Mainos

Kummassa kuvassa on sairas ihminen? Ei ole ihme, jos arvaat oikein – kyseessä ihmisen huikea kyky

Sairauden havaitsemiseen ei tarvita hikistä otsaa ja punaista nenää:  ihminen kykenee havaitsemaan sairauden kasvoilta jo kauan ennen kuin se on "ilmiselvää".

Tunnet olosi hieman flunssaiseksi. Saavut töihin – ja joku kommentoi "näytät kurjalta". Sattumaako?

Ei aivan, väittää Discover-lehden blogiteksti. Ihminen todella saattaa havaita sairauden toisen ihmisen kasvoista. Sairauden havaitsemiseen ei tarvita edes hikistä otsaa ja niistämisestä punaista nenää, sillä Karoliinisen instituutin selvityksen mukaan ihminen kykenee havaitsemaan sairauden kasvoilta jo kauan ennen kuin se on "ilmiselvää".

Kokeessa tutkija John Axelsson antoi testihenkilöille pistoksia, joista osa aiheutti kehossa tulehdusreaktion. Osa pistoksista ei tehnyt mitään. Koehenkilöistä otettiin kuvia kaksi tuntia pistoksen saamisen jälkeen, kun verikokeesta selvisi, että tulehdusreaktio kehossa oli alkanut.

Kuvia näytettiin toisille testihenkilöille, jotka saivat aluksi vain todeta, onko kuvan henkilö heidän mielestään sairas. Asteikolla 0–1, jossa numero 0,5 edustaa puhdasta sattumaa, havainnoijat saivat tuloksen 0,62. Heidän kykynsä havaita sairaat kasvot kuvasta ei siis ollut satunnainen.

Kokeile itse! Kummat kasvoista kuuluvat mielestäsi sairaalle henkilölle?

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Toisessa kokeessa testihenkilöt keskittyivät tarkkoihin, sairautta ilmaiseviin kasvojen ominaisuuksiin. Vastausten perusteella tulehdusta aiheuttavan pistoksen saaneilla oli vaaleammat huulet ja iho sekä turvonneemmat kasvot. Heidän suupielensä roikkuivat enemmän, eikä iho hohtanut, kuten terveellä. Vaaleat huulet olivat havainnoijien mielestä sairauden selkein merkki.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.

Sairauden aikaisesta havaitsemisesta lienee ollut ihmislajille hyötyä, sillä sairaus on usein tartuttavimmillaan, ennen kuin vaikeat oireet ilmaantuvat.

Vaikka testihenkilöiden tulos 0,62 ei edustakaan sattumaa, se ei lyönyt tutkijoita ällikällä. Havainnoijat näkivät kuvia vain muutamia sekunteja, ja ihminen saattaa olla vielä taitavampi havaitsemaan sairauksia kasvokkain –varsinkin, jos hän on tavannut sairastuneen ihmisen aiemmin, kun tämä vielä oli terve.

Tutkijoiden mukaan asiaa pitäisi tutkia lisää esimerkiksi erilaisilla sairauksilla ja erilaisissa etnisissä ryhmissä.

Ai niin: kuvassa "sairaat kasvot" ovat vasemmalla. Arvasit oikein, vai mitä?

***

0:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.