Kuusi vanhenemiseen liittyvää asiaa, joista kukaan ei puhu

Useimmille meistä 'vanha' on aina 20 vuotta vanhempi kuin mitä itse olemme. Ikinuorille on kuitenkin olemassa muutama yllätys ikääntymisestä – sellaisia, joista kukaan ei pahemmin varoittele. Huffington Post listasi asioita, jotka voivat yllättää vanhenevan.

Karvoja uusissa paikoissa

Miehet ja joskus naisetkin kaljuuntuvat ikääntyessään. American Hair Loss Association -yhdistyksen mukaan 35 ikävuoteen mennessä kaksi kolmasosaa miehistä kärsii jonkinasteisesta hiuskadosta. 50 vuoden ikään mennessä noin 85 prosentilla miehistä on merkittävästi ohuemmat hiukset. Hiuskadosta kärsivistä 40 prosenttia on naisia.

Iän myötä karvaa voi myös kasvaa paikoissa, joissa niiden ei haluaisi kasvavan. Vaihdevuodet ja sen oireisiin tarkoitettu hormonikorvaushoito voivat aiheuttaa naisilla karvojen kasvua esimerkiksi kasvoissa. Vuodet voivat myös toisaalta harventaa kulmakarvoja sekä ripsiä.

Muutoksia tapahtuu myös häpykarvoituksessa. Se ohenee ja voi muuttua valkoiseksi tai harmaaksi kuten hiukset.

Vatsamakkaroita vatsamakkaroiden päälle

Iän karttuessa vatsa voi kasvaa sekä miehillä että naisilla. Makkarat johtuvat vatsarasvasta ja ovat haitaksi terveydelle. Huolimatta kokonaispainosta vatsaan jämähtänyt rasva lisää sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Rasvaa kertyy kehoon muun muassa aineenvaihdunnan hidastumisen vuoksi.

Viisi vuotta sitten eläköitynyt, hiukan kiloja kerännyt Huffington Postin lukija Helen Pardoe, 70, kertoo:

”Työelämässä olin aina hyvin hoikka. Voi olla, että nykyään istun enemmän, minulla on vähemmän stressiä tai nautin enemmän ruoasta. En kuitenkaan valita. Olen terve ja voin koska tahansa dieetillä rajoittaa syömistäni."

Samasta asiasta puhuu kaksi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt lukija Sue Burroughs, 69:

”Käytin töissä aina portaita, säännöllisesti – 42 askelta. Nyt seitsemän kiloa painavampana vasta ymmärrän, miten hyvää se teki.”

Päivät suorastaan lentävät

Muistat varmaan ajan, kun sait lapsia, ja kerroit muille ihmisille luulleesi että olit ennen sitä kiireinen? Joistakin tuntuu samalta eläkkeelle siirtyessä.

Lukija Burroughs kirjoitti:

”Ennen eläköitymistäni minua ärsytti, kun jotkut eläkeläiset sanoivat: 'En tiedä miten koskaan ehdin käydä töissä! Nykyään minulla ei olisi aikaa siihen.' Nyt minustakin tuntuu, etteivät tunnit päivässä riitä.”

Mutta eivät aina

Eläkkeellä olo ilman merkityksellisiä ihmisiä tai tekemistä voi johtaa masennukseen. Masennukseen voi johtaa myös taudit, kipu tai krooniset sairaudet. Masennus vaikuttaa vanhempiin ihmisiin eri tavoin kuin nuorempiin – se voi olla pitkäkestoisempaa ja liitetään usein kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja sairauksista johtuviin kuolemiin. Tutkimuksen mukaan fyysisesti sairailla hoivakotipotilailla masennus merkittävästi lisäsi kyseisistä sairauksista johtuvia kuolemia.

Ikääntyminen voi sattua

Muutama Huffington Postin lukija totesi, ettei kukaan varoittanut heitä lukuisista kivuista ja säryistä mitä ikävuodet toivat tullessaan. Lukija Tom Stowe kertoi kiusanaan olevista päivittäisistä nivelkivuista, jotka rajoittavat päivän aikana tehtävien asioiden määrää.

Vapautta on... olla välittämättä

Yksi parhaita asioita vanhenemisessa on se, ettei tarvitse ajatella, mitä muut ajattelevat. Voi pitää niitä kenkiä, mitkä hyvältä tuntuvat eikä tarvitse liiemmin miettiä mitä ylleen pukee. Kyse onkin siitä, ettetkö välittäisi miltä näytät, vaan ettet välitä miltä muut ajattelevat sinun näyttävän. Ei ehkä olekaan olemassa mitään vapauttavampaa kuin tunne siitä, ettei tarvitse enää välittää. 

Mikä on parasta vanhenemisessa? Seniorit vastasivat

Kampin palvelukeskuksen asiakkaat kertoivat Studio55.fille, mikä on parasta vanhenemisessa.

Mikä on parasta vanhenemisessa? Seniorit kertovat 1:20

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja