Kuningatar Elisabetin lapset kokoontuivat viettämään hiljaista hetkeä äitinsä arkun äärelle

Kuningas Charles on matkustanut tänään Walesiin, joka oli viimeinen kohde uuden kuninkaan Yhdistyneen kuningaskunnan kiertomatkalla. Charles tapasi Cardiffissa Walesin pääministerin Mark Drakefordin.

Charlesin edustajan mukaan kuninkaalla on "elämänmittainen sitoutuminen Walesin kansaan". Charles oli ennen kuninkaaksi nousemistaan Walesin prinssi.

Charles palasi Walesista Lontooseen illan suussa. Illalla hän osallistui yhdessä kolmen sisaruksensa Prinssi Andrew'n, prinssi Edwardin ja prinsessa Annen kanssa yhteiseen, noin 15 minuuttia kestävään hiljaiseen hetkeen kuningatar Elisabetin arkulla.

– Kuningas työskentelee kovasti ja lannistumatta menetyksestään huolimatta. Hän keskittyy johtamaan perhettä, kansakuntaa, hovia ja kansainyhteisöä, kun nämä surevat kuningatarta, kuninkaan edustaja kiteytti.

Rannekkeella pois jonosta

Lontoossa tuhannet ihmiset jonottavat jättääkseen jäähyväiset viikko sitten kuolleelle Britannian kuningatar Elisabetille. 

Britannian hallituksen ylläpitämän seurannan mukaan Westminster Halliin on arviolta noin kahdeksan kilometrin jono ja arkulle on jonotettava ainakin 11 tunnin ajan.

Edesmenneen kuningattaren arkku siirrettiin toissa päivänä keskiviikkona Lontoossa Buckinghamin palatsista Westminster Halliin. Siellä arkku on julkisesti nähtävissä maanantaiaamuun asti. Jopa 750 000 ihmisen odotetaan käyvän arkulla.

Kuningatar Elisabetin arkku on asetettu Westminster Hallissa vartioidulle katafalkille, jonka ohi kulkee tasainen ihmisvirta osoittamassa kunnioitustaan edesmenneelle monarkille. BBC näyttää Westminster Hallista suoraa lähetystä.

Ruuhkasta osattiin ennakoida valtaisaa. Ihmisiä on muistutettu siitä, että he joutuvat seisomaan ja liikkumaan jonossa useita tunteja ilman mahdollisuutta istua alas.

BBC:n mukaan jonottajat saavat rannekkeet, jotta he voivat poistua hetkellisesti jonosta esimerkiksi hakeakseen juotavaa tai käydäkseen vessassa. Reitin varrelle on tuotu siirrettäviä vessoja, ja lisäksi kahvilat ja paikalliset yritykset ovat avoinna normaalia pidempään.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset Westminster Abbeyssa alkavat maanantaina kello 13 Suomen aikaa. Hautajaisiin odotetaan osallistuvan yli 2 000 vierasta.

Kuningattaren viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnan lähellä.

Kuningatar Elisabet kuoli viime viikon torstaina. Hän oli 96-vuotias. 


Lue myös:

    Uusimmat