Kilpensä murtaneella kilpikonnalla oli vaikeuksia liikkua – eläinlääketieteen opiskelija suunnitteli pyörätuolin Legoista

1:35

Yhdysvalloissa kilpeensä murtumia saanut kilpikonna on saanut Legoista rakennetun pyörätuolin, joka mahdollistaa eläimen liikkumisen ja parantumisen. Miten liikkuminen uudella apuvälineellä sujuu, katso yllä oleva video!

Baltimoressa Marylandin eläintarhan työntekijä löysi heinäkuussa läheisestä puistosta idänkotelokilpikonnan, jolla oli vaikeuksia liikkua. Hän toi sen hoidettavaksi eläintarhan sairaalaan.

Eläinlääkärit löysivät kilpikonnan kilven alaosasta useita murtumia. Kilven alaosaan kohdistuneet murtumat ovat kilpikonnilla suorastaan harvinaisia, yleisimpiä ovat kuoren yläosan vauriot.

Kilpikonna joutui leikkaukseen, jossa tueksi asetettiin muun muassa metallilevyjä ja solkia pitämään heiveröisen kuoren palaset yhdessä.

Idea pyörätuolista

Lääkäreillä oli kuitenkin vielä yksi ongelma: Kuoren alaosa ei saanut osua maahan parantumisprosessin aikana, mutta kilpikonnalla piti olla mahdollisuus liikkua.

Niin neljännen vuoden eläinlääketieteen opiskelija Garrett Fraess, joka työskentelee myös eläintarhassa, keksi idean. Hän suunnitteli kilpikonnalle pyörätuolin ja lähetti suunnitelmat Tanskassa asuvalle ystävälleen.

Ystävä toteutti piirrosten perusteella pienen, kilpikonnan mittoihin tehdyn pyörätuolin Legoista!

"Hän ei koskaan edes epäröinyt"

Nyt kilpikonnan kuori pääsee parantumaan, mutta se pystyy myös itse liikkumaan normaalisti. Eläintarhan henkilökunnan mukaan kilpikonna vaikuttaa pitävän uudesta apuvälineestään.

– Se ei koskaan edes epäröinyt. Se lähti liikkeelle ja on voinut hyvin, kertoo Fraess.

Jo nyt kilpikonna on osoittanut parantumisen merkkejä, mutta se joutuu todennäköisesti käyttämään pyörätuolia vielä ensi kevääseen asti. Parannuttuaan kilpikonna palautetaan takaisin puistoon.

Idänkotelokilpikonnia esiintyy Yhdysvaltojen itäosissa. Maryland Zoo on seurannut jo yli kymmenen vuoden ajan 130 kilpikonnan elämää kaupunkiympäristössä. Nyt pelastettu kilpikonna on todennäköisesti 18 vuotta vanha.

Lähteet: CNN, NZ Herald, Washington Post

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja