Lisää yksi ainesosa kahviisi – piristää aineenvaihduntaa ja voi auttaa painonpudotuksessa

Kaurajuomaa kahviin? Sokkotestissä selvisi juomien todelliset erot ja löytyi selvä suosikki 5:58
KATSO MYÖS: Entä onko väliä, mitä kaurajuomaa kahviinsa lorauttaa? Halpa vs. kallis -sarjassa selvitettiin kaurajuomien todelliset erot.

Kahvin joukkoon ripautettu kaneli voi auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa ja edistää laihdutuspyrkimyksiä. Maksan terveyden nimissä maustetta ei kuitenkaan tule käyttää suuria määriä.

Kohtuullisen kahvin juonnin on havaittu olevan hyväksi terveydelle ja olevan yhteydessä esimerkiksi pidempään elinikään. Käytännössä kaloriton kahvi sopii myös laihduttajan ruokavalioon etenkin, jos sen nauttii ilman kermaa ja sokeria.

Runsaskaloristen lisukkeiden sijaan aamukahviaan kannattaa maustaa kanelilla. Kaneli voi tehostaa kahvin aineenvaihduntaa kiihdyttävää vaikutusta.

– Kaneli tehostaa kehon lämmöntuotantoa, minkä tuloksena elimistö polttaa enemmän kaloreita, selittää ravintofysiologi Lisa Richards  Yahoo Life -sivustolle.

Vuonna 2017 amerikkalaistutkijat havaitsivat hiiri- ja ihmissolukokeissaan, että mausteesta löytyvä kanelialdehydi tosiaan aktivoi energiaa kuluttavaa lämmöntuotantoa. Yhdiste näytti lisäävän useiden rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavien geenien, entsyymien ja proteiinien toimintaa, Time-lehti raportoi.

Kanelin satunnainen käyttö ei todennäköisesti piristä aineenvaihduntaa painonhallintaan merkittävästi vaikuttavalla tavalla, vaan maustetta tulisi käyttää päivittäin hyödyt saavuttaakseen.

Kyseisessä tutkimuksessa ei perehdytty kanelin vaikutuksiin aidoissa ihmiskehoissa, mutta myös aiemmin on tehty havaintoja mausteen suotuisista efekteistä aineenvaihduntaan. Kanelin on huomattu suojaavan hiiriä esimerkiksi lihomiselta ja verensokerin kohoamiselta sekä parantavan kolesterolitasoja.

Ripaus kanelia riittää

Kaneli tuo kahviin miellyttävää makeutta ilman tyhjiä kaloreita. Mausteen käytössä kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä sen sisältämä kumariini on myrkyllistä maksalle.

Siedettävän päiväsaannin rajaksi on asetettu 0,1 milligrammaa painokiloa kohden. Käytännössä siis satakiloinen henkilö saisi syödä vain noin puoli teelusikallista kanelia päivässä. Yleisimmin myytyä kassikanelia vähemmän kumariinia sisältää kalliimpi ceyloninkaneli.

Kahviin ripauksen kanelin makua ja mahdollisia terveyshyötyjä saa esimerkiksi lisäämällä maustetta suodatinpussiin kahvinporojen joukkoon. Kanelin voi sekoittaa kahviin myös jälkikäteen.

Katso myös, miten valmistat ruotsalaista kananmunakahvia!

Näin valmistat"ruotsalaista kananmunakahvia" 1:48
Ruotsalainen kananmunakahvi on satoja vuosia vanha tapa valmistaa kahvia. Lopputuloksen luvataan olevan samettisen pehmeää.

Lue myös:

    Uusimmat