Estääkö "terveellinen" aamiainen painoa putoamasta? Ravitsemusasiantuntijat nimeävät pahimmat lisukkeet puuroon

Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje 1:19
Näin keität täydellistä kaurapuuroa!

Väärin valitut lisukkeet syövät kaurapuuron terveyshyötyjä.

Höyryävä kaurapuurokulho on tuttu näky monesta aamiaispöydästä. Edullisesta puurosta ei ole syytä luopua – kaura kun on tunnettu terveysvaikutuksistaan – mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, minkä kanssa hiutaleensa nauttii.

Kaura sisältää verensokerin heilahteluja hillitsevää sekä kolesterolia laskevaa beetaglukaani-kuitua. Runsaskuituinen ruoka on hyväksi myös suoliston terveydelle sekä painonhallinnalle. 

Lisäksi kaurassa on monipuolisesti koko elimistön hyvinvointia tukevia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kaurapuuron terveellisyyttä voi kuitenkin vähentää vääränlaisilla lisukkeilla. Esimerkiksi annoksen kyllästäminen voilla ja suolalla syö kauran sydänhyötyjä.

Yahoo Life -sivuston haastattelemat ravitsemusasiantuntijat näkevät suolaa ja voitakin haitallisempana puurolisukkeena sokerin. Heidän mukaansa pahimmat asiat, joita ihminen voi aamupuuronsa lisätä ovat sokeri sekä hieman yllättäen kuivatut hedelmät.

Katso yllä olevalta videolta ohje täydellisen kaurapuuron valmistamiseen!

1. Sokeri

Sokerin ripotteleminen kaurapuuron pinnalle tekee aamiaisesta herkkuhetken, mutta joka päivä puuroaan ei kannata makeuttaa. 

Sokerissa on paljon energiaa, mutta ei kivennäisaineita tai vitamiineja. Etenkin jos tarkoituksena on pudottaa painoa, ei kaurapuuroon kannata lisätä tyhjiä kaloreita, valmentaja ja ravitsemusneuvoja Rachel MacPherson sanoo.

Sokerinen ruoka nostaa nopeasti verensokeria, mikä vaikeuttaa ruokahalun hillitsemistä päivän aikana sekä saattaa heikentää elimistön kykyä polttaa rasvaa. Pitkällä aikavälillä korkea verensokeri voi johtaa ylipainoon ja tyypin 2 diabetekseen, lääkäriasema Terveystalo kertoo

Runsas sokerin saanti on tunnetusti pahaksi myös suun terveydelle, minkä lisäksi se voi vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin aiheuttaen matala-asteista tulehdusta. 

2. Kuivatut hedelmät

Ravitsemusterapeutti Trista Best nostaa sokerin lisäksi kuivatut hedelmät pahimpien puurolisukkeiden kärkikastiin.

Vaikka kuivatut hedelmät sisältävät paljon kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja, on niissä huomattavasti enemmän energiaa ja sokeria kuin tuoreissa hedelmissä. Puuroaan kuivahedelmillä ryydittävän kannattaakin kiinnittää huomiota annosmäärään. 

– [Kuivahedelmät] ovat yksi ruoista, jotka ovat joko terveellisiä tai epäterveellisiä riippuen syödystä määrästä, Best sanoo.

Terveyden kannalta parasta olisi syödä hedelmät ja marjat tuoreina tai pakastettuina. Sellaisena ne sopivat myös kaurapuuroon.

Katso alla olevalta videolta, miltä oikeasti näyttää puoli kiloa kasviksia päivässä.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Tältä näyttää oikeasti puoli kiloa kasviksia päivässä – punnitsimme neljä erilaista vaihtoehtoa.

Lue myös:

    Uusimmat