Prinssi Andrew menetti kuninkaallisen elämänsä ja joutuu oikeuden eteen – näin tapaus etenee: "Lakimiehet saattavat yrittää päästä käsiksi jopa kuningattareen"

0:45
Prinssi Andrew joutuu oikeuteen seksuaalirikossyytöksistä – tapaus liittyy Epsteinin seksirinkiin

Prinssi Andrew'n tapaus on valtava kriisi brittihovin kuninkaalliselle perheelle.

Keskiviikkona 12. tammikuuta Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltion tuomari Lewis Kaplan torjui kaikilta osin prinssi Andrew'n asianajajien vaatimukset prinssiä vastaan nostetun seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan siviilikanteen hylkäämisestä. Näin ollen Andrew'hun kohdistuvat hyväksikäyttösyytökset etenevät Yhdysvalloissa siviilioikeudenkäyntiin. 

61-vuotias prinssi Andrew on kuningatar Elisabetin kolmanneksi vanhin lapsi. 

Andrew'n haastoi oikeuteen yhdysvaltalainen Virginia Giuffre, 38, jonka mukaan prinssi käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen vuonna 2001, kun hän oli 17-vuotias ja Yhdysvaltojen lain mukaan alaikäinen. Hyväksikäyttö tapahtui Giuffren mukaan seksuaalirikoksista syytetyn, edesmenneen liikemies Jeffrey Epsteinin kotona New Yorkissa sekä hänen omistamallaan yksityisellä saarella Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. Giuffren mukaan prinssi käytti häntä hyväkseen myös Epsteinin kumppanin, Ghislaine Maxwellin kotona Lontoossa. Maxwell tuomittiin seksuaalirikoksista joulukuussa 2021.

Andrew'n asianajajat yrittivät estää siviilikanteen etenemisen oikeuteen sillä perusteella, että Giuffre teki vuonna 2009 sovitteluratkaisun edesmenneen Epsteinin kanssa. Sopimuksen ehtoihin kuului, ettei Giuffre haasta oikeuteen ketään Epsteiniin liittyvää henkilöä, jota olisi voitu kuvailla "mahdolliseksi vastaajaksi".

Kaplan totesi tammikuun alussa julkaistussa päätöksessään, että Giuffren kanne ei ole millään tavalla epämääräinen tai tulkinnanvarainen.

– Se esittää erillisiä seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia tietyissä olosuhteissa, kolmessa tunnistettavassa paikassa. Se todentaa, kenen toimesta tämä seksuaalinen hyväksikäyttö on tapahtunut, päätöksessä todettiin.

Andrew'lla on 14. heinäkuuta asti aikaa vastata kysymyksiin tapauksesta valanalaisesti. Mikäli tapausta ei sovitella, Andrew joutuu todennäköisesti oikeuteen vuoden 2022 syyskuun ja joulukuun välillä. 

Torstaina 13. tammikuuta ilmoitettiin, että Andrew menetti virallisesti sotilasarvonsa, eikä hän edusta enää kuninkaallisissa tehtävissä. Andrew'ta ei myöskään puhutella jatkossa "hänen kuninkaallisena korkeutenaan".

– Yorkin herttua ei ota vastaan enää mitään julkisia tehtäviä ja hän puolustautuu tässä tapauksessa yksityisenä kansalaisena, Buckinghamin palatsin tiedotteessa kerrottiin. 

Lähteiden mukaan asiasta oli keskusteltu laajalti kuninkaallisen perheen sisällä.

Andrew astui syrjään kuninkaallisista tehtävistään vuonna 2019, annettuaan BBC:n Newsnightin Emily Maitlisille katastrofaalisena pidetyn haastattelun, jossa hän vastasi Giuffren syytöksiin liittyviin kysymyksiin. Haastattelun aikana Andrew antoi erittäin epämääräisiä sekä epäuskottavina pidettyjä vastauksia, eikä ilmaissut empatiaa Epsteinin uhreja kohtaan.

Haastattelu sai ympäri maailman murskaavan vastaanoton, jonka johdosta Andrew lopulta vetäytyi kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Andrew on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet syytökset ja todennut toistamiseen, ettei muista koskaan tavanneensa Giuffrea. Prinssin on myös kerrottu ajatelleen haastattelun jälkeen, että se oli mennyt hyvin.

Floridalaisen asianajaja Spencer Kuvinin, joka on edustanut yhdeksää oletettua Epsteinin seksikaupan uhriksi joutunutta, arvioi, että Andrew'n tilanne on brittihovin muillekin jäsenille katastrofaalinen. 

– Andrew'n tuhoisa BBC:n Newsnight-haastattelu tulee vainoamaan häntä. Hän mainitsi vaimonsa sekä tyttärensä. He kaikki saattavat nyt joutua todistamaan. Lakimiehet saattavat yrittää päästä käsiksi jopa kuningattareen. En epäile, etteivätkö he tekisi niin, mutta koska hän on hallitsija, se on melkein mahdotonta. 

Kuvin arvioi, että Andrew'n kuulustelussa tullaan käymään läpi hyvin intiimejä ja henkilökohtaisia asioita. 

– Epäilemättä herttualta tullaan kysymään hänen intiimialueistaan. Mikään ei ole kiellettyä, sillä mikäli alaikäinen tyttö pystyy kuvailemaan, miltä Yorkin herttuan intiimialueet näyttävät... Kuinka niin voisi olla, elleivät he olleet suhteessa?

Lakimies Mark Stephens puolestaan arvioi, että oikeudenkäynti tulisi todennäköisesti aiheuttamaan peruuttamatonta vahinkoa koko kuninkaallisen perheen maineelle. 

– Tuomari Lewis Kaplan on heittänyt oikeutetun juridisen päätöksen pommin tavoin keskelle kuninkaallista perhettä, ja uhkana on jopa perustuslaillisen kriisin syntyminen. 

Stephensin mukaan Andrew'lla on käsillään ainoastaan huonoja vaihtoehtoja. 

– Pääasiallisesti uskon, että hän tulee käymään läpi oikeusprosessin tai sitten hän joutuu sovittelemaan, mikä saattaa olla hänelle vähiten huono vaihtoehto. 

Andrew'ta läheiset lähteet kertovat, ettei prinssillä olisi tällä hetkellä aikomusta sovitella tapausta oikeussalien ulkopuolella. Arvioiden mukaan Andrew saattaisi joutua maksamaan Giuffrelle jopa kymmenen miljoonaa puntaa, eli 11,9 miljoonaa euroa, mikäli tapaus sovitellaan oikeudessa. Lähteiden mukaan Giuffre on ennen kaikkea etsimässä oikeutta ja näin ollen olevan halukas kohtaamaan Andrew'n oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja