Kuinka suhtautua kumppanin peliriippuvuuteen? Miehet vastaavat

Tänä päivänä tietokonepelit ovat hyvin yleisiä ja joskus pelaamisesta voi muodostua riippuvuus. Kuinka tulisi toimia, jos kumppanissa alkaa ilmetä peliriippuvuudesta viestiviä piirteitä?

”Poikaystäväni on tietokonepeliriippuvainen. Hän pelaa koko päivän, jos saa tilaisuuden ja luulen, että suhteemme alkaa pikkuhiljaa hiipua pois. Voinko tehdä mitään?”, nimimerkki Nainen, 20 kyselee.

"Et voi. Edes perinteisellä ei tipu seksiä -kiristyksellä et pysty peliriippuvaista parantamaan. Peli on siis niin sanotusti menetetty."
– Mies, 35, naimisissa

"Dear Kolmas Pyörä,
olisiko syksy hyvä aika aloittaa uusi harrastus ja tutustua tietokonepelien jännittävään maailmaan? Ystävättäresi olisivat kateudesta vihreitä kun kertoisit heille viettäväsi kaiken vapaa-aikasi miehen kanssa harrastaen."
– Mies, 31, parisuhteessa tietokoneen kanssa

”Olet 20-vuotias, mutta minkä ikäinen on poikaystäväsi, sitä ei tarina kerro. Mutta jos on peliriippuvainen, niin ei taida ihan kunnon äijä olla. Miehet on kuin lapset, pitää antaa rajat. En usko, että voit suoranaisesti kieltää, mutta itse kyllä ennemmin tai myöhemmin nostaisin käsijarrun päältä ja vaihtaisin ukkoa. Mutta jos muutoin on hyvä poikaystävä, niin olisi ehkä maailman tyhmin juttu, jos suhde päättyisi näin pöljän syyn takia, joten se on asia, mikä sinun saatava sille tajuntaan: Eli puhetta, uhkailua ja lahjontaa. Jos lupaat seksiä ja jeppe edelleen vain pelaa, niin sitten tiedät itsekin mitä tehä.”
–Mies, 46, sinkku

"Ei siinä ole mitään pahaa, jos pelaa koko päivän, mutta sitten se alkaa olla paha jos pelaamiseen käytetty aika on aina pois parisuhteen ajasta. Asia täytyy ottaa esille. Ei kannata hyökätä syyttelevästi poikaystävän harrastusta kohtaan, mutta täytyy silti tehdä selväksi, että parisuhteessa eläminen ei voi olla koko ajan omaa aikaa vaan täytyy tehdä uhrauksia ja kompromisseja. Mikäli poikaystävä on täysin haluton tunnustamaan peliriippuvuuttaan tai sitä tosiasiaa, että suurin osa parisuhdeajasta menee pelaamiseen, niin ei oikeastaan ole mitään tehtävissä, sillä ei aikuista ihmistä voi pakottaakaan lopettamaan pelaamista. Mutta jos poikaystävä myöntää asian niin voi aloittaa sillä, että sopii ajoista jolloin hän voi pelata ja ajoista, jolloin ei."
– Mies, 36, naimisissa  

”Pelaajana ymmärrän lähtökohdan. Jos haluat olla ovela niin katkaiset sähköt kyseisestä huoneesta tällöin hän ei välttämättä osaa epäillä mitään – ehkä. Toki voit pelata hänen kanssaan, mutta epäilen, ettei tämä luonnistu. Joten vie hänen huomionsa itseesi pelin sijasta. Ei kai hän sentään niin pelin hurmassa ole etteikö huomaisi vaikkapa kosketusta?

Näyttää siltä, että parisuhteesi kaipaa sääntöjä, joiden pohjalta sitä voi rakentaa vankemmaksi. Ei olisi haitaksi, jos molemmilla olisi omaa aikaa ja hän voisi silloin pelata tunnin tai pari, muuten on kanssasi. Kuten monessa muussakin asiassa, tämä vaatii keskustelua. Jos ei keskustelu muuten onnistu, niin ota tietokoneesta virtapiuha siksi aikaa pois. Ei se ole tervettä pelata aivan koko aikaa, menee elämä hukkaan.”
– Mies, 32, sinkku

”Varmasti kannattaisi niin sanotusti nostaa kissa pöydälle ja keskustella asiasta ihan kunnolla ja kysyä, että kumman valitsee: pelit vai parisuhteen.”
– Mies, 28, sinkku

"Hei Nainen, 20,
tietokonepeliriippuvuus on riippuvuus siinä missä muutkin riippuvuudet. Yritä tiedustella poikaystävältäsi, oletko sinä vai tietokonepelit hänelle tärkeämpiä, pyri keskustelemaan asiallisesti asiasta hänen kanssaan. Älä kuitenkaan äkisti sammuta tietokonetta, jos hän on juuri pelaamassa, sillä tämä voi aiheuttaa rajujakin aggressiivisuuskohtauksia.

Toispuoleiseen suhteeseen ei tarvise jäädä, jos et koe että sinua huomioidaan tarpeeksi hänen peleiltään. Vakavan riippuvuuden ollessa kyseessä kannattaa miettiä mahdollista katkaisuhoitoa. Tsemppiä!"
– Mies, 31, sinkku

"Hyvä Nainen: Tee testi, seuraavan kerran kun poikaystaväsi pelaa jotain intensiivistä peliä, niin riisu vaattesi pois kokonaan ja mene ihmettelemmän ja ehdottelemaan pientä välipalaa siihen viereen/näytön eteen(jos mahtuu) ja seuraa mitä tapahtuu. Jos nuorukaisella tippuu ohjaimet kädestä ja hän pelailee mielummin sinun kanssasi – ei hätää, nuoren miehen saa pelastettua vielä muihin aktiviteetteihin.

Jos hän pyytää sinua siirtymään edestä pois häiritsemästä, voit alkaa pakata laukkuasi, sillä suhde on tuhoon tuomittu,olet menettänyt hänet virtuaalimaailmalle, missä ei ole sijaa oikealle parisuhteelle ja ihmisen lämmölle. "
– Mies, 44, naimisissa.

Lue myös:

    Uusimmat