Rishi Sunak on nyt Britannian ensimmäinen ei-valkoinen pääministeri – lupaa korjata edeltäjänsä virheet

Konservatiivien Rishi Sunak nousee Britannian uudeksi pääministeriksi 4:52
Konservatiivien Rishi Sunak nousee Britannian uudeksi pääministeriksi – tällaisen päämiehen saarivaltio saa

Kuningas Charles nimitti tiistaina entisen valtiovarainministeri Rishi Sunakin Britannian uudeksi pääministeriksi.

Sunak on ensimmäinen ei-valkoinen pääministeri Britannian historiassa ja samalla 42-vuotiaana nuorin pääministeri yli kahteen vuosisataan. 

Hän on myös ensimmäinen pääministeri, jonka kuningas Charles on nimittänyt, ja jo kolmas viran haltija kuluvana vuonna.

Edesmennyt kuningatar Elisabet nimitti Sunakin edeltäjän Liz Trussin virkaansa vain kaksi päivää ennen kuolemaansa syyskuun alussa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Sunak sanoi ensimmäisessä puheessaan pääministerinä korjaavansa edeltäjänsä virheet. Sunak sanoi pitävänsä Trussin välitöntä pyrkimystä kasvun lisäämisestä jalona, vaikka toteutus epäonnistuikin.

– Virheiden syynä ei ollut pahansuopuus tai katalat aikeet, pikemminkin päinvastoin, mutta silti eräitä virheitä tehtiin. Virheiden korjaaminen alkaa välittömästi, Sunak lupasi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Sunak: Ymmärrän, että luottamus on ansaittava

Uusi pääministeri lupasi myös työskennellä yötä päivää Britannian tilanteen parantamiseksi. Hän muistutti jo valtiovarainministerinä tehneensä kaikkensa suojellakseen työntekijöitä ja yrityksiä.

– Samalla intohimolla käyn nykyisten haasteiden kimppuun. En jätä seuraaville sukupolville hoidettavaksi velkoja, joita olemme liian heikkoja maksamaan itse.

Sunak sanoi olevansa hyvin selvillä siitä, että luottamus on ansaittava.

– En yhdistä maatamme sanoilla vaan teoilla. Tulen panemaan ihmisten edun politiikan edelle.

Ennen Sunakin nimitystä Truss toivotti onnea ja menestystä seuraajalleen poistuessaan pääministerin virallisesta virka-asunnosta Lontoossa jättämään eroilmoituksensa kuningas Charlesille.

– Jatkamme taisteluamme läpi myrskyn, mutta uskon Britanniaan ja britteihin ja tiedän, että edessämme on kirkkaampia päiviä, Truss sanoi. 

Boris Johnson peräänkuuluttaa konservatiivien tukea

Sunak kiitteli myös entistä pääministeriä Boris Johnsonia tämän uskomattomasta työstä sekä lämpimyydestä ihmisenä.

Pian Sunakin nimityksen jälkeen Johnson onnitteli uutta pääministeriä Twitterissä ja kehotti puoluettaan antamaan kaiken tukensa juuri nimitetylle päministerille..

–Onnittelut Rishi Sunakille tänä historiallisena päivänä. Nyt on hetki, jolloin jokaisen konservatiivin on annettava uudelle pääministerillemme täysi ja varaukseton tuki, Johnson kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Onnitteluja satelee sosiaalisessa mediassa myös esimerkiksi eurooppalaisilta johtajilta, kuten Euroopan komission puheenjohtajalta, Ursula von der Lyenilta.

Onnittelijoiden joukossa on myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

–Olen valmis jatkamaan strategisen kumppanuuden vahvistamista Ukrainan ja Britannian välillä, presidentti kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä


"Vakautta ja yhtenäisyyttä"

Jo maanantain puheessaan Sunak lupasi pahojen talousongelmien kanssa painivaan Britanniaan vakautta ja yhtenäisyyttä. Oman puolueensa, konservatiivien, kuppikuntaisuuden ja eripuran Sunak on niin ikään luvannut korjata.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on toistuvasti vaatinut konservatiiveja järjestämään enneaikaiset vaalit toistuvien pääministerivaihdosten vuoksi.

– Sunakilta puuttuvat mandaatti, vastaukset ja ideat, tylytti työväenpuolueen johtoon kuuluva Angela Rayner Twitterissä.

 Kansa tuntuu olevan samaa mieltä, sillä Ipsos-markkinatutkimuslaitoksen mittauksen mukaan 62 prosenttia äänestäjistä haluaisi uurnille jo ennen vuodenvaihdetta.

Britannian vaalijärjestelmän mukaan vaaleja ei kuitenkaan ole pakko järjestää ennen tammikuuta 2025. Koska konservatiivien kannatus on surkealla tolalla, on erittäin epätodennäköistä, että puolue suostuisi vaaleihin ennen kuin on pakko.

Päivitetty kello 16.48: Korjattu kakkosotsikkoon ja ensimmäiseen kappaleeseen sana ei-valkoinen värillisen tilalle. Päivitetty myös kauttaaltaan pidemmällä versiolla.

Lue myös:

    Uusimmat