Muistathan myös nämä paikat aurinkovoidetta levittäessäsi? Ihotautilääkärit varoittavat: Nämä alueet jäävät monelta suojaamatta

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01
Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje

Ihotautilääkärit paljastavat paikat, jotka useasti jäävät huomiotta aurinkovoidetta levittäessä. Aurinkovoidetta tulisi levittää huolellisesti kaikkialle, jotta auringonpalamilta ja vakavilta terveyshaitoilta vältytään.

Etenkin kesäisin aurinkovoidetta kannattaa levittää runsaasti kehon jokaiseen kolkkaan. Suomalaisten suurin virhe aurinkovoiteen kanssa onkin kitsastelu.

Kaksi yhdysvaltalaista dermatologia paljastivat Insiderille, mitkä kohdat kehossa jäävät usein vaille aurinkovoidetta ja näin ollen pääsevät myös palamaan suojattuja alueita herkemmin. Kiinnitä huomiota siihen, että levität aurinkovoidetta myös näille alueille!

Kasvojen sivut

Ohimot, leukaluu ja hiusraja saattavat helposti unohtua aurinkovoidetta levittäessä. Dermatologi Caren Campbellin mukaan alueet ovatkin yksi todennäköisimmistä paikoista, joihin etenkin okasolusyöpä voi kehittyä.

– Aurinkovoidetta kannattaa levittää kasvoille reunoilta kohti keskustaa, jotta kasvojen sivut eivät jää huomiotta, hän neuvoo.

Campbell kertoo suosittelevansa potilailleen aina aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 30 tai yli. Lisäksi aurinkovoiteen tulisi suojata sekä UVA- että UVB-säteilyltä.

Korvat ja pää

Korvat jäävät usein vaille aurinkosuojaa. Vaikka painaisit hatun päähäsi, aurinkovoidetta tulee silti käyttää. Etenkin lippalakkia käyttäessä korville voi käydä huonosti, jos niihin ei ole levitetty aurinkovoidetta.

Levitä aurinkovoidetta korviesi reunoille, taakse sekä ympäröiville alueille.

Muista kuitenkin myös hattu! Päähine suojaa päänahkaa ja hiuksia auringonsäteiltä. Jos olet kalju tai hiuksesi ohenevat, voit käyttää päähäsi myös suihkutettavaa aurinkovoidetta.

Huulet

Campbellin mukaan ohimoiden ja korvien lisäksi okasolusyöpä voi kehittyä todennäköisimmin huuliin. Huulia ei välttämättä hoksaa suojata, sillä niille on hankala levittää perinteistä aurinkovoidetta.

Huulet kannattaakin suojata huulirasvalla, jossa on suojakerroin.

Niska

Niskan taka- ja sivuosat unohdetaan usein, vaikka ne altistuvat suoraan auringolle. Niska jää täysin paljaaksi hiusten ollessa lyhyet tai kiinni.

Aurinkovoidetta tulisi aina levittää huolellisesti myös niskaan. Aurinko osuu niskan taka- ja sivuosiin myös autoa ajaessa.

Selän katvealueet

Selkään voi olla vaikea levittää aurinkovoidetta, jos apuna ei ole toista ihmistä. Selän kanssa ei tulisi kuitenkaan toimia sen huolettomammin kuin muidenkaan kehonosien kanssa.

– Ei ole tavatonta, että satunnaisia kohtia selästä jää vaille aurinkovoidetta, toteaa dermatologi Heather Woolery-Lloyd.

Netistä löytyy lukemattomia vinkkejä, joiden avulla saat aurinkovoidetta kaikkialle selkääsi. Jos se ei kuitenkaan onnistu, Campbell suosittelee suojaamaan selän esimerkiksi vaatteilla tai aurinkovarjolla.

Kämmenselät ja jalkapöydät

Kämmenselät ja jalkapöydät jäävät helposti vaille aurinkovoidetta. Etenkin jos kädet pesee voiteen levittämisen jälkeen, suojaa tulee harvemmin enää lisättyä kämmenselkiin. Auringon aiheuttamat haitat, kuten ihon elastisuuden vähentyminen, voikin näkyä erityisesti juuri kämmenselissä.

Jos sinulla on kesänä tapana käyttää sandaaleita, älä unohda rasvata jalkapöytiäsi. Jalkapöydät voivat palaa kivuliaasti, jos aurinkovoide on jäänyt laittamatta.

Kainalot ja kyynärvarret

Kainalot ja kyynärvarret voivat hikoilla kesäillä runsaasti. Vaikka levittäisit alueille aurinkovoidetta aamulla, se ei välttämättä riitä. Erityisesti kainaloiden ja kyynärvarsien alueille aurinkovoidetta tulisi lisätä pitkin päivää.

Jos pelkäät, että aurinkovoiteesta jää valkoisia jälkiä, Campbell sekä Woolery-Lloyd suosittelevat käyttämään sävytettyä tai väritöntä voidetta.

Silmäluomet

Silmäluomet tulisi suojata aina aurinkovoiteella sekä aurinkolaseilla.

– Aurinkovoiteet, jotka sisältävät sinkkioksidia tai titaanidioksidia luovat erinomaisen suojan sekä auttavat herkkäihoisia, Woolery-Lloyd suosittelee.

Woolery-Lloyd korostaa aurinkovoiteen käytön tärkeyttä kaikilla ihoalueilla.

– Mikään rusketus ei ole sen arvoista, että joudut myöhemmin parantelemaan aiheuttamiasi vammoja, hän jyrähtää.

Lähteet: Insider, Mehiläinen

Lue myös:

    Uusimmat