Pääministeri Marin kommentoi viestien salauspäätöstä Twitterissä – vetoaa vanhaan linjaukseen: "Näin on syytä toimia nytkin"

3:44
Oikeuskansleri Pöysti vastasi kritiikkiin: "Perustuslaki vaatii aina tulkintaa"

Pääministeri Sanna Marin kommentoi twiitissään Valtioneuvoston kanslian salauspäätöstä, joka koski hänen ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin välistä viestinvaihtoa. 

– Valtioneuvosto on jo viime keväänä linjannut, että kaikki koronatoimiin liittyvät materiaalit tulee julkaista. Näin on syytä toimia yhä. Tietopyyntöihin vastataan virkatyönä ja virkavastuulla, Marin kirjoittaa twiitissään.

Hän on jakanut samassa yhteydessä vuodentakaisen twiitin, jossa hän kertoi VNK:n avoimuuslinjauksesta: 
– Valtioneuvosto on linjannut 6.5. antamassaan periaatepäätöksessä, että kaikki päätöksenteon perusteena olleet taustatiedot ja laskelmat oletuksineen ja parametreineen noudattaen avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita tulee julkaista.

Tästä on kyse

Tänään aamulla uutisoitiin, että Valtioneuvoston kanslia salaa pääministeri Marinin, hänen avustajiensa ja VNK:n virkamiesten liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyvät sähköpostiviestit, jotka on lähetetty oikeuskansleri Tuomas Pöystille.

Pöysti julkaisi aiemmin omat viestinsä, joissa hän esimerkiksi neuvoi valtioneuvoston kansliaa suunniteltujen liikkumisrajoitusten valmistelussa ja jopa viestinnässä. Kun Marinin johtama VNK salaa toiseen suuntaan lähteneet viestit, julkisuudessa ei voida esimerkiksi arvioida, osallistuiko hallitusta valvova oikeuskansleri lainvalmisteluun itsenäisesti vai pyynnöstä.

VNK:n päätöksen mukaan STT:n pyytämät asiakirjat ovat viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittuja asiakirjoja, joihin ei sovelleta julkisuuslakia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja