Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusterapeutit varoittavat: Nämä ruoat eivät olekaan terveellisiä

Pikapuurot kätkevät sisäänsä usein suuret määrät sokeria.
Pikapuurot kätkevät sisäänsä usein suuret määrät sokeria.Shutterstock
Julkaistu 18.04.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

Monia ruoka-aineita ja tuotteita saatetaan markkinoida terveellisenä vaihtoehtona, vaikka totuus voi olla joskus aivan toinen.

Kaikki mikä vaikuttaa terveelliseltä, ei aina ole sitä. Siksi tuoteselosteiden äärellä kannattaa olla ruokakaupassa tarkkana. Piilosokereita tai -rasvoja ei mainosteta koskaan isoilla kirjaimilla pakkauksien kyljessä.

Tuotteen epäterveellisyydestä kieliviä aineita voi olla hankalaa tunnistaa pitkistä luetteloista. Tässä kuitenkin kahdeksan epäterveellistä ruokaa tai ruoka-ainetta, joita ravintoterapeutit eivät taatusti suosittele.

Täysjyvävehnä

Valmiissa kaupan vehnäleivissä on niin sanotusti ylimääräisiä aineita, jotka parantavat esimerkiksi leivän säilyvyyttä.

– Lisäksi jyvät kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa prosessissa, jossa niistä tehdään jauhoja. Samalla vehnästä katoaa luonnollisia vitamiineja ja mineraaleja, ravintoterapeutti Daphne Olivier kertoo Men’s Health -sivustolle.

Maustetut pikapuurot

Puuro on sinänsä terveellinen välipala. Puuron laadulla on kuitenkin suuri merkitys. Valmiit maustetut pikapuurot sisältävät suuria määriä sokeria ja suolaa.

– Kannattaa suosia puuroja, joiden tuoteselosteissa mainitaan ensimmäisenä vilja ja jotka sisältävät alle kuusi grammaa sokeria ja vähemmän kuin 140 milligrammaa suolaa per annos, ravitsemusterapeutti Jacquelyn Costa sanoo.

Puuron voi myös mainiosti keittää tavallisista hiutaleista ja maustaa itse.

Valmiit smoothiet

Valmiit smoothiet on valmistettu usein mehu- tai täysmaitopohjaisina. Se tarkoittaa, että ne ovat oikeita sokeri-, rasva- ja kaloripommeja.

– Yhdessä puolenlitran tölkissä saattaa olla 200–1000 kaloria, 30 grammaa rasvaa ja 15–100 grammaa lisättyä sokeria. Smoothiet kannattaa valmistaa itse, Costa sanoo.

Pakatut vihannestuorepastat

Terveyserot kaupoissa myytävän tavallisen ja vihannespastan välillä ovat häviävän pienet.

– Jos haluaa syödä terveellisesti, kasviksista itse leikattu ja valmistettu ”spagetti” on hyvä vaihtoehto, ravitsemusterapeutti Emily Rubin kertoo.

Juuressipsit

Sipsi on sipsi, oli se valmistettu sitten perunasta, punajuuresta tai palsternakasta.

– Sipsien kohdalla ongelma ei ole välttämättä että ne paistetaan rasvassa, vaan siinä, että paistamiseen käytetään yleensä epäterveellisiä tyydyttyneitä ja transrasvoja. Jos sipsejä haluaa syödä, itsetehdyt ovat terveellisempiä. Niitä voi valmistaa esimerkiksi lehtikaalista, porkkanoista tai kesäkurpitsasta, ravintoasiantuntija Adrienne Youdim neuvoo.

Vähärasvaiset tuotteet

Rasva tuo moneen ruokaan täyteläistä makua. Jos rasvaa vähennetään tuotteesta, tilalle laitetaan usein sokeria, joka ei ole sen terveellisempää. Esimerkiksi vähärasvaiset jugurtit sisältävät usein suuria määriä sokeria.

Lihankorvikkeet

Kasvissyöjille suunnatut ”lihankorvikkeet” ovat usein täynnä epäilyttäviä ainesosia, joiden avulla niiden rakenteesta on saatu lihamaista.

– Jos olet kasvissyöjä, suosi proteiinin lähteenä mielummin papuja, linssejä, kananmunia, maitotuotteita, pähkinöitä sekä siemeniä ja tarkista aina valmistuotteiden tuoteseloste, ravintoterapeutti Lauren Blake suosittelee.

Keksit

Keksit kuuluvat lähtökohtaisesti herkkuihin. Ne sisältävät yleensä suuria määriä sokereita ja rasvaa, vaikka niitä markkinoitaisiinkin täysjyvän varjolla esimerkiksi terveellisenä välipalavaihtoehtona.

Lähde: Men's Health 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenEstääkö "terveellinen" aamiainen painoa putoamasta? Ravitsemusasiantuntijat nimeävät pahimmat lisukkeet puuroonKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat8 yllättävää tuotetta, jotka ovat todellisuudessa täynnä sokeria – ole tarkkana tuttujen leipien ja maitotuotteiden kanssa!4 tuotetta, joista ravitsemusterapeutit toivoisivat sinun luopuvan kokonaan
RavintoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 05.11.202310:21
    Ravintolat

    Ravintolalahjakortin käyttämättä jättäminen kasvattaa ravintoloiden pankkitiliä

  • 27.09.201917:01
    Maitotuotteet

    Kannattaako maitoa juoda? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa

  • 04.07.201907:02
    Aamiainen

    Täältä päin Suomea löytyvät Pohjoismaiden laiskimmat aamupalan syöjät – puolet taipuu tapaan vasten tahtoaan

  • 03.07.201919:59
    Terveys

    8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?

  • 03.07.201910:01
    Terveys

    Kurniiko vatsa, vaikka juuri söit? Kahdeksan mahdollista syytä