Marin MTV Uutisille VNK:n salauspäätöksestä: "Olisi syytä luovuttaa nämä materiaalit"

2:15
Professori moittii valtioneuvoston kanslian salauspäätöstä huolimattomaksi

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Valtioneuvoston kanslian (VNK) salaama sähköpostiviesti oikeuskansleri Tuomas Pöystille tulisi julkistaa.

– Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan koronatoimiin liittyvät päätökset ja niiden tausta-aineistot on syytä julkistaa tiedotusvälineiden ja kansalaisten saataville. Tästä näkökulmasta nämä materiaalit nähdäkseni olisi syytä luovuttaa, Marin kommentoi MTV Uutisille.

VNK kertoi tänään salaavansa Marinin ja hänen esikuntansa oikeuskanslerille lähettämät liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyvät sähköpostit, sillä ne ovat sisäistä työskentelyä varten laadittuja asiakirjoja, joihin ei VNK:n mukaan sovelleta julkisuuslakia. 

Julkisoikeuden professorit ovat kritisoineet salauspäätöstä.

Tänään kävi ilmi, että pääministeri ei ole henkilökohtaisesti lähettänyt Pöystille yhtään viestiä. Marinin esikunnasta lähettiin vain yksi, viestikentältään tyhjä sähköposti, jonka liitteenä oli liikkumisrajoitusten lakiluonnos.

Marinin mukaan salattu viesti tulisi julkistaa. Päätöksen salaamisesta on tehnyt VNK:n virkamies.

– Korostan sitä, että tietopyyntöihin vastataan virkamiesvastuulla, eikä niihin liity poliittista ohjausta. En ole itse ollut tietoinen tällaisista pyynnöistä.

– Koronatoimiin littyvä materiaali tulisi kuitenkin mahdollisimman avoimesti luovuttaa tiedotusvälineiden käyttöön ja kansalaisten arvioitavaksi. Tämä on koko kansakuntaa koskettava kysymys ja haluamme olla asiassa mahdollisimman avoimia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja