Kuningatar Elisabet nimittää Liz Trussin tänään pääministeriksi – audienssi järjestetään poikkeuksellisesti Skotlannissa

Britanniassa Liz Truss nousee tänään virallisesti pääministeriksi, kun hän matkustaa tapaamaan kuningatar Elisabetia.

Pääministerin vaihtoprotokollaan kuuluva audienssi kuningattaren kanssa järjestetään nyt poikkeuksellisesti Skotlannissa Balmoralin linnassa, jossa kuningatar viettää lomaansa. Tavallisesti nimitys tapahtuu Lontoossa Buckinghamin palatsissa.

Skotlantiin matkaa Trussin lisäksi myös väistyvä pääministeri Boris Johnson, joka jättää muodollisen eronpyyntönsä. Sen jälkeen kuningatar pyytää uutta pääministeriä muodostamaan hallituksen.

Trussin valinta konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja sitä myötä maan pääministeriksi julkistettiin eilen puolueen äänestyksen jälkeen.

Truss sai noin 57 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Hänen vastaehdokkaansa oli entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Konservatiiveille valittiin uusi puheenjohtaja, koska Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen.

Pääministeri joutuu ratkomaan heti kasvavia elinkustannuksia

Uudella pääministerillä on edessään heti monia kiperiä kysymyksiä etenkin kohonneiden elinkustannuksien ratkaisemiseksi.

Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja. Britannian hinnat nousevat nyt vauhdilla, ja maan kaksinumeroinen inflaatiovauhti on nopein 40 vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja