Lääkärin vinkki suomalaisille: Tämä on suurin riski juhannuksena

Juhannus on juhla-aikaa, mutta monille suomalaisille sitä seuraa myös surua ja murhetta. Vakavilta ongelmilta voi välttyä, kun valmistautuu henkisesti jo etukäteen kesän suurimpaan juhlaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Peter Eriksson muistuttaa, että parhaiten juhannuksen riskeiltä välttyy oikeanlaisella alkoholikäyttäytymisellä.

Krapula on alkoholinkäytön ikävä sivuvaikutus, mutta Erikssonin mukaan pahimmat riskit painottuvat jo ennen krapulaa koittavaan tilaan. Uiminen on kesän ja juhannuksen riskeistä suurin, sillä se kuuluu olennaisesti suomalaisten juhannukseen.

– Vedet ovat lämmenneet ja tulee taas paljon hukkumistapauksia, ennakoi erikoistutkija Peter Eriksson.

– Juhannuksena hukkumistapauksia tulee enemmän. Siihen vaikuttaa myös veden lämpötila, sillä lämpimien vesien aikaan uidaan enemmän. Tulee myös jonkinlaista uhoamista, halutaan näyttää, että osataan uida. Kylmän veden aikaan sitä ei tapahdu niin paljon.

Juhannuksena 2012 Suomessa hukkui 10 ihmistä, kun vuonna 2011 hukkui vain kaksi. Vuonna 2010 hukkui niinikään 10.

Järki pienenee

Uimisen lisäksi varovaisuutta kannattaa noudattaa myös saunoessa ja aurinkoa ottaessa. Auringonotto ei ole lähtökohtaisesti vaarallista krapulaiselle, mutta terve järki kannattaa pitää mukana.

– Aurinkoon sammumisesta voi saada auringonpistoksen tai melanoomaa. Saunominen on kuitenkin vaarallisempaa, sillä saunassa voi tapahtua suorastaan vaarallista kuivumista. Se on hyvin tiedostettu, mutta kesällä ja juhannuksena saunan riskit ovat ajankohtaisempia, miettii Eriksson.

Eriksson tietää kuitenkin esimerkkejä myös auringon vaaroista, jotka ovat koituneet etelän lomakohteissa vierailleiden turistien kohtaloksi. Alkoholista ja auringosta nauttiminen on aiheuttanut muun muassa aivoverenvuotoja.

– Korostettu alkoholinjuonti ja auringonotto vaikuttavat toisiinsa synegrisesti. Juhannukseen ei ole muuta ohjetta, kuin että terveellä järjellä kannattaa lähteä juhannuksen viettoon. Valitettavasti se järki pienenee, kun juodaan riittävästi, tiivistää Eriksson.

Liikaa hukkumisia

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on listannut vinkit hukkumisen välttämiseen. Hukkumiskuolemia voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, järkevällä varustuksella, sekä olemalla vesillä selvin päin.

Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet, eli kesä–elokuu. 80 prosenttia kesäaikaisista aikuisille tapahtuneista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Vain alle 10 prosentilla vesiliikenteessä hukkuneista on ollut pelastusliivit käytössä.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Lähteenä käytetty:www.suh.fi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat