Lapsi huomautti Alexanderille "hassusta" yksityiskohdasta, paljastuikin syöväksi – suojaathan tämän herkästi unohtuvan alueen auringolta?

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Videolla kerrotaan, millaisia oireita ihosyöpä aiheuttaa.

Amerikkalaismies kertoo TODAY:lle, että vaikka hän käytti aurinkorasvaa, ei hän ollut ymmärtänyt suojata korviaan paisteelta. Lopulta kävi ilmi, että outo luomi korvakäytävän vieressä oli merkki melanoomasta.

Yhdysvaltalainen Alexander Gupman, 47, oli pitänyt silmällä korvassaan olevaa luomea vuosien ajan. Mutta koska korvakäytävän lähelle ilmestynyt luomi ei näyttänyt muuttuvan vaan pysyi samanlaisena, hän ei huolestunut siitä.

Viime syksynä Alexanderin tyttären 7-vuotias ystävä katsoi miestä ja totesi, että hänen korvansa näyttää "hassulta". Mies otti asian tosissaan vasta, kun myös toinen henkilö huomautti korvassa olevasta luomesta ja kehotti Alexanderia tarkistuttamaan sen. 

Kun Alexander katsoi luomea tarkemmin, hän huomasi sen kasvaneen suuremmaksi. Sitten se alkoi vuotaa verta. Tammikuussa mies lähetti kuvan luomesta ihotautilääkärilleen, joka varasi hänelle välittömästi ajan koepalan ottoon.

Diagnoosi oli karua luettavaa. Alexanderilla oli melanooma, joka oli levinnyt imusolmukkeisiin.

Melanoomatapaukset lisääntyvät voimakkaasti

Melanooma on muita ihosyöpiä vakavampi tauti ja yksi länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Suomessa todetaan joka vuosi noin 1700 melanoomatapausta. 

Melanooman kuten muiden ihosyöpien riski kasvaa iän myötä. Melanoomaa esiintyy kuitenkin myös nuorilla aikuisilla – syyksi on esitetty esimerkiksi rusketuksen ihannointia

Ihosyövän riskitekijät:

  • runsas aurinkoaltistus tai runsas solariumin käyttö
  • ihon palaminen
  • vaaleaihoisuus, sinisilmäisyys, pisamaisuus, punahiuksisuus
  • runsasluomisuus ja epätyypilliset luomet
  • immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys
  • aiemmin sairastettu melanooma tai lähisukulaisten melanooma

Auringon UV-säteily on ihosyöpien tärkein yksittäinen aiheuttaja. Ihosyöpää voi ehkäistä välttämällä liiallista auringonottoa. Iho kannattaa suojata paisteelta lisäksi vaatteilla ja aurinkovoiteilla.

Suurin osa melanoomista näkyy iholla joko uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveellä iholla.

Luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jos se kasvaa tai muuttuu epätarkkarajaiseksi tai tummemmaksi, punertavan tai sinertävän sävyiseksi tai mustaksi, Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivusto neuvoo. Myös kova, turvonnut, arka, kutiseva, haavautuva tai verta vuotava luomi pitää tarkastuttaa.

Katso videolta, millaiselta melanooma voi iholla näyttää. Juttu jatkuu videon alla.

Korvatkin pitää suojata auringolta

Lääkärit poistivat palan Alexanderin korvasta sekä leikkasivat muutamat imusolmukkeet, joihin syöpä oli levinnyt. Kuukauden ajan miehen korvassa oli kolikon kokoinen reikä, kunnes kohta rakennettiin uudestaan jalasta otetusta ihosta.

Alexander käy läpi immunoterapiahoitoja, joiden tarkoituksena on kukistaa tauti lopullisesti. Hän joutuu käymään säännöllisissä ihotarkastuksissa lopun elämäänsä syövän uusiutumisen varalta.

Alexander kertoo käyttäneensä aurinkorasvaa kasvoilleen, mutta korviaan hän ei ollut tajunnut suojata UV-säteilyltä. 

– Jostain syystä en koskaan ajatellut, että korvat tarvitsisivat suojaa. En koskaan palanut korvistani.

Syövän leikkaushoidon vuoksi Alexanderin korvassa oli jonkin aikaa reikä. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Mies kävi säännöllisesti tarkastuttamassa luomiaan, mutta viime vuonna hän piti tavastaan tauon koronaviruspandemian vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat