Opec+ -maiden päätös lisätä öljyntuotantoa voi näkyä bensapumpulla jo lähiviikkoina. ST1:n öljytuotteiden johtaja Timo Jokinen avaa, miten maailmanmarkkinoiden muutokset ja paikalliset tekijät vaikuttavat polttoaineen hintaan Suomessa.
Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on viime viikkoina laskenut, ja taustalla on yksi iso uutinen: Opec+ -maat – eli maailman suurimmat öljyntuottajat – ovat päättäneet lisätä tuotantoaan. ST1:n öljytuotteiden johtaja Timo Jokisen mukaan kyse ei ole yllätyksestä, mutta vaikutukset voivat näkyä polttoainepumpuilla nopeammin kuin moni luulee.
– Markkina ei helposti niele suuria määriä uutta öljyä. Kun tarjonta kasvaa ja kysyntä on hidastunut esimerkiksi maailmanlaajuisten tullien vuoksi, niin väkisinkin syntyy painetta hintojen laskuun, Jokinen sanoo.
Lue myös: Bloombergin lähteet: Opec+ lisää öljyntuotantoa – hinta laskee
Vaikka raakaöljyn hinta maailmalla vaikuttaa bensapumpun lukemaan, Suomessa hintaan vaikuttavat lisäksi vahvasti paikalliset tekijät – erityisesti verotus.
– Verotekijät ovat kiinteitä, eikä niitä muuteta nopeasti. Niiden osuus on Suomessa suuri, joten vaikka öljyn hinta maailmalla putoaisi, se ei automaattisesti näy samassa suhteessa kuluttajalle, Jokinen selittää.
Lisäksi bensan ja dieselin hinnat vaihtelevat kausittain: kesällä bensan kysyntä kasvaa, kun taas dieselin kokonaiskulutus painottuu enemmän kylmiin kuukausiin.
Miten nopeasti vaikutus näkyy?
Polttoaineiden hintakehityksessä ei puhuta pitkistä ajoista, kun tarkastellaan öljymarkkinoiden liikkeiden vaikutuksia, vaan päivistä ja viikoista.
– Vaikutus voi näkyä yllättävän nopeasti. Ei puhuta kuukausista, vaan ennemmin päivistä ja viikoista, Jokinen kertoo.
Lomakauden alla kuluttajalle tämä voi tarkoittaa pientä helpotusta tankilla – mutta varauksin.
– Tällä hetkellä hinnat ovat jo tulleet alas verrattuna esimerkiksi Ukrainan sodan alun tasoihin. Lähikuukausina näkymä on, että hinnat pysyvät maltillisina tai jopa hieman laskevat. Mutta epävarmuuksia maailmalla riittää ja ne voivat heilauttaa tilannetta nopeasti, Jokinen muistuttaa.
"Pakko on ajaa"
Eläintarhan Nesteen bensapumpuilla Helsingissä 9. toukokuuta suoritetun pikaisen gallupin mukaan kuluttajat aikovat vääntää rattia lomilla entiseen tapaan – polttoaineen hinnasta huolimatta.
Polttoaineen hinta vaikuttaa harvan kesälomasuunnitelmiin radikaalisti, mutta kipuraja pumpulla on monella mielessä.
– Onhan se vähän halventunut siitä mitä ennen, mutta pakko tankata, ei auta itku markkinoilla. Jos hinta alkaa kakkosella, niin sitten vähän itketään, Minttu Koskela naurahtaa ratin takaa.
Lappiin kesälomien aikaan suuntaava Koskela ei kuitenkaan aio muuttaa suunnitelmiaan, oli litrahinta mitä tahansa.
– Maksa mitä maksaa.
Myös Antero Pulliainen muistuttaa käytännön realiteeteista.
– Ajan työkseni, niin ei sitä litrahintaa tule joka kerta katsottua. Kyllä se silti monen kukkarossa tuntuu, varsinkin nyt, kun kaikki kallistuu, Pulliainen pohtii.
Ilkka Kuparinen tiivistää monen mielipiteen:
– Autoa tarvitsee, niin kai sitä maksaa mitä pyydetään. Pakko on ajaa.
Lue myös: Kauppasota: Bensan hinta on laskenut
Suomi ei ole riippuvainen Opec-öljystä
Vaikka Opec hallitsee isoa osaa maailman öljyntuotannosta, Suomi ei ole ST1:n Jokisen mukaan erityisen riippuvainen sen tuottamasta öljystä.
– Me käytämme pääosin Pohjanmeren ja Pohjois-Amerikan öljyjä. Lähi-idän Opec-tuottajien öljyt menevät enemmän Aasian jalostamoille, Jokinen kertoo.
Suomi, Ruotsi ja Norja – hinnat samalla tasolla
Vaikka bensan ja dieselin hintoihin vaikuttavat maailmanmarkkinat, erot Pohjoismaiden välillä ovat yllättävän pieniä.
ST1:n Timo Jokisen mukaan Suomi, Ruotsi ja Norja ovat polttoainemarkkinoina hyvin samankaltaisia ja hintataso liikkuu pitkälti samoissa raameissa.
– Perushinnat bensiinille ja dieselille ovat hyvin lähellä toisiaan. Suurimmat erot syntyvät muun muassa paikallisesta verotuksesta, Jokinen sanoo.
Verotuksen rakenne ja taso vaihtelevat maittain, mutta kuluttajan kannalta lopputulos on samansuuntainen.
Paikallinen kysyntä ja logistiikka voivat aiheuttaa pieniä alueellisia eroja, mutta keskimäärin hintakehitys seuraa samaa kaavaa. Tämä tarkoittaa, että suomalaisten ei kannata odottaa merkittäviä säästöjä tankkaamalla esimerkiksi naapurimaassa.
Vaikka öljyn maailmanmarkkinahinta antaa viitteitä edullisemmasta kesästä autoilijoille, pysyvä helpotus polttoainekustannuksiin vaatisi maailman pysymistä vakaana.