Julkisoikeuden professorilta kovaa kritiikkiä VNK:n salauspäätöksestä: "Ei niin, että annetaan puoliautomaattisesti vastaus"

10:09
Miksi yhtä tyhjää viestiä oikeuskanslerille ei julkaistu? Professori: "Onko toimittu riittävän huolellisesti?"

Julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mukaan voidaan kysyä, onko Valtioneuvoston kanslian (VNK) virkamies toiminut riittävän huolellisesti salatessaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin välisen viestinvaihdon.

Voutilaisen mukaan tietopyyntöjä käsittelevän virkamiehen tulisi ensinnäkin selvittää, onko pyydettyjä asiakirjoja tai viestejä olemassa ja toisaalta tulkita, ovatko asiakirjat viranomaisen asiakirjoja, joihin sovelletaan julkisuuslakia.

– Vastauksia tulisi antaa vasta tämän jälkeen - ei niin, että annetaan puoliautomaattisesti vastaus siitä, että kyseessä on sisäistä työskentelyä varten laadittuja asiakirjoja, Voutilainen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

VNK kertoi lauantaina salaavansa pääministeri Marinin, hänen avustajiensa ja VNK:n virkamiesten Pöystille lähettämät sähköpostiviestit liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyen. 

Myöhemmin selvisi, että pääministeri ei ole henkilökohtaisesti lähettänyt Pöystille yhtään viestiä.

– Onko tässä asiaa valmistellut ja vastauksen antanut virkamies toiminut huolellisesti, kuten virkamieheltä voidaan edellyttää?

– Nyt näyttää siltä, että selvitys ei kaikilta osin ole ollut riittävää. Tässäkin tapauksessa on pyydetty pääministerin lähettämiä sähköpostiviestejä ja nyt on ilmennyt, että niitä ei ole olemassa.

Voutilaisen mukaan viime kädessä ratkaisun siitä, onko asiakirja julkinen eli julkisuuslain piiriin kuuluva, tekee hallinto-oikeus.

Voutilaisen mukaan korkein hallinto-oikeus on joutunut aiemminkin puimaan vastaavanlaisia tapauksia.

– Ylimmät laillisuusvalvojat ovat joutuneet valitettavan paljon vuosittain ratkomaan tapauksia, jotka koskevat virkamiesten huolellisuusvelvoitteen noudattamista tietopyyntöihin liittyen. Tämä osoittaa sen, että muutosta ei näytä tapahtuneen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja