Mainos

Luulitko, että avioliitto tekee terveeksi ja onnelliseksi? Väärin – koskaan ei ole ollut parempi aika olla sinkku kuin juuri nyt

Useiden selvitysten mukaan koskaan ei ole ollut parempi aika olla sinkku!

Brittiläinen William Farr olisi varmaankin pettynyt. Vuoden 1858 tutkimuksessaan Farr totesi, että avioituneilla menee paremmin kuin sinkuilla. Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päinvastaiseksi: koskaan ei ole ollut parempi aika olla sinkku, kertoo CNN.

The Cut -lehden Bella DePaulo tutkii sinkkuja. Hänen selvitystensä mukaan sinkuilla menee nyt paremmin kuin koskaan.

Hyviä syitä olla sinkku vuonna 2018

Avioliittoon ei enää ole kiire! Yksinelävien määrä on kasvanut tasaisesti. Vuonna 1970 Yhdysvalloissa oli 38 miljoonaa sinkkua; vuonna 2014 heitä oli jo 107 miljoonaa.

Amerikkalaisista ilman kumppania asuu 42 prosenttia. Väestöliiton vuonna 2008 tekemä selvitys paljasti, että suomalaisistakin miehistä ja naisista kuusi prosenttia haluaa elää sinkkuina.

Aiemmin avioliitto oli ihmisen ja varsinkin naisen elämää määrittävä tekijä, mutta vuoden 2017 raportin mukaan 55 prosenttia amerikkalaisista uskoo, ettei naimisiin meneminen ole tärkeä kriteeri aikuisuudessa. Sama osuus ihmisistä uskoi, ettei lapsen saaminen ole aikuisuuteen johtavan tien tärkeä virstanpylväs.

Pew Research Center -tutkimuskeskuksen raportin mukaan yksi neljästä nykyisestä nuoresta jenkkiaikuisesta on ollut sinkkuna koko elämänsä siinä vaiheessa, kun täyttää 50 vuotta. Vuoden 2015 tilaston mukaan Suomessa kymmenen prosenttia ei koskaan solmi avo- tai avioliittoa.  

Suomessa joka neljäs asuu yksin. Lapsettomien sinkkunaisten määrä on Suomessa suhteellisesti EU-maiden suurin, kertoo EU:n tilastolaitoksen vuoden 2015 vertailu. Sen mukaan 23 prosentissa suomalaistalouksista asui lapseton nainen.

Vuonna 2017 amerikkalaisnaiset avioituivat keskimäärin 27,4 vuoden ikäisinä ja miehet 29,5 vuoden ikäisinä. Suomessa ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 31,4 ja miesten 33,7 vuotta vuonna 2016 . Keski-ikä nousi naisilla 0,2 vuotta ja miehillä 0,3 vuotta edellisestä vuodesta.

Seksi ja treffit eivät enää ole kaiki kaikessa. 1970-luvulta 2010-luvulle dataa analysoinut amerikkalaisselvitys paljasti, etteivät teini-ikäiset enää käy treffeillä tai harrasta seksiä yhtä paljon kuin ennen. Sama on totta myös täysi-ikäisten piirissä: tutkijat havainnoivat dataa 1980-luvun lopusta aina vuoteen 2014 ja havaitsivat, että keskivertoihminen harrastaa nykyisin seksiä vuodessa noin yhdeksän kertaa vähemmän kuin 1990-luvun alussa.

Kaikissa ihmisryhmissä trendi ei ollut samanlainen: sinkut harrastavat seksiä useammin kuin avioituneet. Suomalaisten mielestä seksi tosin on parempaa parisuhteessa.

Kumppani ei ole avain onneen. Saksalaistutkimuksen mukaan parisuhde parantaa itsetuntoa vain siinä tapauksessa, että suhde toimii hyvin, on tasainen ja kestää pitkään. Tulos ei liene yllättävä. Jos ihminen aloitti uuden romanttisen suhteen, joka ei kestänyt vuotta, hänen itsetuntonsa laski. Myöskään avioituminen ei parantanut itsetuntoa.

Avioituneet naiset lihoivat ja joivat enemmän

Suhde ei aina takaa terveyttäAvioliiton sanotaan tuovan mukanaan useita terveyshyötyjä. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Amerikkalaistutkimus havainnoi 79 000 naista kolmen vuoden ajan. 50–79-vuotiaita naisilta otettiin erilaisia testejä, ja heidän suhdestatuksiaan seurattiin. Avioituneet naiset lihoivat ja joivat enemmän kuin sinkut. Avioeron ottaneet naiset puolestaan söivät terveellisemmin, liikkuivat enemmän ja heidän vyötärönsä olivat kapeampia.

Eronneilla oli ainoastaan yksi pahe. Avioituneita useammin he aloittivat tupakoinnin näitä todennäköisemmin. Toisaalta onneton avioliitto saattaa olla myös sydänriski!

11 000 sveitsiläistä havainnoineessa tutkimuksessa avioituneet kuvasivat terveyttään hieman huonommaksi kuin sinkut. Toisessa, 12 000 amerikkalaisen tutkimuksessa vain vanhimmat tutkittavat naiset, joiden liitto oli kestänyt ainakin kymmenen vuotta, tunsivat olonsa terveemmiksi.

Jos siis olet sinkku, ota suhdestatuksesi ilolla vastaan – se todella kannattaa!

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.