Lohduttomat kuvat: Rautalammin kuolonkolarista syytetty oli hakemassa tupakkaa – "Mitä minä olen mennyt tekemään?"

Lohduttomat kuvat Rautalammin tuhoisesta kuolonkolarista 1:41
Katso videolta lohduttomat kuvat turmapaikalta. Naisen ajama auto katkesi kahteen osaan törmäyksen voimasta.

Rautalammin joulukuun 2021 kuolonkolarissa syytetään naista muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan nainen olisi ajanut ylinopeutta Kivisalmentiellä Suonenjoen suunnasta Rautalammille, kun hän oli menettänyt auton hallinnan jäisellä ja liukkaalla tiellä.

Auto oli syyttäjän mukaan ajautunut sivuluisuun ja vastaantulevien kaistalle törmäten keula edellä vastaantulijan keulaan. Vastaan tulleen auton kuljettaja sai vakavat vammat ja kuoli onnettomuuspaikalle. Hänelle oli aiheutunut muun muassa selkäydinvaurio, pernan repeämä ja kaularangan murtumia.

Lähetyksessä kerrotaan, miten toimit oikein liikenneonnettomuuspaikalla 6:57
Viiden jälkeen ohjelmassa kerrottiin vuonna 2022, miten toimit oikein liikenneonnettomuuspaikalla.

Syyttäjä: "Täydellistä välinpitämättömyyttä hengestä ja terveydestä"

Hallinnasta lähtenyttä autoa kuljettanut nainen ja hänen kyydissään ollut matkustaja loukkaantuivat vakavasti. Matkustajalle aiheutui muun muassa lukuisia erilaisia murtumia. Pelastuslaitoksen piti leikata autosta katto auki auttaakseen saadakseen potilaat ulos autosta.

Naisen ajama auto katkesi kahteen osaan niin, että moottori jäi toiselle puolelle tietä, auto toiselle.

– Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon huomattavalla ylinopeudella ajaminen liukkaassa ajokelissä ja tavalla, joka ilmentää täydellistä välinpitämättömyyttä kyydissä olleen matkustajan ja muiden tienkäyttäjien hengestä ja terveydestä, haastehakemuksessa kirjoitetaan.

Syytetty muistaa vain auton heittelehtineen

Syytetty nainen ei vammojensa vuoksi muista tapahtumia tarkasti, mutta muistaa auton lähteneen heittelehtimään. Hänellä ei ollut ajo-oikeutta. Hän kertoi poliisin kuulusteluissa muistavansa vain, että hän oli miesystävänsä kanssa lähtenyt ostamaan tupakkaa ja palaamassa tämän kanssa luultavasti kotiin.

– Sen minä muistan, että se auto lähti jotenkin pyörittämään sitä autoa takaa päin. En tiedä, että olisiko siinä ollut sitten liian kova vauhti, kun se auto lähti pyörittämään.

Seuraava muistikuva hänellä on herääminen sairaalasta. Kuulusteluissa hän kuuli onnettomuuden seurauksista.

– Minä en edes tiennyt, että siinä joku kuoli. Mitä olen oikein mennyt tekemään, nainen sanoi.

Muistikuviensa hataruudesta huolimatta hän myöntää syyllistyneensä tekoon.

Vaaditaan kahden vuoden tuomiota

Poliisin kuulemat todistajat kertoivat havainnoistaan liittyen ylinopeuteen ja auton hallinnan menetykseen.

– Tämä Toyota alkoi siinä omalla kaistallaan hieman heittelehtimään juuri ennen meidän kohtaamistamme. Sivupeileistä yritin katsoa, niin siellä lumi pöllysi sen verran paljon, etten kunnolla nähnyt muuta, kuin että sen Toyotan takavalot sillä tavalla heittelehtivät, eräs todistaja kertoi.

Syyttäjä vaatii naiselle törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä vammantuottamuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta noin kahden vuoden pituista vankeusrangaistusta. Jos tuomio on ehdollista, vaatii syyttäjä naiselle lisäksi yhdyskuntapalvelua.

Lue myös:

    Uusimmat