Tekeekö mielesi grillattua lohta tai kirjolohta? Näin saat fileistä täydellisiä grillissä!
Kesän grillikausi on jo hyvässä vauhdissa ja juhannus aivan nurkan takana. Nyt on aika ottaa haltuun täydellisen kalan grillaaminen.
Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?
Ruodollinen filee voi olla parempi grilliin
Suomalaiset rakastavat lohta ja kirjolohta. Näistä suosikkikaloista saa myös grillissä erittäin meheviä ja maukkaita, kunhan pitää mielessä muutaman neuvon.
Vaikka moni haluaa valita kaupasta mieluiten ruodottoman kalan, ei se välttämättä kannata, jos fileen ostaa nimenomaan grillattavaksi.
– Kirjolohi- tai lohifilettä grillatessa kannattaa kaupasta valita pakatun kalan hyllystä tai palvelutiskiltä irtomyynnistä mieluiten A-leikattu filee grillausta ajatellen, Kalaneuvokselta opastetaan.
A-fileessä mukana olevat ruodot pitävät fileen paremmin kasassa grillauksen aikana. Lisäksi fileessä kokonaan mukana oleva vatsarasva sulaa grillatessa tuoden kalaan lisää makua.
Lue myös: Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia
Grillaa nahkan kanssa, muista folio
Lohifilee kannattaa grillata nahkan kanssa ja nahkapuoli alaspain esimerkiksi folion tai paistoalustan päällä. Ilman foliota kala jää helposti kiinni ritilään ja sen rasva valuu grilliin. Lohta ei tarvitse kääntää kesken grillauksen.
Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa.
Kalaneuvos vinkkaa myös, että kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti.
Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa.
Lue myös: "Monen mielestä maukkain lohikala" – oletko testannut?
Katso myös: Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeitto
1:12Onko tässä parasta lohikeittoa ikinä?