Lihan valmistamisen ABC: Näin valitset raaka-aineen oikein
Jauheliha, lihasuikaleet, paistit, fileet – tiesitkö, millaisiin liharuokiin kukin lihatuote sopii kaikkein parhaiten? Ota selvää!
Valitsemalla tiettyyn liharuokaan parhaiten sopivan pääraaka-aineen, voi ruoan maku parantua huomattavasti. Parantamalla omaa lihatietämystä ja kiinnittämällä huomiota siihen, millaisen lihatuotteen kuhunkin arkiruokaan valitsee, voi olla yllättävän helppo loihtia arkisistakin herkuista entistä parempia.
Jauheliha
Jauheliha on yksi suomalaisten suosimista lihatuotteista, jonka yksi vahvuus on monipuolisuus: jauhelihasta valmistuvat lihapullat, murekkeet, laatikot, pastakastikkeet ja pihvit. Jauhelihoissa on kuitenkin paljon eroja ja oikean valinnan tekemisessä on syytä kiinnittää huomiota porsaan- ja naudanlihan makueron lisäksi tuotteiden rasvapitoisuuteen.
Vähärasvaisessa porsaasta valmistetussa jauhelihassa on rasvaa ainoastaan kuusi prosenttia. Porsaasta valmistettu jauheliha eroaa naudasta valmistetusta jauhelihasta myös miedomman makunsa puolesta. Porsaasta valmistettu jauheliha on edullinen ja erityisen sopiva valinta esimerkiksi murekkeisiin laatikoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.
Suikaleet ja kuutiot
Kiireisen arjen liharuokaan oiva raaka-aine on suikaloitu liha. Kun liha on pieninä suikaleina, kypsyy ruoka nopeasti, eikä lihan leikkaaminen vie aikaa. Suikaloidusta lihasta on erityisen helppo valmistaa nopeasti kypsyviä wokkeja ja kastikkeita.
Suuremmat lihakuutiot ovat sopiva raaka-aine liharuokiin, jotka vaativat pidempää haudutusta. Lihakuutiot vaativat mureutuakseen aikaa ja ovat siksi esimerkiksi pataruokiin erityisen sopivia. Myös perinteiseen lihakeittoon suuret lihakuutiot sopivat hyvin, kun lihaa on aikaa keittää riittävän kauan.
Paistit
Kinkku muodostuu porsaan ulko-, kulma-, sisä- sekä paahtopaistista. Paisteja käytetään perinteisesti klassisessa joulukinkussa, mutta paistit ovat sopiva raaka-aine myös uunipaistiin.
Paisteista mureimpia ovat naudan sisä- ja paahtopaisti. Sisä- ja paahtopaisti sopivat erinomaisesti uunipaisteiksi, mutta niistä voi leikata myös ohuita lehtipihvejä. Suikaleiksi leikattu paisti paistuu nopeasti mureaksi ilman pitkää haudutusta ja sopii siten hyvin myös wokkeihin.
Kokonaisina tai suurina paloina naudan ulko- ja kulmapaistit vaativat mureutuakseen pidemmän kypsennysajan ja sopivat hyvin käytettäviksi kuutioina tai suikaleina pata- ja kastikeruokiin.
Kokonaiset fileet
Moni valmistaa naudan- tai porsaanfileen mieluiten ensin pannulla paistamalla ja sen jälkeen uunissa kypsyttämällä. Uunissa kypsentäminen onkin mitä oivallisin tapa valmistaa fileitä.
Naudanfilee on kaikkein mehevimmillään silloin kun se jätetään sisältä hiukan punertavaksi, noin 50–55-asteiseksi. Porsaan filee on parhaimmillaan noin 68–70-asteisena.
Kypsät lihat
Kaikkia lihoja ei ole syytä jättää punertaviksi sisältä, sillä tiettyjen ruhonosien maku paranee esikypsentämisen ja hauduttamisen kautta. Lihan voi esikypsentää joko keittämällä, hauduttamalla tai uunissa paistamalla ja maku sekä väri paranevat entisestään grillissä tai paistinpannussa.
Erityisen pitkän kypsennysajan vaativat rasvaisimmat ruhonosat kuten porsaan niska ja kylki. Nämä osat kannattaakin hauduttaa hitaasti kypsäksi maustetussa liemessä.
Lue myös:
Lähde: Hookoo.fi
Uusimmat
-
12:24
Uusi lumikaaos iskee viikon puolivälissä: Pekka Pouta kertoo paljonko lunta voi tupruttaa – varoittaa myös vesisateisiin liittyvästä ilmiöstä
-
12:24
MTV seuraa Navalnyin paluuta Venäjälle: Useat maat vaativat oppositiojohtajan vapauttamista, Venäjän ulkoministerin mukaan kansalaisia yritetään harhauttaa
-
12:21
Navalnyin säilöönoton jatkamista käsitellään parhaillaan poliisiasemalla Moskovassa
-
12:14
Oletko ikinä miettinyt, millaista olisi olla miljoonien seuraama somessa? Tämä video puhelimen ilmoitustulvasta voi aiheuttaa ahdistusta
-
12:10
Ex-radiojuontaja Renne Korppila julkaisi rohkean kuvan vaimostaan: "Alaston nainen pilasi selfieni"
-
11:58
Turussa kadonneen nuoren naisen tapaus selviämässä: 50-vuotias mies vangittu epäiltynä törkeästä vapaudenriistosta, tunnustanut tekonsa
-
11:50
Lauri Markkasen uusi olemus ihastuttaa NBA:ssa – "Hänen pitää jatkaa sitä"
-
11:42
MTV seuraa koronan etenemistä: 168 uutta tartuntaa – Suomen ensimmäiset tehosterokotteet pistetty
-
11:40
Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartuntaa
-
11:34
Trump viettää uhmakkaan viimeisen päivän presidenttinä: Lentää viimeisinä vallan hetkinään Air Force Onella Floridaan, vastassa sotilaallinen paraati
-
11:21
Uusi video julki kongressin valtauksesta: Hyökkääjät kuvasivat edustajien asiakirjoja, sarvipää ulvoi taustalla – "Pakko löytää jotain sitä roskasakkia vastaan"
-
11:08
NHL-varaustilaisuuden kuuma nimi siirtyy Suomeen
-
11:06
Kananmunia vedetään jälleen myynnistä – näissä Pirkka-munissa salmonellariski
-
11:02
Asiantuntija: Yksi kuninkaallisen perheen jäsen tulee täyttämään Harryn ja Meghanin lähdön jättämän aukon brittihovissa – "Kuningatar Elisabet palvoo häntä"
-
11:01
Terassilla ollut jäälyhty sytytti omakotitalon seinän tuleen Tampereella – asukkaan ja naapurin nopea toiminta pelasti talon isommilta vahingoilta
-
10:57
Maria Ohisalo vaatii Navalnyin vapauttamista: "Murhayritykset on tutkittava perusteellisesti"
-
10:48
Ainakin joka viides lasten sijoitus on estettävissä, sanoo Kuntaliitto – uusi lastensuojelulaki pyrkii puuttumaan huolestuttavaan sijoituskehitykseen
-
10:40
Ensimmäiset toisen vaiheen koronarokotteet annettu HUS-alueella
-
10:36
Pelicans vahvistaa kapeaa puolustustaan – nuorempi Teräväinen lainalle Lahteen
-
10:33
Supertähdet suljettiin hotellihuoneisiinsa, Novak Djokovicin vaatimuksille tyly hylkäys – surkuhupaisa video osoittaa erikoisen tilanteen
-
Lataa lisää