Ravitsemusterapeutit varoittavat: Nämä ruoat eivät olekaan terveellisiä

puuro
Pikapuurot kätkevät sisäänsä usein suuret määrät sokeria. Shutterstock

Monia ruoka-aineita ja tuotteita saatetaan markkinoida terveellisenä vaihtoehtona, vaikka totuus voi olla joskus aivan toinen.

Kaikki mikä vaikuttaa terveelliseltä, ei aina ole sitä. Siksi tuoteselosteiden äärellä kannattaa olla ruokakaupassa tarkkana. Piilosokereita tai -rasvoja ei mainosteta koskaan isoilla kirjaimilla pakkauksien kyljessä.

Tuotteen epäterveellisyydestä kieliviä aineita voi olla hankalaa tunnistaa pitkistä luetteloista. Tässä kuitenkin kahdeksan epäterveellistä ruokaa tai ruoka-ainetta, joita ravintoterapeutit eivät taatusti suosittele.

Täysjyvävehnä

Valmiissa kaupan vehnäleivissä on niin sanotusti ylimääräisiä aineita, jotka parantavat esimerkiksi leivän säilyvyyttä.

– Lisäksi jyvät kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa prosessissa, jossa niistä tehdään jauhoja. Samalla vehnästä katoaa luonnollisia vitamiineja ja mineraaleja, ravintoterapeutti Daphne Olivier kertoo Men’s Health -sivustolle.

Maustetut pikapuurot

Puuro on sinänsä terveellinen välipala. Puuron laadulla on kuitenkin suuri merkitys. Valmiit maustetut pikapuurot sisältävät suuria määriä sokeria ja suolaa.

– Kannattaa suosia puuroja, joiden tuoteselosteissa mainitaan ensimmäisenä vilja ja jotka sisältävät alle kuusi grammaa sokeria ja vähemmän kuin 140 milligrammaa suolaa per annos, ravitsemusterapeutti Jacquelyn Costa sanoo.

Puuron voi myös mainiosti keittää tavallisista hiutaleista ja maustaa itse.

Valmiit smoothiet

Valmiit smoothiet on valmistettu usein mehu- tai täysmaitopohjaisina. Se tarkoittaa, että ne ovat oikeita sokeri-, rasva- ja kaloripommeja.

– Yhdessä puolenlitran tölkissä saattaa olla 200–1000 kaloria, 30 grammaa rasvaa ja 15–100 grammaa lisättyä sokeria. Smoothiet kannattaa valmistaa itse, Costa sanoo.

Pakatut vihannestuorepastat

Terveyserot kaupoissa myytävän tavallisen ja vihannespastan välillä ovat häviävän pienet.

– Jos haluaa syödä terveellisesti, kasviksista itse leikattu ja valmistettu ”spagetti” on hyvä vaihtoehto, ravitsemusterapeutti Emily Rubin kertoo.

Juuressipsit

Sipsi on sipsi, oli se valmistettu sitten perunasta, punajuuresta tai palsternakasta.

– Sipsien kohdalla ongelma ei ole välttämättä että ne paistetaan rasvassa, vaan siinä, että paistamiseen käytetään yleensä epäterveellisiä tyydyttyneitä ja transrasvoja. Jos sipsejä haluaa syödä, itsetehdyt ovat terveellisempiä. Niitä voi valmistaa esimerkiksi lehtikaalista, porkkanoista tai kesäkurpitsasta, ravintoasiantuntija Adrienne Youdim neuvoo.

Vähärasvaiset tuotteet

Rasva tuo moneen ruokaan täyteläistä makua. Jos rasvaa vähennetään tuotteesta, tilalle laitetaan usein sokeria, joka ei ole sen terveellisempää. Esimerkiksi vähärasvaiset jugurtit sisältävät usein suuria määriä sokeria.

Lihankorvikkeet

Kasvissyöjille suunnatut ”lihankorvikkeet” ovat usein täynnä epäilyttäviä ainesosia, joiden avulla niiden rakenteesta on saatu lihamaista.

– Jos olet kasvissyöjä, suosi proteiinin lähteenä mielummin papuja, linssejä, kananmunia, maitotuotteita, pähkinöitä sekä siemeniä ja tarkista aina valmistuotteiden tuoteseloste, ravintoterapeutti Lauren Blake suosittelee.

Keksit

Keksit kuuluvat lähtökohtaisesti herkkuihin. Ne sisältävät yleensä suuria määriä sokereita ja rasvaa, vaikka niitä markkinoitaisiinkin täysjyvän varjolla esimerkiksi terveellisenä välipalavaihtoehtona.

***

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja