Mainos

Lääkäri diagnosoi selkäkivuksi – ehkäisypillereiden sivuvaikutukset veivät nuoren naisen hengen

Nuori nainen menehtyi ehkäisypillereiden aiheuttamiin sivuoireisiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun lääkäri oli diagnosoinut vakavat oireet selkäkivuksi.

Kuolemansyytutkijat totesivat 23-vuotiaan Charlotte Fosterin menehtyneen ehkäisypillereiden aiheuttamaan massiiviseen keuhkoveritulppaan. Vain muutama viikko aikaisemmin nainen oli valittanut selkäkipuja ja hengitysvaikeuksia lääkärille, mutta yksiselitteistä syytä kiputiloihin ei löydetty. Lääkäri epäili naisen kärsivän ainoastaan rasituksesta, ja kehotti häntä menemään hierojalle tai rentoutumaan kylpylään.

Lopulta nainen ei kuitenkaan kyennyt edes makaamaan sängyssä kovien kipujen vuoksi. Vakavien oireiden syyksi paljastui lopulta ehkäisypillereiden aiheuttamasta veritulppa, joka johti hoitamattomana nuoren naisen kuolemaan. 

Perhe toivoo ihmisten ja ammattilaisten ymmärtävän mahdolliset riskit

Fosterille oli määrätty Dianette-ehkäisypillereitä alun perin aknen hoitoon viisi kuukautta aemmin. Lääke oli määrätty huolimatta siitä, että nainen oli maininnut lääkärille suvussa esiintyvän keuhkoveritulppaa ja rintasyöpää. Ehkäisypillereiden ja verihyytymien kohonneen riskin välinen yhteys on tunnettu jo vuosikymmeniä, joten lääkärin resepti on aiheuttanut jälkeenpäin paljon ihmetystä niin perheen kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa. 

Vakavia oireita pelkäksi selkäkivuksi luulleen lääkärin mukaan Fosterilla ei ollut lääkärinkäynnin aikana minkäänlaisia oireita, joista olisi pitänyt olla huolissaan. Hän ei omien sanojensa mukaan huomannut lainkaan merkkejä hengitysvaikeuksista tai -ahdistuksesta. Asian tunkinta jatkuu edelleen. 

Tytön perhe toivoo, että tämä tapaus herättäisi ammattilaisten silmät mahdollisten riskien varalle.

– Toivottavasti tämä lisää ihmisten ja lääketieteen ammattilaisten tietoa mahdollisista riskeistä tätä lääkettä käyttäessä. Toivottavasti kukaan muu perhe ei joudu elämään tämän painajaisen läpi, perhe toivoo.

Video: Tiedätkö, mitkä asiat heikentävät hedelmällisyyttä? Katso asiantuntijan vastaus videolta. 

3:35

Lähde: Independent 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.