Vuosi kuningatar Elisabetin kuolemasta – näin kuningas Charles mylläsi hovia ja sukuriidat leimahtivat ilmiliekkeihin

Kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut 7:39
Kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut

Brittihovissa on tapahtunut monenlaista mylläystä vuoden aikana kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen.

Tasan vuosi sitten, 8. syyskuuta 2022, Iso-Britannia pysähtyi ja maailma järkyttyi, kun historiallisen pitkäaikaisen monarkin kuningatar Elisabetin  tiedotettiin nukkuneen pois 96-vuotiaana. 

Uutista odotettiin, sillä samaisena torstaina Buckinghamin palatsi oli jo iltapäivästä tiedottanut, että iäkkään kuningattaren terveydentila oli romahtanut. Aiemmin samalla viikolla, vain muutama päivä aiemmin kuningatar Elisabet oli kuvattu hyvävointisen oloisena, kun tämä oli tavannut Ison-Britannian tuolloin uuden, mutta sittemmin virastaan eronneen pääministerin Liz Trussin  Balmoralissa. Kuningattarella oli kuitenkin jo pitkään ollut erilaisia terveysongelmia. 

Huolta lisäsi tieto siitä, että kaikkien kuningatar Elisabetin neljän lapsen sekä muiden kuninkaallisen ydinperheen jäsenten kerrottiin kiiruhtavan Skotlantiin päästäkseen kuningattaren luokse. 

Kuningatar Elisabet vietti elämänsä viimeiset hetket hänelle rakkaassa Balmoralin linnassa Skotlannissa, jossa kuoleman hetkellä hänen rinnallaan olivat esikoinen prinssi Charles  sekä ainut tytär prinsessa Anne. Uutinen kuolemasta tuli lopulta julki puoli yhdeksältä illalla Suomen aikaa.  

Tuossa hetkessä muuttui myös Charlesin elämä. Hetkessä, jolloin Charles menetti äitinsä, tapahtui myös asia, jota hän oli odottanut läpi 72-vuotisen elämänsä, ja hänestä tuli samalla kuningas. 

Charles julistettiin kuninkaaksi kaksi päivää myöhemmin, lauantaina 10. syyskuuta.

Kruunajaisia vietettiin kuitenkin vasta 6. toukokuuta 2023 näyttävin menoin Westminster Abbey -kirkossa Lontoossa, jolloin 73-vuotias Charles puolestaan rikkoi ennätyksiä olemalla Britannian historian vanhimpana kruunattava monarkki. 

Mylläys alkoi

Kuningatar Elisabet laskettiin haudan lepoon 19. syyskuuta, jonka jälkeen kuninkaallinen perhe vetäytyi vielä viettämään suruaikaansa. 

Suruajan päätyttyä alkoi toden teolla kuningas Charlesin aika – joka on jakanut myös mielipiteitä. 

Charles ja Camilla palasivat edustustehtäviin lokakuussa 2022 ja kiersivät muun muassa ympäri saarivaltiota tuoreena kuningasparina. Ikäviltä välikohtauksilta ei vältytty, sillä kuningaspari kohtasi erilaisia mielenilmauksia, sekä jopa Yorkin vierailullaan kananmunia heitelleen miehen, jonka tähtäin oli tuoreessa monarkissa. 

Jo lokakuussa pian palattuaan töihin Charles pääsi suorittamaan hyvin arvovaltaisen tehtävän, joka on yksi brittimonarkin tärkeimmistä: nimittämään uuden pääministerin Rishi Sunakin  tehtäväänsä.

Samalla Charles aloitti myös mylläyksen hovin seinien sisäpuolella. Jo pitkään ennen kuin Charlesista tuli kuningas, huhuttiin hänen haluistaan pienentää hovia sekä kuninkaallisen perheen kuluja ja muuttaa käytäntöjä. Myös jotkin vanhat perineet saivat huutia, sillä syksyllä Charles esimerkiksi kielsi ankan- ja hanhenmaksan käytön kaikissa kuninkaallisissa ruoka-annoksissa. 

Muun muassa eläinoikeusjärjestö PETA ylisti kuninkaan päätöstä kieltää ylellisenä pidetty herkku palatsin kaikista ruokalistoista, sillä ankanmaksa on tuote, jota varten lintuja syötetään väkisin. Jo ennen kuninkaaksi tuloaan Charles tunnettiin vuosikymmenien ajan siitä, että hän suosii kasvispainotteista ruokavaliota sekä on hyvin ilmastotietoinen. 

Lisäksi hovia myllännyt Charles kohautti keväällä, kun kuninkaan kerrottiin ilmoittaneen kuningatar Elisabetin entiselle henkilökohtaiselle avustajalle ja vaatettajalle Angela Kellylle, ettei tämä enää voisi asua kuninkaallisilla mailla. 

Harry ja Meghan

Loppuvuodesta häämötti myös ensimmäinen skandaalipommi kuninkaalliselle perheelle sitten kuningatar Elisbetin kuoleman, ja se tuli valtameren takaa. Joulukuussa Netflix-suoratoistopalvelussa julkaistiin Charlesin hovista etääntyneen kuopuksen prinssi Harryn  ja tämän puolison herttuatar Meghanin  elämästä kertovat dokumenttisarja Harry & Meghan, jossa pariskunta avautui jälleen kerran kuninkaallisen elämänsä hankaluuksista. 

Sarjassa osansa saivat myös kuningas Charles, sekä Harryn veli prinssi William. Haastatteluissa Harry muun muassa väitti puolisonsa Meghanin olleen pariskunnan häiden jälkeen niin suosittu, etteivät muut kuninkaalliset, Charles mukaan lukien, sitä kestäneet. 

Harry myös kertoi joutuneensa isänsä Charlesin ja isoveljensä Williamin armottoman raivon kohteeksi keskustelussa, joka käytiin, kun Harry ja Meghan olivat ilmoittaneet julkisesti aikeistaan vetäytyä hovista. 

– Oli kammottavaa, kun veljeni karjui ja huusi minulle ja isäni sanoi asioita, jotka eivät yksinkertaisesti olleet totta ja isoäitini vain istui hiljaa ja otti kaiken vastaan, Harry avautui dokumentissa.

Dokumentissa Harry ja Meghan myös avautuivat mukaan Charlesin ja Williamin pressitiimit olisivat myös vuosien varrella vuotaneet tietoja Harryn ja Meghanin elämästä lehdistölle. 

Alkuvuodesta saaga sai jatkoa, kun loppiaisen tienoilla julkaistiin Harryn omaelämäkerta Spare (suom. Varamies). Kirjassa Harry ampui jälleen kovilla kuninkaallista perhettään ja varsinkin Charlesia, Williamia sekä Charlesin vaimoa Camillaa  kohtaan. 

Harry muun muassa kertoi anelleensa aikoinaan Williamin kanssa isältään, ettei tämä menisi naimisiin Camillan kanssa, kutsui tätä ilkeäksi äitipuoleksi sekä kuvaili joutuneensa Camillan "uhraamaksi tämän henkilökohtaisella PR-alttarillaan", kun tämä Harryn väitteiden mukaan olisi vaihtanut tietoja brittilehdistön kanssa saadakseen aikaan positiivisemman kuvan itsestään mediassa. 

Tiettävästi Harryn ja Meghanin avautumiset ovat jäädyttäneet heidän välejään muihin kuninkaallisiin. Spekulaatiot saivat entisestään bensaa liekkeihin alkukeväästä, kun Charlesin uutisoitiin päättäneen aikovan ottaa Harryn ja Meghanin Ison-Britannian kodin Frogmore Cottagen pariskunnan käytöstä. Harry ja Meghan asuvat Yhdysvalloissa eivätkä ole viettäneet juurikaan aikaa perheenä kyseisessä kiinteistössä sitten Pohjois-Amerikkaan muuton alkuvuodesta 2020. 

Andrew

Loppuvuodesta 2022 lähteet alkoivat huhuilla kuningas Charlesin tehneen päätöksen, ettei hänen pikkuveljellään ja hovin nykyisellä häpeälampaalla prinssi Andrew'lla  olisi enää toimistoa käytössään Buckinghamin palatsissa. Samalla kerrottiin Charlesin linjanneen, ettei Andrew saisi enää käyttää palatsia osoitteenaan, johon toivoo yhteydenottojaan. 

Tammikuun lopussa uutisoitiin Charlesin käskeneen Andrew'ta pakkaamaan tavaransa ja linjanneen, ettei Buckinghamin palatissa "olisi sijaa hänelle". 

Myöhemmin keväällä lähteet huhuilivat, ettei Charles puolestaan olisi jakanut kuningatar Elisabetilta saamaansa perintöä sisarustensa kanssa, mikä sekin olisi ajanut Andrew'ta syvemmälle epätoivoon. 

Vielä myöhemmin keväällä puolestaan kerrottiin, että Charles olisi halunnut pikkuveljensä muuttavan kodistaan Royal Lodgesta pienempään Harryn ja Meghanin brittikotina tunnettuun Frogmore Cottageen. Lähteiden mukaan Andrew olisi ollut kuitenkin äärimmäisen vastahakoinen lähtemään Royal Lodgesta ja pelänneen veljensä pyrkivän häätämään hänet pakolla. Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä, mitä asumisjärjestelyn kanssa lopulta kävi. 

Kruunajaiset

Toukokuussa koitti viimein Charlesin elämän odotetuin päivä: näyttävät kruunajaiset Lontoon Westminster Abbeyssa. 

Tilaisuutta varjostivat perheriidat sekä spekulaatiot siitä, saapuvatko Harry ja Meghan paikalle, ja mikäli saapuvat, kuinka kauas muista kuninkaallisista heidät istutettaisiin ja tulisivatko prinssiveljekset edes puhumaan saatika katsomaan toisiaan. 

Lopulta pariskunta ilmoitti Harryn osallistuvan tilaisuuteen yksin ja Meghanin jäävän Yhdysvaltoihin parin lasten kanssa. Harry lennähtikin välittömästi kruunajaisten päätteeksi Kaliforniaan, jotta ehti vielä viettämään esikoisensa Archien  4-vuotissyntymäpäivää, joka oli samana päivänä. 

Kruunajaispäivänä todistettiin kuitenkin myös koskettavia hetkiä, jotka jäivät historiaan. Erityisesti odotettu hetki, jolloin Charles sai viimein kruunun päähänsä, jäi monien mieleen. MTV Uutiset oli paikalla Lontoon Hyde Parkissa, jossa tuhannet kruunajaisia seuranneet ihmiset puhkesivat suosionosoituksiin tuona hetkenä. 

Tilaisuudessa kruunattiin myös Charlesin puoliso Camilla, jota alettiin myös historiallisesti kutsua kruunajaisista lähtien kuningattareksi kuningatarpuolison sijaan. 

Kruunajaisten jälkeen kuninkaallisten suunnalta ei ole juurikaan kiirinyt suurempia skandaaleja tai villiä spekulaatiota aiheuttaneita uusia huhuja. Kesäkuussa vietettiin Charlesin syntymäpäivää Trooping the Colour -tapahtuman myötä, eivätkä Harry ja Meghan osallistuneet tähän tilaisuuteen. Huomio on kiinnittynyt paljolti prinssi Williamiin sekä erityisesti hänen puolisoonsa prinsessa Catherineen, josta tuli Elisabetin kuoleman jälkeen ensimmäinen Walesin prinsessa sitten prinsessa Dianan.

Kruunajaisten jälkeen Harry on piipahdellut silloin tällöin vanhassa kotimaassaan, mutta ottaakseen osaa oikeudenkäyntiin brittimediaa vastaan, eikä tapaamassa sukulaisiaan. Charles, Harry ja William eivät tiettävästi ole viettäneet aikaa yhdessä, mutta lähteiden mukaan ainakin Charles olisi kiinnostunut tekemään sovinnon kuopuksensa kanssa. Toista saattaa olla kuitenkin Williamin kohdalla, joka kertoman mukaan on yhä äärimmäisen verisesti vihainen pikkuveljelleen tämän tekosista. 

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat