Massiivinen juhlinta kääntyi valtavaksi kansalliseksi suruksi – tällainen oli brittikuninkaallisten historiallinen vuosi 2022

"Kuningatar on ollut läsnä koko elämäni"– Elisabetin hautajaispäivä oli briteille täynnä tunteita 2:12
Katso videolta: "Kuningatar on ollut läsnä koko elämäni" – Elisabetin hautajaispäivä oli briteille täynnä tunteita

Vuosi 2022 jää myös Ison-Britannian kuninkaallisten historiankirjoihin erittäin merkittävänä.

Monella tapaa historiallinen vuosi 2022 on tulossa päätökseensä, ja myös brittihovin kuninkaallisille kulunut vuosi oli monilla tapaa erittäin merkittävä. 

Vuotta määrittivät suuret juhlat mutta myös valtavat surut. Kesällä Isossa-Britanniassa päästiin juhlimaan kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden platinajuhlaa, mutta jo syksyllä kansakunta kokoontui suremaan hallitsijansa kuolemaa. 

Lisäksi myös monista muista syistä brittikuninkaalliset puhuttivat ympäri maailman vuoden aikana. Keräsimme kokoon nämä kuninkaallisten historiallisen vuoden merkittävimmät tapahtumat. 

Tammikuu

Alkuvuodesta 2022 huomio kuninkaallisen perheen jäsenistä kiinnittyi Elisabetin kolmanneksi nuorimpaan lapseen prinssi Andrew'hun. Yhdysvaltalainen Virginia Giuffre nosti vuonna 2021 siviilikanteen Andrew'ta vastaan, väittäen joutuneensa pakotetuksi seksiin tämän kanssa 2000-luvun alussa, kun hän oli 17-vuotias eli Yhdysvaltojen lain mukaan alaikäinen. Andrew oli tuohon aikaan nelikymppinen. 

Tapauksen johdosta tammikuussa Andrew'n ilmoitettiin menettäneen sotilasorganisaatioihin liittyvät sotilaalliset kunniatehtävänsä sekä ettei tämä tulisi enää edustamaan kuninkaallisissa tehtävissä. Asiaa käsiteltiin runsaasti kansainvälisissä medioissa tammikuussa, ja lopulta helmikuussa ilmoitettiin, että Andrew ja Giuffre olivat päätyneet asiassa sopuun oikeussalien ulkopuolella summasta, jota ei ole vahvistettu julkisesti.

Lähteiden mukaan prinssi Andrew olisi kuitenkin maksanut Giuffrelle 12 miljoonan punnan, eli noin 13,6 miljoonan euron korvaukset. 

Helmikuu

6. helmikuuta tuli täyteen tasan 70 vuotta siitä, kun Elisabetin isä kuningas Yrjö VI menehtyi ja tuolloin vain 25-vuotiaasta Elisabetista tuli välittömästi kuningatar. Tuolloin Elisabet ja hänen puolisonsa Philip olivat Kansainyhteisön kiertomatkalla Keniassa, eikä huonojen yhteyksien tähden tieto kuninkaan kuolemasta saavuttanut tuoretta kuningatarta heti. 

Helmikuussa 2022 Elisabet piti merkittävän puheen, jossa hän totesi julkisesti hänen "hartaan toiveensa" olevan se, että hänen poikansa Charlesin puolisosta Camillasta tulisi kuningatarpuoliso sitten, kun hänestä aika jättää ja Charlesista tulee kuningas. Tätä toivetta kunnioitettiin Elisabetin kuoleman jälkeen. 

Elisabet II on hallinnut nyt 70 vuotta 1:59

Maaliskuu

Kuningatar Elisabetin edesmenneen puolison prinssi Philipin kunniaksi järjestettiin kiitosjumalanpalvelus Lontoon Westminster Abbeyssa. Paikalla edustivat kuninkaallisen perheen ydinjäsenet, ja myös jo tuohon aikaan tovin terveysongelmista kärsinyt kuningatar Elisabet saapui paikalle kunnioittamaan aviopuolisonsa muistoa. 

Tapa, jolla Elisabet saapui tilaisuuteen, oli monien mielestä valtava yllätys, sillä kuningattaren saattajana toimi hänen skandaalipoikansa Andrew. Elisabet ja Andrew saapuivat tilaisuuteen kahdestaan saman auton kyydissä. Prinssi Andrew esiintyi tuolloin julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettu siviilikanne seksuaalirikoksia koskien päättyi sovitteluun Yhdysvalloissa.

Huhtikuu

Huhtikuussa prinssi Harry ja herttuatar Meghan matkustivat ensimmäistä kertaa yhdessä Eurooppaan sen jälkeen, kun he vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan vuoden 2020 alussa. Pariskunta on asunut tästä lähtien Pohjois-Amerikassa, ja tällä hetkellä he asuvat Kalifornian Montecitossa. 

Kaksikko matkusti Alankomaiden Haagiin Invictus Games -tapahtumaa varten. Ennen Alankomaita pariskunta piipahti Windsorin linnassa tapaamassa kuningatar Elisabetia, mutta lähteiden mukaan tapaaminen oli hyvin pikainen ja kesti ainoastaan vartin.

21. huhtikuuta Elisabet juhli 96-vuotissyntymäpäiviään, joita vietettiin yksityisesti kuninkaallisen perheen kesken. 

Toukokuu

Viimeisen elinvuotensa aikana Elisabet joutui perumaan runsaasti edustustehtäviään heikentyneen terveydentilansa vuoksi, ja usein kuningatarta sijaisti hänen vanhin lapsensa Charles. Näin tapahtui myös 10. toukokuuta, kun kuningatar Elisabet joutui jättämään väliin parlamentin avajaiset, mikä on yksi brittimonarkin merkittävimmistä tehtävistä.

Kyseessä oli kolmas kerta, kun näin kävi Elisabetin valtakauden aikana: kaksi ensimmäistä kertaa hän joutui jättämään parlamentin avajaiset väliin ollessaan raskaana, odottaessaan lapsiaan prinssi Andrew'ta ja myöhemmin prinssi Edwardia.

Kuningatarta sijaistivat tänä vuonna hänen valtiosihteereinään toimineet Charles sekä hänen vanhin poikansa prinssi William. Charles luki tilaisuudessa Elisabetin puheen tämän puolesta. 

Kuitenkin pari päivää myöhemmin 13. toukokuuta Elisabet yllätti saapumalla Royal Windsor Horse Show'hun, mikä oli yksi kuningattaren vuoden suosikkitapahtumista. Tuolloin kuningatar vaikutti hyvätuuliselta ja -kuntoiselta, vaikka hän kävelikin silloin jo totutusti edesmenneen puolisonsa kävelykeppiin tukeutuen. 

Kesäkuu

Odotettu kesäkuu saapui ja sen myötä myös odotettu Elisabetin 70-vuotisen valtakauden platinajuhla. Juhlallisuudet jatkuivat usean päivän ajan ja niihin lukeutui muun muassa perinteinen kuningattaren syntymäpäivää juhlistava Trooping the Colour -paraati, jumalanpalvelus St. Paul'sin katedraalissa sekä valtava juhlakonsertti Buckinghamin palatsin edustalla. 

Juhlallisuuksien aikana Elisabet nähtiin vilkuttamassa kansalle Buckinghamin palatsin parvekkeella kolmesti. Kuninkaallisiin perehtynyt kirjailija Satu Jaatinen arvioi ennen platinajuhlaa, että kyseessä saattaisi olla "kuningattaren viimeinen vilkutus". Kuningatar Elisabet nähtiin parvekkeella viimeistä kertaa koskaan 5. kesäkuuta.

Kuningatar Elisabetin vallassaoloa juhlitaan vielä tänään – MTV paikalla Lontoossa 7:10

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden näyttävä platinajuhla sujui Lontoossa.

Sen lisäksi, että kansa sai ihastella kuningatar Elisabetia Buckinghamin palatsin parvekkeella vielä viimeisen kerran, veti huomiota itseensä myös prinssi Williamin ja hänen puolisonsa Catherinen 4-vuotiaan kuopuksen prinssi Louisin ilmeet ja käytös

Platinajuhlan jumalanpalveluksen St. Paul'sin katedraalissa kuningatar Elisabet joutui jättämään välistä, mutta tuolloin huomio kiinnittyi Harryyn ja Meghaniin, jotka edustivat tilaisuudessa kuninkaallisten rinnalla ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun he jättivät kuninkaallisen elämän taakseen Isossa-Britanniassa. 

Harry ja Meghan saapuivat kuningatar Elisabetin platinajuhlaan 0:58

Videolta näet, kuinka Harry ja Meghan saapuivat edustamaan muiden kuninkaallisten rinnalla kuningatar Elisabetin platinajuhlan jumalanpalvelukseen.

Heinäkuu

15. heinäkuuta kuningatar Elisabet edusti yllättäen kahdestaan tyttärensä prinsessa Annen kanssa. Kyseessä oli neljäs kerta, kun kuningatar Elisabet nähtiin kuninkaallisten asumusten ulkopuolella kuluvan vuoden aikana, ja valitettavasti se myös jäi hänen viimeiseksi julkiseksi esiintymisekseen. 

Syyskuu

6. syyskuuta kuningatar Elisabet nimitti uuden pääministerin Liz Trussin ja pyysi tätä muodostamaan hallituksen hänen nimissään. Truss oli Elisabetin valtakauden 15. pääministeri. Tapaaminen järjestettiin poikkeuksellisesti Balmoralin linnassa Skotlannissa, ja siitä julkaistuissa kuvissa hymyilevä kuningatar seisoi kätellessään tuoretta pääministeriä. 

Kaksi päivää myöhemmin, torstaina 8. syyskuuta hovi tiedotti lääkäreiden olevan huolissaan kuningatar Elisabetin terveydentilasta. Uutisoitiin, kuinka kuninkaallisen perheen jäsenet riensivät kukin omia reittejään Balmoralin linnaan kuningattaren luokse. 

Illalla ilmoitettiin, että kuningatar Elisabet oli menehtynyt 96 vuoden iässä hänelle rakkaassa Balmoralin linnassa. 

Hänen esikoisestaan Charlesista tuli välittömästi kuningas, joka puhutteli kansaa kuninkaana ensimmäistä kertaa 9. syyskuuta.

– Lupauksen elinikäisestä palvelusta uudistan teille kaikille tänään, Charles totesi tuolloin ensimmäisessä puheessaan kuninkaana. 

Charles III pitää ensimmäisen puheensa kuninkaana 9:26
Videolta näet Charlesin ensimmäisen puheen kuninkaana.

Isossa-Britanniassa alkoi kuningattaren kuoleman jälkeen kymmenen päivää kestänyt suruaika. Noiden päivien aikana Elisabetin arkku kuljetettiin välipysähdysten kautta Skotlannista Lontooseen, jossa se oli Westminster Hallissa usean päivän ajan ennen hautajaisia. Kansalaiset saivat käydä arkun luona osoittamassa kunnioitustaan kuningatarta kohtaan, ja jono arkulle venyi Lontoon keskustassa jopa kahdeksan kilometrin mittaiseksi

19. syyskuuta kuningatar Elisabet siunattiin Westminster Abbeyssa ja hänet haudattiin yhdessä edesmenneen puolisonsa prinssi Philipin kanssa St. Georgen kappeliin Windsoriin. 

Britannia on hiljentynyt seuraamaan kuningatar Elisabetin hautajaisia 4:17
Katso videolta, kuinka uutisoimme kuningatar Elisabetin hautajaispäivästä Lontoosta maanantaina 19. syyskuuta. 

Sen lisäksi, että Charlesista tuli kuningas, saivat muutkin kuninkaalliset uusia titteleitä. Camillasta tuli kuin tulikin kuningatarpuoliso, ja Charles myönsi vanhemmalle pojalleen prinssi Williamille Walesin prinssin tittelin. Näin ollen Williamin puolisosta Catherinesta tuli Walesin prinsessa: tittelin ensimmäinen haltija sitten edesmenneen prinsessa Dianan.

Lokakuu

Kuningas Charles pääsi suorittamaan yhden monarkin merkittävimmistä tehtävistä heti valtakautensa aluksi, kun hän nimitti uuden pääministeri Rishi Sunakin tehtäväänsä. 

Marraskuu

14. marraskuuta Charles vietti 74-vuotissyntymäpäiviään, joita juhlittiin myös yksityisesti perhepiirissä. Joulukuussa hovi ilmoitti, että Charlesin syntymäpäiviä tullaan viettämään virallisesti Trooping the Colour -paraatin myötä 17. kesäkuuta samaan tapaan, kuin hänen äitinsä kuningatar Elisabetin sekä lukuisten muiden monarkkien syntymäpäiviä on aiemmin vietetty. 

Marraskuussa Charles isännöi myös ensimmäiset valtiolliset juhlaillallisensa kuninkaana. Buckinghamin palatsissa järjestetyssä tilaisuudessa huomion veivät erityisesti kuningatarpuoliso Camilla sekä tuore Walesin prinsessa Catherine.

Joulukuu

Joulukuun alussa kohistiin, kun Harryn ja Meghanin elämästä kertova Harry & Meghan -dokumenttisarja julkaistiin kahdessa osassa Netflixissä. Sarjan haastatteluissa he kertasivat omaa parisuhdettaan ja sitä, millaisia hankaluuksia he ovat kohdanneet pariskuntana. Lausunnoissaan Harry ja Meghan osoittivat syyttävät sormensa erityisesti brittimedian suuntaan, mutta parjasivat myös brittihovia kovin sanoin siitä, ettei heitä onnistuttu tai olisi edes haluttu suojella. 

Dokumenttisarjassa esitettiin, että sen haastattelut olisi tehty ennen elokuuta 2022, eli ennen kuningatar Elisabetin kuolemaa. Lähteiden mukaan Harry ja Meghan olisivat halunneet tehdä muokkauksia sarjaan ja lausuntoihinsa Elisabetin kuoleman jälkeen, mutta varmasti ei tiedetä, tekikö Netflix lopulta mitään muokkauksia sarjaan vai ei. 

Brittihovi tai sen kuninkaalliset jäsenet eivät ole kommentoineet millään tavalla sarjaa, sen sisältöä tai siitä aiheutunutta kohinaa. Briteissä järkytyttiin hiljan, kun Top Gear -ohjelmasta tunnettu juontaja Jeremy Clarksonin kynäilemä kolumni Meghanista ja Harrysta julkaistiin The Sun -lehdessä. Kyseinen kolumnin on koettu olevan naisvihainen sekä julka, ja se on herättänyt laajaa kritiikkiä sekä Briteissä, että muualla maailmassa. 

Kuninkaallisten raskas vuosi huipentui joulunviettoon perinteisesti Sandringhamin kartanossa, mutta nyt kyseessä oli ensimmäinen joulu ilman kuningatar Elisabetia. Charles isännöi kuninkaallisten joulun ensimmäistä kertaa kuninkaana, ja lähteiden mukaan hän aikoi uudistaa pyhien viettoa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Charlesin isännöimä joulu tulisi olemaan merkittävästi rennompi ja vähemmän virallinen, kuin kuningatar Elisabetin emännöimät joulut. 

Lue myös:

    Uusimmat