"Kurinalaisilla" ihmisillä ei olekaan parempi itsehillintä kuin muilla – he tekevät vain yhden asian eri tavoin

0:36

”Atomic Habits” -kirjan kirjoittanut James Clear uskoo, että itsekuri tarkoittaa lähinnä ympäristön houkuttelevien ärsykkeiden karsimista, kertoo Insider

Videolla havainnollistetaan, miksi itsehillintä laihdutettaessa on niin vaikeaa.

James Clear on yhdysvaltalainen kirjailija, joka kirjoittaa runsaasti tehokkaasta elämäntyylistä ja itsekurista.

Clearin mukaan kurinalaiset ihmiset ovat hyviä välttelemään tilanteita, joissa heidän itsekurinsa joutuu koetukselle. Kurinalaisuus ei siis hänen mukaansa vaadi erityistä mielenlujuutta – lähinnä ympäristönsä valitsemista oikein.

Väitteelle tieteellistä tukea

Teoriansa tueksi Clear ottaa vuonna 2012 Journal of Personality and Social Psychology -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen. Siinä yli kahtasataa henkilöä pyydettiin kirjaamaan päivittäin ylös mielihalunsa, kuten syömiseen, juomiseen ja tupakoimiseen liittyvät himonsa. Lisäksi osallistujien piti kertoa, onnistuivatko he hillitsemään itsensä houkutusten edessä vaiko eivät. 

Tulosten mukaan kurinalaisisiksi luokitellut ihmiset eivät olleet sen parempia hallitsemaan mielitekojaan kuin muut. Sen sijaan heillä oli vähemmän mielitekoja. Tutkijoiden mukaan tulokset ehdottavat, että itsekurissa on kyse enemmän houkutusten välttelystä kuin niiden vastustamisesta.

Teoriaa tukee toinen Appetite-julkaisussa vuonna 2016 ilmestynyt tutkimus. Siinä huomattiin, että välipala-automaatin läheisyys lisäsi työntekijöiden halua napata mukaansa pientä purtavaa jopa 69 prosentilla.

Välttely on helppo ja halpa keino

Jos siis talven tullen tuntuu, että herkut maistuvat ja kilot kertyvät, helppo konsti terveellisiin elintapoihin on vältellä tilanteita, joissa epäterveellisille vaihtoehdoille altistuu. Kun houkutuksia ei ole, mieli ei joudu kamppailemaan niitä vastaan.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja