Korkein oikeus lievensi nuoren kuljettajan tuomiota Nokian 2020 kuolonkolarista

Hovioikeus oli aiemmin tuominnut miehen tapoista.

Korkein oikeus (KKO) lievensi nuoren kuljettajan tuomiota Nokialla vuonna 2020 tapahtuneesta rajusta kuolonkolarista. Turun hovioikeus oli aiemmin katsonut syytetyn syyllistyneen kolmeen tappoon. KKO:n mukaan kuljettaja ei aiheuttanut matkustajien kuolemaa tahallaan, ja se tuomitsi hänet törkeistä kuolemantuottamuksista.

Vuoden 2020 elokuussa sattuneessa kolarissa 17-vuotiaan nuoren ajama auto suistui ulos tieltä, törmäsi puuhun ja hajosi kahtia. Kyydissä olleet kolme nuorta kuolivat. Kuljettaja oli liki 1,7 promillen humalassa ja kaahasi ajoittain jopa 170 kilometrin tuntinopeudella. Autoa ajaessaan hän otti kuvia ja videoita ja julkaisi niitä Snapchat-sovelluksessa.

Kuljettaja muun muassa julkaisi kuvan auton mittaristosta nopeuden ollessa 140 kilometriä tunnissa. Videoon oli liitetty teksti, joka viittasi itsetuhoisuuteen.

"Pitkäaikaista ja tietoista riskinottoa"

Syytetty oli hovissa tuomittu kuuden ja puolen vuoden vankeuteen. KKO tuomitsi hänet kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Rangaistusta lieventävänä seikkana otettiin huomioon syytetyn nuori ikä. Rangaistusta taas korotti muun muassa hänen piittaamattomuutensa.

– Edellä kuvattu menettely ennen ulosajoa osoittaa hänessä pitkäaikaista ja tietoista riskinottoa sekä piittaamattomuutta hänen vastuullaan olleiden matkustajien turvallisuudesta. Kysymys ei siten ole ollut pelkästään hetkellisestä nuoren kuljettajan harkintakyvyn pettämisestä ja ymmärtämättömyydestä, vaan pitkäkestoisemmasta tietoisesta ja menettelyn seurauksista piittaamattomasta toiminnasta.

STT ei julkaise tuomitun nimeä, koska hän oli tekoaikaan alaikäinen.

Lue myös:

    Uusimmat