Leijonien NHL-tähdet pääsevät pelaamaan olympiakisoissa "kotikaukalossa" – Jukka Jalonen latasi mielipiteensä koosta

Pekingin talviolympialaisissa käytetään NHL-mittaista kaukaloa, joka on suomalaisyrityksen valmistama. 

Vancouverin olympiakisoissa 2010 pelattiin NHL-mittaisessa 26 metriä leveässä kaukalossa, mutta Sotshissa 2014 ja Pyeongchangissa 2018 käytössä oli leveämpi eurooppalainen kaukalo. 

TSN raportoi, että Pekingissä 2022 käytössä on jälleen NHL-mittainen pelikenttä. Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on ollut asiasta jo aiemmin tietoinen. 

– Kaikki parhaiden joukkueiden pelaajat tulevat NHL:stä, joten sikäli koolla ei ole merkitystä, Jalonen sanoi MTV Urheilulle. 

NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin on sovittu alustavasti, mutta avoimiakin kysymyksiä on vielä. The Athletic nosti jutussa esiin Kansainvälisen Olympiakomitean roolin, vaikka NHL:n puolelta asia olisikin sovittu omistajien ja pelaajien kesken. 

"NHL ei niitä isonna"

IIHF on alkanut suosia puheenjohtaja Rene Faselin johdolla NHL-mittaisia kaukaloita, joten sikäli Pekingin päätös on linjassa. 

Venäjällä on pienennetty paljon kaukaloita viime vuosina. SM-liigassa on paljon 30 metriä ja 28 metriä leveitä kaukaloita, muttei yhtään 26 metriä leveää. 

Jalonen tunnustautuu itse 28 metriä leveän kaukalon ystäväksi. 

– Siinä on paljon toimintaa, mutta kuitenkin tilaa operoida. Ei parilla metrillä ole kuitenkaan taktisessa mielessä isoa merkitystä. 

Jalonen sanoo, että on vain yksi suunta, jos kiekkomaailmassa aiotaan yhdenmukaistaa kaukaloita. 

– Muiden pitää pienentää kaukaloita, koska NHL ei tule niitä isontamaan. 

"Yritetään ottaa pieni etu"

Suomella on Pekingin kiekkoturnausessa omanlaisensa kotietu, sillä suomalaisyritys Vepe Oy on toimittanut kaukalot sekä talviolympialaisiin että talviparalympialaisiin. Misten turnaus pelataan 18 000 katsojaa vetävällä National Indoor Stadiumilla. 

Tuusulalainen perheyritys on vienyt kaukaloita Kiinaan jo vuodesta 20004 lähtien. 

– Kisojen kaukalot ovat muutettavissa sekä NHL:n että Euroopan sarjojen käyttämiin mittoihin, myyntijohtaja Matti Karmala viestitti MTV Urheilulle. 

Jalonen ei ollut tietoinen siitä, että pelipaikassa on häivähdys suomalaisuutta. 

– Yritetään ottaa siitä vaikka pieni etu. 

Lue myös:

    Uusimmat