Lomanviettäjä tankkaa auton varsin edullisesti, muttei aivan yhtä halvalla kuin viime kesänä

Bensiinin hinta on korkeammalla tasolla kuin viime vuoden kesällä, mutta kesälomalainen voi tankata autonsa yhä suhteellisen edullisesti, jos hintoja vertailee pidemmällä viiden vuoden jaksolla.

95-oktaanisen bensan hinta oli tämän kuun puolivälissä keskimäärin 1,46 euroa litralta. Viime vuoden elokuussa ysivitosta sai keskimäärin 1,33 eurolla eli yli 10 senttiä tätä kuuta halvemmalla. Tiedot selviävät Öljy- ja biopolttoainealan vertailusta.

Viisi vuotta sitten elokuussa 2012 ysiviiden hinta oli puolestaan yli 20 senttiä tätä kuuta korkeampi eli lähes 1,7 euroa.

Suomessa suurin osa bensalitran hinnasta, noin 0,90–0,95 euroa on veroja, mutta hintaan vaikuttaa myös muun muassa öljyn maailmanmarkkinahinta.

– Kenelläkään markkinoijalla ei ole mahdollisuutta pidempään omissa katteissaan maailmanmarkkinahinnan muutosta rahoittaa, sanoo Nesteen vähittäiskaupasta vastaava johtaja Sam Holmberg.

Maailman öljyvarastot ovat täynnä –"Nostaa korkoja" 2:14

"Nousua tulevaisuudessa"

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on ollut tässä kuussa vuoden alimmalla tasollaan, mutta hintataso on silti selvästi korkeampi kuin esimerkiksi viime vuoden keväällä.

Nesteestä tai St1:stä ei lähdetä ennakoimaan lyhyen aikavälin muutoksia bensan hinnoissa.

– Se tiedetään, että raakaöljyn hinta on pitkällä aikavälillä nousujohteinen, koska kulutus lisääntyy koko ajan (maailmassa), sanoo St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

Maailmanmarkkinahintaan vaikuttavat muun muassa suurten öljyntuottajamaiden toimet sekä liuskeöljyn tuotannon taso Yhdysvalloissa. Wiljasen mukaan maailmanmarkkinoiden hintamuutokset näkyvät Suomessa joidenkin viikkojen viiveellä.

Näin polttoaineita testataan laboratoriossa 1:09

Alueellista hintakisaa

Kesälomalaisen bensan hintaan vaikuttaa myös huoltoasemien hintakilpailu.

Polttoaine.net-sivustolle ilmoitettujen tietojen mukaan 95-polttoaineen litrahinta oli sunnuntaina halvimmillaan 1,35 euron tienoilla ja kalleimmillaan reilut 1,50 euroa, jos pohjoisinta Lappia ei oteta vertailuun.

– Alueellinen kilpailutilanne vaikuttaa vielä viimeisenä muuttujana pumppuhintaan. Sehän voi vaihdella varsin reippaasti ja nopeastikin, kuvailee Nesteen Holmberg

Lue myös:

    Uusimmat