Kuningatar Elisabet II on kuollut 96-vuotiaana

Kuningatar Elisabet on kuollut 14:39
Tällainen oli kuningatar Elisabetin elämä.

Maataan vuodesta 1952 hallinnut kuningatar Elisabet on kuollut.

Iso-Britanniaa 70 vuotta hallinnut kuningatar Elisabet II on kuollut. Hän oli kuollessaan 96-vuotias. Kuolemasta tiedotti kuninkaallinen hovi ja BBC. Kuningattaren kerrotaan menehtyneen rauhallisesti Balmoralin linnassa.

Kuningatar Elisabet II oli Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar sekä viidentoista muun kansainyhteisömaan valtionpäämies. Hän oli muun muassa Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin kuningatar. 

Elisabetista tuli kruununperijä vuonna 1936, kun hänen setänsä kuningas Edward kahdeksas luopui kruunusta. Uudeksi kuninkaaksi tuli Elisabetin isä, Yrjö VI

Toisen maailmansodan aikana leimahtanut romanssi prinssi Philipin kanssa johti avioliittoon vuonna 1947. Normaalia perhe-elämää pariskunta ei kuitenkaan kauaa ehtinyt viettää, sillä prinsessasta tuli kuningatar Elisabet II helmikuussa 1952. 

9. huhtikuuta vuonna 2021 Elisabet kohtasi suuren surun, kun hänen aviopuolisonsa Philip menehtyi 99-vuotiaana. Kuninkaallinen aviopari oli naimisissa 73 vuotta. Philip on haudattu Windsorin linnan maille, joka tulee olemaan myös Elisabetin viimeinen leposija. 

Kuningatar Elisabet oli elinaikanaan Iso-Britannian historian pisimpään vallassa istunut monarkki. Lisäksi hän oli kaikkien aikojen pisimpään maataan hallinnut nainen koko maailmassa.

Kun prinsessasta tuli kuningatar

Elisabetin, jonka alunperin ei koskaan pitänyt tulla kuningattareksi, täytyi ottaa monarkin viitta harteilleen paljon odotettua aiemmin. Elisabetin isä kuningas Yrjö VI menehtyi syöpään 6. helmikuuta vuonna 1952 ollessaan vain 56-vuotias. 

Tuolloin 25-vuotias prinsessa Elisabet oli edustusmatkalla Keniassa puolisonsa Philipin kanssa. Pariskunta oli ollut naimissa viisi vuotta ja heillä oli kaksi lasta: 3-vuotias prinssi Charles sekä vuoden ikäinen prinsessa Anne

Matkakohteen syrjäisen sijainnin tähden uutinen kuninkaan kuolemasta ei saavuttanut prinsessa Elisabetia välittömästi, vaan useiden välikäsien kautta. Tiedon sai ensimmäiseksi korkea-arvoisin hovimestari, joka ilmoitti asiasta prinsessan henkilökohtaiselle sihteerille Martin Charterikselle, joka puolestaan soitti Philipin avustajalle. 

Näin ollen uutisen isän menetyksestä ja siitä, että Elisabetin elämä tulisi muuttumaan nyt pysyvästi, kertoi tulevalle kuningattarelle lopulta hänen puolisonsa Philip. 

Pari vietti tuohon aikaan lyhyttä lomaa kuninkaallisista velvollisuuksistaan Treetops Hotellissa, joka sijaitsee noin 165 kilometrin päässä Nairobista. Autuaan tietämättöminä tulevasta suru-uutisesta Elisabet ja Philip olivat viettäneet kuninkaan kuolemaa edeltävän yön puun latvaan rakennetussa mökissä, jonka juurella parveilivat yöllä savannin eläimet. Elisabet vietti edellisen päivän valokuvaten norsuja läheisellä eläinten juomapaikalla. 

Brittiläinen metsästäjä Jim Corbertt majoittui samaan aikaan Elisabetin ja Philipin kanssa Treetops Hotellissa, ja kirjoitti vierailunsa päätteeksi kuuluisaksi tulleet sanat paikan vieraskirjaan. 

– Ensimmäistä kertaa maailman historiassa, nuori nainen kiipesi puuhun prinsessana kuvaten sitä elämänsä jännittävimmäksi kokemukseksi, laskeutuen sieltä seuraavana päivänä kuningattarena. 

Elisabet ei kuitenkaan tosiasiassa ollut enää Treetops Hotellissa, vaan Kenian hallitukselta häälahjaksi saamassaan Sagana Lodgessa noin 32 kilometrin päässä, kun Philip lopulta kertoi musertavat uutiset vaimolleen. 

Vaikka uutinen oli Elisabetille henkilökohtaisesti traaginen, hän otti sen vastaan kuningattaren elkein: laittaen omat tunteensa syrjään. Ensitöikseen Elisabet alkoi kirjoittamaan kirjeitä, joissa hän pahoitteli sitä, ettei voisi viedä kuninkaallista kiertuetta loppuun. Paluumatka Iso-Britanniaan järjestettiin välittömästi. 

Elisabetin virallisia kruunajaisia vietettiin 2. kesäkuuta vuonna 1953. Tapahtuma oli ensimmäinen kuninkaallinen merkkitapahtuma, joka televisioitiin, ja sitä katsoi pelkästään Iso-Britanniassa 27 miljoonaa ihmistä.  

Neljän lapsen konservatiivinen äiti

Kruunajaisten jälkeen Elisabetin ja Philipin perheeseen syntyi vielä kaksi lasta: prinssit Andrew ja Edward. Lapsista vanhin, prinssi Charles on kruununperimysjärjestyksessä ensimmäinen kuningattaren kuoltua.

Elisabet oli perheeseen liittyvissä asioissa hyvin konservatiivinen. Tämä näkyi muun muassa hänen suhtautumisessaan avioeroon. Hän esimerkiksi esti sisartaan prinsessa Margaretia avioitumasta eronneen miehen Peter Townsendin kanssa, mikä siihen aikaan oli paheksuttavaa, varsinkin kirkon näkökulmasta, jonka pää kuningatar niin ikään oli. Hän kieltäytyi myös vuosien ajan tunnustamasta poikansa prinssi Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin suhdetta, jota Charles piti tunnetusti yllä ensimmäisen avioliittonsa aikana prinsessa Dianan kanssa.

Vuonna 1997 Elisabetia syytettiin kylmästä suhtautumisesta prinsessa Dianan kuolemaan. Elisabetin on myös sanottu suhtautuneen omiin lapsiinsa muodollisesti ja jopa etäisesti. Välit lapsenlapsiin olivat kuitenkin lämpimät. Erityisen läheinen hän oli prinssi Williamin ja Zara Tindallin kanssa.

Perheestään hänellä oli hyvin lämpimät välit myös miniänsä Wessexin kreivitär Sophien kanssa.

Kuningatar Elisabet II vieraili Suomessa kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran hän kävi Suomessa toukokuussa 1976. Hän keräsi tuolloin kymmeniätuhansia ihailijoita ja uteliaita jo saapuessaan satamaan. Elisabetin ja Edinburghin herttuan Philipin vierailun isäntänä toimi tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Viimeisen kerran kunigatar Elisabet oli Suomessa lokakuussa 1994. Silloin häntä isännöi presidentti Martti Ahtisaari.

Lempeämpi isoäiti – sekä isoisoäiti

Vaikka Elisabetin kerrotaan olleen hyvin etäinen omia lapsiaan kohtaan, ovat kuningattaren lastenlapset kertoneet lämpimästä suhteesta isoäitiinsä sekä tämän herttaisesta suhtautumisesta lastenlastenlapsiaan kohtaan. Elisabetilla oli kahdeksan lastenlasta sekä 12 lastenlastenlasta. 

Elisabetin tunnetuimmat lapsenlapset ovat prinssi William sekä tämän pikkuveli prinssi Harry. Yhdysvaltoihin perheensä kanssa muuttanut prinssi Harry ei tavannut isoäitiään kasvotusten montaa kertaa vuoden 2020 maaliskuun jälkeen muun muassa koronapandemian takia, mutta prinssi kertoi vuoden 2021 alussa, että hänen perheensä soitteli videopuheluita Elisabetin kanssa säännöllisesti.

Prinssi William, joka on isänsä prinssi Charlesin jälkeen seuraavana kruununperimysjärjestyksessä, sen sijaan oli loppuun asti hyvin aktiivisesti tekemisissä isoäitinsä kanssa. Williamilla ja Elisabetilla oli tiettävästi erityinen suhde ja kuningatar oli myös henkilökohtaisesti valmistanut pojanpoikaansa tämän tulevaan rooliin jo tämän ollessa nuori. 

Myös Williamin ja hänen puolisonsa herttuatar Catherinen lapset prinssi George, prinsessa Charlotte sekä prinssi Louis olivat tiettävästi Elisabetille tärkeitä. Vuonna 2016 herttuatar Catherine paljasti, että George ja Charlotte kutsuivat isoisoäitiään lempinimellä Gan-Gan. 

Vaikka Elisabet suhtautuikin kenties lempeämmin lastenlapsiinsa sekä lastenlastenlapsiinsa, ei hän antanut tunteiden mennä koskaan velvollisuuksien edelle. Prinssi William on muun muassa muistellut saaneensa Elisabetilta unohtumattomia nuhteluita – niin yksityisesti kuin julkisesti. 

Lähteet: BBC, Royal

Lue myös:

    Uusimmat