Marianna, 34, ei ole tunnistaa itseään vanhoista kuvista – painaa puolet entisestä: ”Olen antanut itselleni luvan kehua itseäni”

1:07

Suuri painonpudotus jätti jälkensä kehonkuvaan, vaakasuhteeseen ja vatsan seudulle. Muutos kuitenkin kannattaa, sanoo Marianna Aaltonen.

Lahtelainen Marianna Aaltonen, 34, on varsin normaalipainoisen – jopa hoikan – näköinen nainen, jolla on hento kädenpuristus. Heti ei uskoisi, että hän on painanut yli 126 kilogrammaa.

– Onhan se huimaa, kun katsoo vanhoja kuvia ja itseään nyt. Olen antanut itselleni luvan kehua itseäni, Marianna sanoo.

Vaikka kyllä kritisoitavaakin löytyy, mutta siitä myöhemmin.

Paino putosi aluksi vahingossa

Aluksi Mariannan ei ollut edes tarkoitus pudottaa painoa. Ihmissuhdekiemuroiden vuoksi ruokahalu katosi ja paino putosi huomaamatta. Kolmannen raskauden aikana huomattavasti kiloja kerryttänyt yksinhuoltajaäiti huomasi vaa’an lukeman pienentymisen tuovan hyvää oloa.

– Oli kiva juttu, kun huomasin voivani ostaa pienempiä vaatteita. Miehetkin katsoivat eri tavalla, kun paino tippui.

Muutoksen tuomat myönteiset yllätykset saivat Mariannan tarkkailemaan omia elämäntapojaan.

– Ennen meni neljä Big Mac -hampurilaista. Tajusin, ettei tämä ole tervettä. En halua mitään sukurasitteina olevia sairauksia.

Muutokseen kannusti myös piikkipelko: Marianna ei halunnut diabetesta.

Aiemmat tekosyyt unohtuivat

Oli Marianna ennenkin yrittänyt laihduttaa. Yritykset olivat kaatuneet tietämättömyyteen ruoan sisältämästä energiasta.

– Yhdessä vaiheessa söin salaatin ja sen kanssa litran appelsiinimehua, joka on melkein pelkkää sokeria. Tai sitten ajattelin, että nyt kun olen syönyt salaatin, voin syödä kilon karkkia päälle. Ei ollut tajua, eikä älyä pätkääkään.

Pieleen mennyttä laihdutuskuuria Marianna saattoi selittää sillä, että hänellä oli isot luut – niin kuin niin moni muukin.

Liikuntaa pyöräilystä ja kävelystä

Marianna päätti unohtaa tekosyyt. Hän alkoi tarkastelemaan ruokien ravintosisältöjä, kuuntelemaan hyvässä kunnossa olevien ihmisten vinkkejä ja seuraamaan painonpudotusohjelmia.

– Otin vinkkejä ja yhdistelin niitä, Marianna summaa.

Liikuntaa ajokortiton nainen sai esimerkiksi pyöräilystä ja kävelystä. Sali ei tuntunut koskaan omalta jutulta. Siksipä kotoa löytyy jumppapallo ja kahvakuula.

Paino putosi myös raskauden aikana

Marianna pudotti puolet painostaan noin 13 vuoden aikana. Siihen on mahtunut myös kaksi raskautta, jotka saavat monet naiset syömään ”kahden edestä”. Mariannakin teki niin esikoisensa odotuksen aikana, mutta päätti, ettei sama enää toistu.

– Ei se nuppineulan pään kokoinen olio tarvitse hirveästi mitään.

Keskimmäisen raskauden aikana Marianna jopa pudotti painoa, jota edelleen oli rutkasti ylimääräistä.

– Lähti 20 kiloa, kun söin terveellisesti enkä syönyt kahden edestä.

Kolmannen raskauden aikaan kiloja kertyi maltillisesti: neljä.

Häpeä vaivaa edelleen

Raskaus vaikutti kehoon toki muilla tavoin. Vatsalihakset eriytyivät ja mahaan tuli pahoja raskausarpia.

Pitkään tunikaan pukeutunut Marianna sanoo, että peittää löysällä vaatetuksella lisäksi ongelmaa, johon moni runsaasti painoaan pudottanut törmää: roikkuvaan nahkaan.

– Häpeän edelleen kroppaani todella paljon. Vaikka nahka palautuisi, raskausarvet eivät palaudu.

"Suurin unelmani olisi, että..."

Plastiikkakirurgin konsultaatiossa Marianna sai kuulla, ettei vatsanahka tulisi kuntoon ilman leikkausta – jonka yli 7000 euron hinta ei kolmen lapsen yksinhuoltajan budjettiin istu, vaikka kuinka yrittäisi.

– Suurin unelmani olisi, että saisin vatsanahan pois. Sitten voisin olla se, joka olen oikeasti.

Painon radikaali muuttuminen on myös jättänyt jäljen peilikuvaan.

– Oma pää ei tule laihdutuksen mukana. Näet itsesi sellaisena kuin olet jossain vanhassa kuvassa. Näet itsesi vääristyneenä.

Suhde vaakaan vääristyi

Vaaka tavallaan helpottaa, mutta myös hankaloittaa asiaa. Vaikka Marianna tietää, että ihmiskeho kerää nestettä ja paino saattaa vaihdella jopa useilla kiloilla päivän aikana, aiheuttaa vaaka tietynlaista pakkomielteen – joka tosin koko ajan lieventyy.

– Saatoin käydä kolme kertaa päivässä vaa’alla kyttäämässä, että paljon se näyttää.

Jos lukema oli noussut, ajatteli Marianna vaistomaisesti, että hän ei saa enää syödä. Lopulta maalaisjärki kuitenkin voitti: ihmisen on pakko syödä, sanoi Marianna itselleen päänsä sisällä.

Vähitellen Marianna on opetellut tiedostamaan, että edellisen illan Big Mac saattaa nostaa vaa’an lukemaa seuraavana päivänä. Kilot kuitenkin lähtevät, kun ruokavalio palaa takaisin normaalin terveelliseksi. Asian tajuamisessa auttoivat myös ystävät ja äiti, jotka huokailivat painoaan suunnattomasti tiputtaneen, mutta edelleen siitä stressaavan Mariannan voivotteluille.

"Mitään en ole itseltäni kieltänyt"

Marianna sanoo, että suhtautuu rennosti esimerkiksi juhlapöytien tarjoiluihin – tärkeämpää on, että herkuttelun jälkeen palaa ruotuun. Ja ettei herkuttelupäiviä ole kuin pari viikossa.

– Mitään en ole itseltäni ikinä kieltänyt, enkä ikinä tule kieltämään.

Saavuttamaansa painoa Marianna ylläpitää samoin konstein kuin kilot pudottikin: terveellisellä kotiruoalla ja hyötyliikunnalla.

Laihduttaminen todella kannattaa

Muille ylipainon kanssa kamppaileville, mutta laihdutuksen mahdollisia kielteisiä seurauksia miettiville Marianna haluaa sanoa kaksi sanaa:

– Se kannattaa. Oman itsensä takia jo pelkästään. Kenenkään muun takia sitä ei pidä ruveta tekemään.

Vaikka nahkaa jäisi painonpudotuksen seurauksena roikkumaan, lohduttaa Marianna, että se kertoo kehon tarinan ja oman historian.

***

3:36

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja