Haluatko elää yhtä pitkään kuin suomenruotsalaiset? Toimi näin

Dosentti ja kirjailija Markku T. Hyyppä kertoo, miten suomenkieliset suomalaiset voisivat elää yhtä pitkään kuin suomenruotsalaiset. Ainakin talkooperinteestä kannattaa pitää kiinni.

Väestötutkimuksissa on todettu, että suomenruotsalaiset elävät suomalaisia pidempään, koska heillä on enemmän sosiaalista pääomaa. Se tarkoittaa yhteistä toimintaa ja luottamusta.

Miten suomenkielisten suomalaisten kulttuuria voisi muuttaa niin, että heistäkin tulisi yhteisöllisempiä?

– Tämä on tuhannen taalan kysymys. Minä uskon, että on vain kerta kaikkiaan muutettava kurssia ja odotettava tuloksia kahden–kolmen sukupolven jälkeen, Markku T. Hyyppä sanoo.

– Sosiaalistumisen avain on lapsuudessa. Jos lapset kasvatetaan sosiaalistavassa kulttuuriympäristössä, niin he kasvattavat myöhemmin omat lapsensa automaattisesti samalla tavalla.

Onko aikuinen ihminen siis jo menettänyt mahdollisuutensa kasvattaa sosiaalista pääomaa ja elää pidempään?

– Ei välttämättä. Olen joskus miettinyt, että kannattaisikohan vaikka liittyä kuoroon. Kuoro nimittäin heijastelee kaikkia niitä ominaisuuksia, jotka kuuluvat sosiaaliseen pääomaan. Siellä muodostetaan löyhiä suhteita, joiden kautta yhteinen toiminta voimistuu.

Talkooperinne henkiin

Toisena mahdollisuutena kasvattaa sosiaalista pääomaa Hyyppä pitää talkootyötä.

– Talkootyö on erikoinen suomalaiskansallinen piirre: toimitaan toisten ihmisten kanssa vastikkeettomasti, palkkaa tai palkkiota odottamatta.

Hyyppä kertoo, että suomenkieliset tuntuvat kuitenkin jossakin määrin hylänneen perinteen.

– Suomenruotsalaiset ovat talkoohenkisempiä kuin vastaavilla alueilla asuvat suomenkieliset. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Loviisassa ja Pietarsaaressa. Suomenkielisten talkookulttuuri on hupenemassa.

Samalla hupenevat ehkä myös elinvuodet.

– Kiinanmerellä sijaitsevan 1,5 miljoonan asukkaan Okinawan saaren ihmiset elävät maailman vanhimmiksi. Talkootyö kuuluu heidän peruskulttuuriinsa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja