Näistä paikoista löytyy eniten punkkeja Suomessa − katso, onko kotikuntasi listalla!

Puutiaiset ovat levittäytyneet viime vuosina yhä laajemmille alueille. Länsirannikon saaristo ei ole enää ainoa riskialue.

Tilastojen valossa Ahvenanmaa ja Turun saaristo ovat yhä paikkoja, joissa esiintyy eniten puutiaisvälitteisiä sairauksia.

− Borreliaa esiintyy käytännössä kaikkialla, missä on puutiaisia, vaikka toki tartuntariskissä voi olla eroja. Enemmän ehkä saaristossa sitä kuitenkin on, professori Olli Vapalahti sanoo.

Puutiaisen levittämän toisen taudin, puutiaisaivokuumeen, suhteen tilanne on toinen. Sitä esiintyy vain tietyillä riskialueilla, joissa on potentiaaliset olosuhteet viruksen kierrolle.

− Turun saaristo, Ahvenanmaa, Kokkolan saaristo ja Saimaan ja itärajan välinen alue ovat alueita, joissa tautia perinteisesti esiintyy, Vapalahti summaa.

Tauti leviää

Viime vuosina puutiaisaivokuumetta on löytynyt yhä enemmän täysin uusilta alueilta, kuten Närpiön ja Kotkan seuduilta sekä Simon seudulta Lapista. Tautia on esiintynyt myös Helsingin isosaaressa. Yksittäisiä tapauksia on esiintynyt myös Varkauden ja Kuopion seuduilla.

− On uusi asia, että puutiaisaivokuumetta löytyy uusilta alueilta. Tämä on tapahtunut muutaman vuoden sisällä.

Spekulaatioiden mukaan ilmastonmuutoksella on osuutta sairauden yllättävään leviämiseen.

− Puutiaisaivokuume on viruksen aiheuttama. Siihen antibiootit eivät tehoa. Rokotteet ovat sitä varten, Vapalahti huomauttaa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat