Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä sinun pitää tietää, jos grillaat lohta tai kirjolohta

Nappaa vinkit täydellisen lohen tai kirjolohen grillaamiseen.
Nappaa vinkit täydellisen lohen tai kirjolohen grillaamiseen.Shutterstock
Julkaistu 04.06.2025 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tekeekö mielesi grillattua lohta tai kirjolohta? Näin saat fileistä täydellisiä grillissä!

Kesän grillikausi on jo hyvässä vauhdissa ja juhannus aivan nurkan takana. Nyt on aika ottaa haltuun täydellisen kalan grillaaminen.

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Ruodollinen filee voi olla parempi grilliin

Suomalaiset rakastavat lohta ja kirjolohta. Näistä suosikkikaloista saa myös grillissä erittäin meheviä ja maukkaita, kunhan pitää mielessä muutaman neuvon.

Vaikka moni haluaa valita kaupasta mieluiten ruodottoman kalan, ei se välttämättä kannata, jos fileen ostaa nimenomaan grillattavaksi. 

– Kirjolohi- tai lohifilettä grillatessa kannattaa kaupasta valita pakatun kalan hyllystä tai palvelutiskiltä irtomyynnistä mieluiten A-leikattu filee grillausta ajatellen, Kalaneuvokselta opastetaan.

A-fileessä mukana olevat ruodot pitävät fileen paremmin kasassa grillauksen aikana. Lisäksi fileessä kokonaan mukana oleva vatsarasva sulaa grillatessa tuoden kalaan lisää makua.

Lue myös: Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

Grillaa nahkan kanssa, muista folio

Lohifilee kannattaa grillata nahkan kanssa ja nahkapuoli alaspain esimerkiksi folion tai paistoalustan päällä. Ilman foliota kala jää helposti kiinni ritilään ja sen rasva valuu grilliin. Lohta ei tarvitse kääntää kesken grillauksen. 

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa.

Kalaneuvos vinkkaa myös, että kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa.

Lue myös: "Monen mielestä maukkain lohikala" – oletko testannut?

Katso myös: Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeitto

1:12Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeittoOnko tässä parasta lohikeittoa ikinä?

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenTaivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinKalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen
RuokaKalaGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"