Mainos

Krp:llä oli aavistus Hyrylän rynnäkkökiväärivarkauden tekijöistä – kahdeksan kasarmilta vietyä asetta yhä kateissa

7:47

Keskusrikospoliisi ei koskaan saanut selville Hyrylän rynnäkkökiväärivarkauden tekijöitä, vaikka epäilyjä oli. Tuusulassa sijainneesta varuskunnasta vietiin kesällä 1994 kaikkiaan 17 rynnäkkökivääriä ja 16 lipasta.

Nyt rikos on jo vanhentunut. MTV:n Rikospaikka tutustui vanhoihin tutkintapapereihin.

Murto tehtiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun kasarmi oli lomien takia tyhjillään. Tekijä tai tekijät murtautuivat kasarmin päädyn ovesta ja osasivat avata aseita sisältäneen varaston. Sen Abloy-lukko oli leikattu voimapihdeillä poikki.

Siellä oli kaikkiaan 82 rynnäkkökivääriä, joista vietiin 18. Yksi oli jäänyt käytävälle. Varusmiesten kaappeja murrettiin ja mukaan lähti 16 lipasta.

Poliisilla oli esitutkinnan perusteella selvästi aavistus sisäpiiritiedosta, koska kaikki varusmiehet puhuteltiin. Muutamia kuulusteltiin rikoksesta epäiltyinä.

Murrossa käytetyt voimapihdit oli anastettu aiemmin kesällä Heinolan Energian työmaalta ja patterissa palveli Heinolasta kotoisin olevia varusmiehiä.

Mitä pidemmälle pöytäkirjaa lukee, sen selkeämmäksi käy poliisin oletus. Sen mukaan heinolalainen mies olisi teettänyt asevarkauden ja tekijänä tai ainakin tietojen antajana olisi toiminut yksi tai useampi patterissa palvellut varusmies. Kaikki kiistivät, eikä krp saanut muutakaan näyttöä heitä vastaan.

Teletiedotkaan eivät vieneet juttua eteenpäin. Krp sai vihjeitä vielä 2000-luvulla, mutta läpimurtoa ei tullut.

Yhdeksän löytynyt

Vuosien mittaan 17 rynnäkkökivääristä on löytynyt yhdeksän ja viisi niistä on tavattu Lahden ja Heinolan seuduilla. Niiden lisäksi aseita on poliisin haaviin päätynyt Helsingissä kaksi ja Jyväskylässä yksi.

Aseita on takavarikoitu koviltakin konnilta.

Viimeisin Hyrylän rynnäkkökivääri löytyi Cannonballin kunniajäseneltä 2014.

24:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.