Lukijoiden rajut ennakkoluulot suomenruotsalaisista: "Ruotsi on oma maansa"

Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi kysyimme leikkimielisesti lukijoiltamme, haluaisivatko he olla suomenruotsalaisia. Suurin osa tyrmäsi ajatuksen, ja vastaukset paljastavat ennakkoluuloja ruotsinkielisiä kohtaan.

Yli 660 vastaajasta noin 70 prosenttia totesi, ettei haluaisi olla suomenruotsalaista syntyperää. Suurin osa kertoi olevansa vain tyytyväinen omaan äidinkieleensä, mutta moni vastaus perustui ennakkoluuloille; osa vastaajista jopa epäili suomenruotsalaisten olevan Ruotsin kansalaisia. Mielikuvat rikkaista ja etuoikeutetuista suomenruotsalaisista herättivät kateutta, ja myös kielipolitiikkaan otettiin innokkaasti kantaa.

En haluaisi olla suomenruotsalainen, vaikka he ovatkin monessa asiassa etuoikeutetussa asemassa ja luulevat olevansa fiksumpia kuin muut.

Minua harmittaa, kun suomenruotsalaisilla kaikki sujuu kuin Strömsössä.

Suomi on kotimaani, enkä pidä siitä, että täällä monessa koulussa pitää opiskella myös ruotsia.

En, koska vähemmistöillä ei ole koskaan helppoa.

En, koska olen suomalainen ja Ruotsi on oma maansa.

Onhan suomalaisuus jo sotahistorian perusteella kunniakasta!

Sana suomenruotsalainen särähtää vähän korvaan - mieluummin sanoisin ruotsinkielinen, sillä monella ei ole minkäänlaisia siteitä Ruotsiin.

Ei oikein tunnu mielekkäältä muuttua suomenruotsalaiseksi, koska asun täällä itärajan pinnassa.. Täällä kuulee päivittäin joskus enemmän venäjää kuin suomen kieltä... ruotsia ei lainkaan.

En, sillä minulla on traumoja lapsuudesta 1930-luvulta, kun suomenkielisille vanhemmilleni ei puhuttu kunnantoimistossa suomea. Muistan, kun kasvatusäitini tuli monesti itkien kotiin kun asia jäi toimittamatta.

Olemme kaikki suomalaisia. Paljon rahaa säästyisi, kun ei tarvitsisi vääntää kaikki kahdelle kielelle. Naurettavaa touhua esimerkiksi eduskunnassa.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja