mukaan keinomakeutetut virvoitusjuomat ovat jopa lihottavampia kuin sokeriversiot. Tutkijat epäilivät, että makeutusaineet voivat muuttaa suolistobakteereja huonompaan suuntaan sekä lisätä makeiden ruokien syömistä. Keinotekoiset makeuttajat saattavat lisäksi vaikuttaa kielteisesti ihmisen aineenvaihduntaan.

Paras juoma ihmiselle on vesi

Paras juoma ihmiselle on vesi, muistuttaa amerikkalainen sydänlääkäri Andrew Freeman  CNN:n haastattelussa. Myös makeuttamattomat tee ja kahvi ovat terveellisiä vaihtoehtoja.

– Muita ei todennäköisesti tulisi juoda säännöllisesti, jos ollenkaan, Freeman sanoo.

Mikäli limukoukku on kehittynyt pahaksi, kannattaa juomasta vieroittautua esimerkiksi kuplavedellä, jota on maustettu hedelmillä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat