Leena sai borrelioosin ensin punkista, sitten paarmasta – Sairauseläkkeelle 45-vuotiaana

Leena on saanut borrelioosin sekä punkista että paarmasta. Hän joutui jäämään eläkkeelle parikymmentä vuotta ennen aikojaan. Nykyään liikkuminen onnistuu vain kepeillä ja rollaattorilla.

Leena Laine sairastui borrelioosiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla Turun ulkosaaristossa.

– Punkki puri minua kasvoihin. En edes huomannut koko ötökkää, mutta poskeen ilmestyi punainen ihottuma. Kun se ei lähtenyt pois, sain viikon antibioottikuurin. Hoito loppui siihen, Leena kertoo.

Nykyään tiedetään, että punoittava rinkula on yksi borrelioosin tyypillisimmistä oireista, mutta noihin aikoihin tauti oli vielä suhteellisen tuntematon. Leenaa kiusasivat seuraavat viisi vuotta mitä moninaisimmat oireet.

– Kuumeilin, väsytti, niveliä kolotti, selkää ja päätä särki ja suolisto oli sekaisin.

Leenaa tutkittiin paljon, mutta mitään ei löydetty – kunnes viiden vuoden kuluttua sama ihottuma palasi samaan paikkaan.

– Menin lääkärille ja sanoin, että tällainen on ollut minulla ennenkin. Tuolloin punkkien levittämistä sairauksista tiedettiin jo enemmän. Minulle tehtiin testit ja todettiin, että sairastan borrelioosia, Leena kertoo.

Pysyviä vaurioita

– En tiennyt borrelioosista yhtään mitään. Ajattelin vain, että jahas, selvä juttu. Vasta erikoislääkäri kertoi, että todennäköisesti kaikki oireet johtuivat juuri siitä, Leena kertoo diagnoosin jälkeisistä tunnelmistaan.

Koska tauti oli ehtinyt jyllätä elimistössä jo monta vuotta, Leenan nivelet olivat kärsineet, selkäydinkanava tukkeutunut ja pidätyskyky mennyt.

– Söin pitkän antibioottikuurin, jolla oireet vähenivät ja helpottuivat. Pian ne kuitenkin palasivat takaisin. Selkäni leikattiin kolme kertaa tukkeumien takia.

Salama iski kahdesti

Vuonna 2005 tapahtui jotain, mitä ei aivan heti uskoisi mahdolliseksi.

– Seisoin kalliolla, kun varpaani päälle lensi paarma. Se puraisi minua, ja potkaisin sen pois. Vähän myöhemmin jalkaa alkoi särkeä kovasti. Lääkärit määräsivät antibiootit bakteeritulehdukseen, mutta kipu vain jatkui ja jatkui, Leena kertoo.

– Kun kovaa särkyä oli kestänyt noin kuukauden, pyysin borrelioositestiä. Se oli voimakkaasti plussalla.

Sairastumisesta tautiin toisen kerran oli vaikea päästä yli.

– Tällä kertaa tiesin, mitkä tuska ja rumba minua odottivat. Se oli todella masentavaa.

Ei pysty kävelemään ilman apuvälineitä

Leena ei ollut ikinä parantunut ensimmäisestäkään borrelioosista, mutta toinen tartunta muutti taudin astetta pahemmaksi.

– Jalat menivät niin huonoon kuntoon, että kuljen keppien ja rollaattorin kanssa. Niveltulehdukset saavat olon tuntumaan siltä kuin olisin 40 asteen kuumeessa, vaikken olekaan. Immuniteettini on kadonnut lähes kokonaan.

Leena joutui jäämään sairauseläkkeelle jo reilut parikymmentä vuotta sitten, 45-vuotiaana.

– Yritin käydä väkisin töissä, mutta se oli täyttä tuskaa. En pystynyt kunnolla edes kävelemään. Kun ymmärsin, kuinka nuorena olin eläkkeellä, niin ei se hyvältä tuntunut.

Vuosien kuluessa Leena on joutunut luopumaan yhä useammista asioista.

– Viimeisin muutos on se, etten voi enää ajaa autoa. Näitä asioita on rankkaa käydä läpi ja hyväksyä, Leena sanoo.

Ei jaksa liikkua

Leena on tulehdusherkkyyden vuoksi jatkuvilla antibioottikuureilla. Yleiskuntokin on huono. Hän väsyy helposti.

– Jos haluan vaikka lähteä ostoksille, niin minun pitää löytää kaikki tarvitsemani yhdestä liikkeestä, enkä jaksa tehdä mitään muuta koko päivänä. Arki täytyy suunnitella hyvin tarkasti.

Leenan mielestä kaikkein vaikeinta borrelioosissa on oireiden moninaisuus.

– Vaikka periaatteessa tiedetään, että vaivat johtuvat borrelioosista, mikään ei todista sitä.

– En minä silti halua elämästäni mitään itkuvirttä tehdä. Kyllä tässä vielä ollaan ja mennään, Leena sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat