Kuinka nopeasti nouset 60 porrasta? Vastaus voi kertoa, missä kunnossa sydämesi on

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10
Katso video: Verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin.

Se, kuinka nopeasti ihminen pystyy nousemaan portaita, voi auttaa häntä arvioimaan sydämensä kuntoa.

Euroopan kardiologisen seuran (ECS) tapaamisessa joulukuussa esitelty espanjalaistutkimus esittää, että porrastesti on helppo tapa ottaa selvää sydämensä terveydentilasta.

Hyvää sydänterveyttä ennakoi se, että ihminen kykenee nousemaan neljä kerrosta eli 60 porrasta alle minuutissa. Jos matkaan kuluu aikaa yli puolitoista minuuttia, ei sydän ole todennäköisesti parhaassa mahdollisessa kunnossa ja asiasta kannattaisi keskustella lääkärin kanssa.

Kaksiosainen tutkimus

Tutkimukseen osallistui 165 potilasta, jotka joko sairastivat tai joiden epäiltiin sairastavan sepelvaltimotautia. Aluksi osallistujat kävelivät tai juoksivat juoksumatolla hengästymiseen asti. Levättyään 15–20 minuuttia he kiipesivät portaita nopealla vauhdilla mutta juoksematta ilman pysähtymisiä, tutkijoiden ottaessa aikaa.

Tutkijat vertasivat liikuntasuorituksen aikana mitattua metabolista ekvivalenttia (MET) siihen, kuinka nopeasti osallistujat nousivat portaat. MET-arvo kertoo, kuinka paljon tietty liikuntasuoritus kuluttaa energiaa verrattuna lepotilaan.

Portaiden kiipeämisestä alle 45 sekunnissa selvinneet saavuttivat muita todennäköisemmin MET-arvon 9–10, mikä on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen kuolleisuuteen. Osallistujat, joilla kesti portaiden nousemisessa yli 1,5 minuuttia, saivat MET-arvoksi alle 8, joka puolestaan lisää kuolleisuutta.

Tutkijat myös vertasivat porrastestistä saatuja tuloksia juoksumattotreenin yhteydessä otettuihin sydänkuviin. Yli 1,5 minuuttia portaiden nousuun käyttäneistä 58 prosentilla sydäntoiminta oli ollut poikkeavaa juoksumatto-osuuden aikana. Alle minuutissa portaat nousseilla vastaava osuus oli 32 prosenttia.

Helppo ja ilmainen mutta karkea arvio sydänterveydestä

Portaiden nouseminen hissin käyttämisen sijaan on hyvä tapa tuoda liikettä päiviinsä. Suoriutuminen tehtävästä voi auttaa tekemään karkean arvion sydämen terveydentilasta helposti ja edullisesti.

Healthline-sivuston haastattelemat lääkärit kuitenkin muistuttavat, ettei standardoimattomalla porrastestillä voi korvata vakiintuneita lääkärintarkastuksia, kuten sydänfilmiä ja sonogrammia.

Sydänlääkäri Nicole Harkin huomauttaa, että porrastestissä saattavat jäädä huomiotta esimerkiksi vaaralliset muutokset verenpaineessa tai sydämen rytmihäiriöt. Portaiden nousu ei myöskään sovi kaikille, esimerkiksi ikääntyneille ja nivelongelmaisille.

Lääkärit saattavat Harkinin mukaan joskus käyttää portaiden nousua arviointiapuna sydänpotilaan hoidossa. Mikäli kyky suorittaa lyhyitä ja rasittavia liikuntasuorituksia heikkenee, on hänen mukaansa syytä kertoa asiasta lääkärille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat