Jauheliha, lihasuikaleet, paistit, fileet – tiesitkö, millaisiin liharuokiin kukin lihatuote sopii kaikkein parhaiten? Ota selvää!
Valitsemalla tiettyyn liharuokaan parhaiten sopivan pääraaka-aineen, voi ruoan maku parantua huomattavasti. Parantamalla omaa lihatietämystä ja kiinnittämällä huomiota siihen, millaisen lihatuotteen kuhunkin arkiruokaan valitsee, voi olla yllättävän helppo loihtia arkisistakin herkuista entistä parempia.
Jauheliha
Jauheliha on yksi suomalaisten suosimista lihatuotteista, jonka yksi vahvuus on monipuolisuus: jauhelihasta valmistuvat lihapullat, murekkeet, laatikot, pastakastikkeet ja pihvit. Jauhelihoissa on kuitenkin paljon eroja ja oikean valinnan tekemisessä on syytä kiinnittää huomiota porsaan- ja naudanlihan makueron lisäksi tuotteiden rasvapitoisuuteen.
Vähärasvaisessa porsaasta valmistetussa jauhelihassa on rasvaa ainoastaan kuusi prosenttia. Porsaasta valmistettu jauheliha eroaa naudasta valmistetusta jauhelihasta myös miedomman makunsa puolesta. Porsaasta valmistettu jauheliha on edullinen ja erityisen sopiva valinta esimerkiksi murekkeisiin laatikoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.
Suikaleet ja kuutiot
Kiireisen arjen liharuokaan oiva raaka-aine on suikaloitu liha. Kun liha on pieninä suikaleina, kypsyy ruoka nopeasti, eikä lihan leikkaaminen vie aikaa. Suikaloidusta lihasta on erityisen helppo valmistaa nopeasti kypsyviä wokkeja ja kastikkeita.
Suuremmat lihakuutiot ovat sopiva raaka-aine liharuokiin, jotka vaativat pidempää haudutusta. Lihakuutiot vaativat mureutuakseen aikaa ja ovat siksi esimerkiksi pataruokiin erityisen sopivia. Myös perinteiseen lihakeittoon suuret lihakuutiot sopivat hyvin, kun lihaa on aikaa keittää riittävän kauan.
Paistit
Kinkku muodostuu porsaan ulko-, kulma-, sisä- sekä paahtopaistista. Paisteja käytetään perinteisesti klassisessa joulukinkussa, mutta paistit ovat sopiva raaka-aine myös uunipaistiin.
Paisteista mureimpia ovat naudan sisä- ja paahtopaisti. Sisä- ja paahtopaisti sopivat erinomaisesti uunipaisteiksi, mutta niistä voi leikata myös ohuita lehtipihvejä. Suikaleiksi leikattu paisti paistuu nopeasti mureaksi ilman pitkää haudutusta ja sopii siten hyvin myös wokkeihin.
Kokonaisina tai suurina paloina naudan ulko- ja kulmapaistit vaativat mureutuakseen pidemmän kypsennysajan ja sopivat hyvin käytettäviksi kuutioina tai suikaleina pata- ja kastikeruokiin.
Kokonaiset fileet
Moni valmistaa naudan- tai porsaanfileen mieluiten ensin pannulla paistamalla ja sen jälkeen uunissa kypsyttämällä. Uunissa kypsentäminen onkin mitä oivallisin tapa valmistaa fileitä.
Naudanfilee on kaikkein mehevimmillään silloin kun se jätetään sisältä hiukan punertavaksi, noin 50–55-asteiseksi. Porsaan filee on parhaimmillaan noin 68–70-asteisena.
Kypsät lihat
Kaikkia lihoja ei ole syytä jättää punertaviksi sisältä, sillä tiettyjen ruhonosien maku paranee esikypsentämisen ja hauduttamisen kautta. Lihan voi esikypsentää joko keittämällä, hauduttamalla tai uunissa paistamalla ja maku sekä väri paranevat entisestään grillissä tai paistinpannussa.
Erityisen pitkän kypsennysajan vaativat rasvaisimmat ruhonosat kuten porsaan niska ja kylki. Nämä osat kannattaakin hauduttaa hitaasti kypsäksi maustetussa liemessä.
Lue myös:
Lähde: Hookoo.fi
Uusimmat
-
23:40
SM-liigan mysteeritilanteesta uutta tietoa – Kiekko-Espoon pelaaja joutui syyniin
-
23:27
Teollisuuskiinteistö kärsi pahoja vaurioita tulipalossa Haapajärven keskustassa
-
23:20
Biden ja Zelenskyi tapaavat YK:n yleiskokouksessa
-
22:50
Loton potti kohoaa 7 miljoonaan – Helsinkiin muikea voitto
-
22:37
Matilda Wirtavuori on uusi Miss Suomi
-
22:14
"Tämä oli leikittelyä!" – Tommi Evilä syttyi ME-naisen kylmänviileälle suoritukselle
-
22:06
Uimaharjussa kadonnut mies on löytynyt
-
22:02
Säiliöauto räjähti Haitissa, kymmeniä uhreja
-
22:00
Erika Vikman paljasti hänen ja Käärijän viestinvaihdon: "V*tun kovaa"
-
21:51
Valas kietoutui köysiin Kanadassa – sitten alkoi neljän päivän videoitu avomerioperaatio
-
21:39
Nyt jytisi Timanttiliigassa! Jäätävä hirmusuoritus rikkoi ennätyksiä
-
21:15
HJK jäi tasapeliin lisäajan takaiskulla – KuPSin johto venähti Veikkausliigassa
-
21:11
Kiekko-Espoolle avausvoitto – Jyrki Aho "äärimmäisen ylpeä ja onnellinen"
-
21:09
Italian varapääministerille vaaditaan vankeusrangaistusta
-
21:00
"Vitsi, miten kuuma" – Masked Singer Suomi -hahmo paljasti henkilöllisyytensä
-
20:38
Toimittaja kysyi Bidenilta Putinin sotauhkailusta – presidentti näpäytti
-
20:36
Ässien nuorukainen joutui hurjaan paikkaan: "Tuli kauhea paniikki"
-
20:35
Selena Gomez avoimena tuoreessa haastattelussa – ei voi tulla raskaaksi
-
20:26
Zimbabwe lopettaa 200 norsua kuivuuden ja elintarvikepulan takia
-
20:19
Ässien voitossa kitkerä sivumaku – näin Jarno Pikkarainen kommentoi tähtivahdin tilannetta
-
Lataa lisää