Arvaatko, kuinka moni elää yli satavuotiaaksi? Katso tästä!

Elintason parantuessa, ihmiset elävät yhä pidempään. Sadan ikävuoden saavuttaminen ei ole enää harvinaista.

Ihmiset, jotka saavuttavat sadan vuoden iän, ovat tällä hetkellä nopeimmin kasvava ikäryhmä. Arvion mukaan maailmassa on 450 000 henkilöä, joiden ikävuosi on kolminumeroinen. Aivan tarkkaa lukua on vaikea saada, koska useat "sataset" asuvat syrjäseuduilla.

Länsi

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten sata vuotta täyttäneitä. Maagiseen ikään ehtineitä on nyt 72 000. Jos heidän määränsä kasvaa yhtä vauhdikkaasti kuin nyt, vuoteen 2050 mennessä heitä saattaa olla lähemmäs miljoona.

Isossa-Britanniassa kehitys on samansuuntainen, vaikka satavuotiaiden lukumäärä on toista luokkaa kuin rapakon toisella puolella. Briteissä sata vuotta täyttäneitä on vain 9 000, mutta arvion mukaan määrä nousee vuoteen 2031 mennessä 40 000:een.

Itä

Japanissa satavuotiaita on 30 000 eli toiseksi eniten maailmassa. Luku on lähes nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, vuoteen 2050 mennessä japanilaiset lyövät jenkit laudalta satavuotiaiden määrässä.

Kiinan suureen väkimäärään suhteutettuna maassa on melko vähän satavuotiaita. Tosin sielläkin määrä tulee kasvamaan. Uskotaan, että Kiinassa tulee olemaan neljänkymmenen vuoden päästä eniten aikuisia, joiden ikä alkaa ykkösellä.

Pienet maat

Väestömäärään suhteutettuna useissa pienissä valtioissa on runsaasti satavuotiaita. Vastikään suoritetun väestölaskennan mukaan Tsekkien noin kymmenestä miljoonasta asukkaasta satavuotiaita on 673.

Tuon kunniakkaan iän saavuttaneita on Espanjassa 10 000, Ranskassa 3 000, Italiassa lähes 5 000 ja Kanadassa 5 000.

Vuonna 2010 Suomessa oli 566 sata vuotta täyttänyttä henkilöä.

Lähde: www.thecentenarian.co.uk

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat