Marinin ja Pöystin viestisotkussa uusi käänne: "Pyydettyä materiaalia ei pääministerin osalta ole olemassa"

3:44
Oikeuskansleri Pöysti vastasi kritiikkiin: "Perustuslaki vaatii aina tulkintaa"

Pääministerin ja oikeuskanslerin välinen viestisotku sai uuden käänteen. Marinin erityisavustajan mukaan pääministeriltä ei ole lainkaan lähtenyt liikkumisrajoituksia koskevia sähköposteja oikeuskansleri Tuomas Pöystille.

Valtioneuvoston kanslia (VNK) ilmoitti tänään salaavansa pääministeri Sanna Marinin, hänen avustajiensa ja Valtioneuvoston kanslian virkamiesten liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyvät sähköpostiviestit, jotka on lähetetty oikeuskansleri Tuomas Pöystille.

MTV Uutiset kysyi asiasta lisätietoja Marinin avustajilta lauantain aikana. 

Pääministerin erityisavustaja Pirita Ruokosen mukaan salatussa aineistossa ei ole mukana liikkumisrajoituksia koskevia sähköposteja, joita Marin olisi lähettänyt Pöystille.

– Pääministeri Sanna Marinilta ei ole lähtenyt sähköposteja liikkumisrajoituksia koskien oikeuskansleri Tuomas Pöystille. Tietopyynnössä pyydettyä materiaalia ei siis pääministerin osalta ole olemassa, avustaja kertoo tekstiviestissään MTV Uutisille.

Marinin esikunnasta vain yksi viesti

Asiasta on paljastunut päivän aikana muutakin.

STT:n mukaan Valtioneuvoston kanslia salasi oikeuskansleri Pöystille lähetetyn tyhjän sähköpostin, jonka liitteenä oli vanha lakiluonnos liikkumisrajoituksista.

Pääministeri Sanna Marinin esikunnasta lähettiin vain yksi sähköposti liikkumisrajoitusten valmistelun aikana, kertoo Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi STT:lle.

Maaliskuisen sähköpostiviestin viestikenttä oli tyhjä ja sen liitteenä oli hallituksen neuvotteluun muutamaa tuntia myöhemmin tuotu lakiluonnoksen versio aiotuista liikkumisrajoituksista.

Valtioneuvoston kanslia kieltäytyi aiemmin luovuttamasta STT:n pyytämiä pääministeri Marinin, hänen avustajiensa ja VNK:n virkamiesten liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyvät sähköposteja oikeuskanslerille.

Kuten eristyisavustaja Ruokonen kertoo, myöskään Haapajärven mukaan pääministeri ei ole henkilökohtaisesti lähettänyt Pöystille yhtään viestiä liikkumisrajoitusten valmistelun aikana. 

Pöystiä kritisoitiin

Oikeuskansleri Pöysti sen sijaan julkaisi aiemmin omat viestinsä, joissa hän esimerkiksi neuvoi valtioneuvoston kansliaa suunniteltujen liikkumisrajoitusten valmistelussa ja jopa viestinnässä. Asiasta nousi kohu, sillä kanslerin katsottiin ylittäneen toimivaltuutensa ja neuvoneen hallitusta tavalla, joka ei ole suotavaa.

Valtioneuvoston kanslian salauspäätöksen mukaan STT:n pyytämät asiakirjat viestienvaihdosta ovat viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittuja asiakirjoja, joihin ei sovelleta julkisuuslakia – eikä niitä siten julkaista.

Marin kommentoi Valtioneuvoston kanslian salauspäätöstä lauantaina twiitissään ja vetosi jo vuosi sitten tehtyyn linjaukseen:

– Valtioneuvosto on jo viime keväänä linjannut, että kaikki koronatoimiin liittyvät materiaalit tulee julkaista. Näin on syytä toimia yhä. Tietopyyntöihin vastataan virkatyönä ja virkavastuulla, Marin twiittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja