Ruotsalaissairaala varoittaa vanhempien hormonilääkityksen seurauksista lapsille.
Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Ruotsin Göteborgissa sijaitsevassa Sahlgrenskan yliopistollisessa sairaalassa on törmätty noin kymmeneen tapaukseen, joissa lapset ovat altistuneet vanhempiensa hormonihoidolle, uutisoi Göteborgs-Posten.
Eräässä tapauksessa kahdeksan vuotta sitten vanhemmat pelästyivät havaitessaan 10-kuukautisen tyttövauvansa sukupuolielinten suurentuneen huomattavasti.
Tapauksesta kertoo ylilääkäri ja lasten endokrinologian professori Jovanna Dahglren. Dahlgrenin mukaan vauvan klitoriksen ja häpyhuulten kasvu oli epäluonnollista ja vauvalle kasvoi ikään kuin "mikropenis", vaikkei siitä kirjaimellisesti olekaan tyttövauvan kohdalla kyse.
– Verikokeista näimme, että hänellä oli myös erittäin korkeat testosteronitasot, Dahlgren kertoo GP:lle.
Paljastui, että tyttövauvan isä käytti testosteronigeeliä, jota hän voiteli rintaansa, ja vauvalla oli tapana olla isänsä syleilyssä maaten tämän paljaalla rinnalla.
Kun isä lopetti voiteen käytön, tytön sukupuolielimetkin pienenivät ajan mittaan. Ruotsalaismedioiden lisäksi tapauksesta uutisoivat monet kansainväliset mediat, kuten New York Post.
Toisessa tapauksessa 10-vuotiaalle pojalle kasvoi rinnat äidin estrogeenigeelin käytön seurauksena.
Lue myös: Tyttöjen aikainen puberteetti yhdistettiin yleiseen kemikaaliin
Lasten altistumista varottava
Dahlgren muistuttaa, että vauvoilla on hyvin ohut iho, joten ihon kosketuksella voi olla suuri vaikutus. Sukupuolihormonit voivat vaikuttaa myös luuston kehitykseen.
Dahlgren korostaa, että vanhemmat ehdottomasti tarvitsevat käyttämiään hormonihoitoja, mutta olisi tärkeä huolehtia siitä, etteivät lapset altistu niille.
Hormonihoidolla voi olla vaikutuksia myös lemmikkeihin. Kerroimme viime vuonna koiranpennusta, joka oli saanut oireita omistajan hormonikorvaushoidosta.
Lue myös: Aiheuttavatko hormoniehkäisy tai vaihdevuosien hormonihoito syöpää? Lääkäri vastaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Yleinen hormonihäiriö paljastui Jennikalle vasta, kun hän ei tullut raskaaksi
9:29Mistä apu hormonihäiriöön? Haastattelussa kokemusasiantuntija Jennika Salmela ja Oulun yliopiston naistentautien professori Terhi Piltonen.
Lähteet: Göteborgs-Posten, Expressen, New York Post