Kokemuksia kodinvaihdosta – Porschelle kyytiä Kaliforniassa!

Kotivaihdosta innostunut maskulainen perhe ei pelkää jättää kotiaan vieraiden ihmisten haltuun. Ulkomaanmatkailu kotia vaihtamalla on tuonut suuria säästöjä ja antanut eksoottisia elämyksiä.

– Makoilu kreikkalaisen hotellin uima-altaalla ei anna minulle enää mitään. Kaipaan matkoiltani uusia elämyksiä ja sellaisia paikkoja, joihin ei perinteisellä lomalla päätyisi. Suurin syy tähän lomailuun ovat kuitenkin tuntuvat säästöt, kodinvaihtoon hurahtanut Nina Tuorila lataa.

Turun liepeillä Maskussa sijaitseva 90-luvulla rakennettu omakotitalo pihapiireineen on majoittanut viimeisten kahden vuoden aikana kuutta kotivaihtajaa. Tuorila on luovuttanut kotinsa vieraiden käsiin ja matkannut miehensä ja poikansa kanssa uusiin maisemiin. Loma-ajan koti on löytynyt muun muassa Espanjasta, Ranskasta ja Sveitsistä. Perhe on matkannut kahdesti Kalifornian aurinkoon ja odottaa jo innolla tämän kesän neljän viikon visiittiä Montrealissa.

– Sopivan vaihtokohteen löytäminen ei välttämättä ole niin helppoa, jos itsellä on selkeä suunnitelma mihin kohteeseen haluaa. Jos ei ole liian vaativa, koti löytyy helpommin, Nina valottaa.

Lautaset pysyvät kaapeissa

Tuorilan kodissa on majoittunut sekä lapsiperheitä, pariskuntia että eläkeläisiä ystävineen. Nina ei ole juurikaan tavannut kodissaan käyneitä lomalaisia kasvotusten, vaan lomalennot ovat lähes aina menneet ristiin. Oma koti on kuitenkin aina jätetty moitteettomaan kuntoon.

– Ensimmäisen vaihtokokemuksen jälkeen tuttava kyseli, olivatko kaikki lautaset tallella. En ole edes laskenut. Emme ole piilotelleet koskaan mitään tai pelänneet tavaroiden puolesta, ei meillä ole mitään niin ihmeellistä. Jos joku ihan välttämättä haluaa viedä Aalto-maljakon, niin vieköön, Nina naurahtaa.

Kodinvaihtajat sitoutuvat noudattamaan yhteisiä sopimuksia. Keskinäinen luottamus ja toisen kodin kunnioittaminen on tärkeää. Tuorilan perhe ei ole joutunut pettymään vaihtokoteihinsa.

– Olemme omasta tahdostamme majoittuneet vaatimattomimmissakin olosuhteissa kuin oma kotimme on. Rahaahan tässä ei vaihdeta missään vaiheessa, joten kaikki on kiinni omista valinnoista, Nina kertoo.

Kodeista voi löytyä yllätyksiä

Kodinvaihtosivuilta bongatut ilmoitukset ovat kuitenkin Ninan mukaan jossain määrin kaunisteltuja. Kuvien kodit esitetään puhtaampina mitä ne todellisuudessa ovat. Tuorilan kotona käy siivooja ja perhe toivoo myös etsimiltään vaihtokodeilta samaa käytäntöä siisteyden varmistamiseksi.

– Eräässä asunnossa katsottiin uuniin ja päätettiin saman tien, että sillä ei kyllä ruokaa tehdä. Jääkaapista löytyi myös yllätyksenä homeisia salaatinlehtiä, Nina muistelee.

Kalifornialaisessa vaihtokodissa perhettä odotti pöydällä korillinen tuoreita mansikoita ja aprikooseja, jotka emännän sisko oli kiikuttanut suomalaisille tervetulolahjaksi. Perhe sai käyttöönsä myös autotallissa majailleen Porschen ja pääsi tutustumaan uusien tuttavien kanssa paikallisiin nähtävyyksiin.

– Vaihtolomaillessa tutustuu paikallisiin paremmin kuin perinteisellä lomalla. Vaikka mekin olemme tyypillisiä omissa oloissamme viihtyviä suomalaisia, tuo kanssakäyminen iloa lomaan, Nina sanoo.

Kodinetsintää sadoin viestein

Nainen saa paljon yhteydenottoja kodinvaihtosivustojen kautta kesäaikaan etenkin ranskalaisilta, jotka hinkuvat lomalle Suomeen. Sopivan ensimmäisen vaihtokodin löytyminen Yhdysvalloista oli kuitenkin kiven alla.

– Kalifornian majoituksen löytämiseksi kirjoittelin varmaan satoja kyselyitä ja viestejä, mutta lopulta onneksi tärppäsi, Nina muistelee etsimisprosessia.

Joka syksy perhe on saanut kiinnostuneita kyselyitä kodistaan valkoisen joulun perään haikailevilta australialaisilta. Viime jouluna vaihdokkaana olisi tarjottu kahdeksan makuuhuoneen lukaalia uima-altaalla Brisbanesta, mutta perhe oli jo sopinut viettävänsä lomaa sveitsiläisessä kodissa.

– Australialaisille on hiukan hankala luvata valkoista joulua Lounais-Suomeen, Nina naurahtaa.

Nina Tuorila kertoo kotivaihtokokemuksistaan täällä.

Lue myös

MTV3/Tanja Korpela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja