Kevään valmistujat avoimina lahjatoiveistaan: Tämä rahasumma olisi liian vähän

Valmistujaisjuhlien lähestyessä monet suomalaiset ovat kinkkisen kysymyksen edessä: Mitä antaa lahjaksi vieraammalle vastavalmistujalle, jonka toiveista tai harrastuksista ei ole tietoa? Millaisia toiveita valmistuvilla on? Mikä summa ei kelpaisi lahjaksi?

Kevään valmistujaisjuhlien alla moni pohtii kuumeisesti, mitä antaisi lahjaksi sukulaistytölle, perhetuttujen pojalle tai hieman etäisemmälle ystävän lapselle. AVA tiedusteli vastavalmistuvien toiveita. Riittävätkö pelkät kukat lahjaksi? Entä mikä summa olisi liian vähän rahaa?

– Toivoisin lahjaksi lahjakortteja urheiluliikkeisiin ja tavarataloihin, sekä rahaa ulkomaanmatkaa ja jatko-opiskeluja varten. Kukat ovat ihania ja korutkin kelpaavat. Kaikesta olen iloinen, tuumaa nimimerkki Merkonomi, 22.

Raha on mieluisa lahja – mikä on liian vähän?

Sopiva rahasumma riippuu usein lahjan antajan ja vastaanottajan välisestä suhteesta.

– 10 euroa on joka tapauksessa liian pieni. 20–100 euroa on sopiva summa lahjaksi, kommentoi keväällä valmistuva Medianomi, 26.

– Useimmiten läheisimmät pääsääntöisesti kokopäivätöissä käyvät aikuiset kummit, vanhemmat ja isovanhemmat voivat antaa hyvinkin 50–100 euroa. 20 euroa on myös ihan sopiva summa vielä antaa. 5–15 euroa on mielestäni outo summa antaa, sillä persoonallisempaa olisi ostaa samalla summalla vaikka joku edullinen, hieno koru tai muu asia, josta valmistuvalle jäisi muisto. Sopivin raha valmistujaislahjaksi mielestäni olisi 50 euroa, kertoo nimimerkki Merkonomi, 22.

18-vuotias ylioppilaaksi valmistuva Aleksi toivoo käytännön tasolla hyödyllisiä lahjoja. Näistä puhdas kahiseva on suurin toive.

– Toivon enimmäkseen rahaa, koska se on aina hyödyllistä. Suurin osa lahjarahoista menee uuteen kitaraan. Tarvitsisin sitä jos pääsen uuteen koulutuspaikkaan musiikkilinjalle, kertoo Aleksi.

Kaveripiirissä toivotaankin paljon tavaroita, joista on hyötyä jatkossa.

– Kaverit pyytävät paljon hyödyllistä tavaraa, kuten kannettavia tietokoneita jatko-opintoihin, Aleksi kertoo.

Jos kuitenkin olisi pakko vastaanottaa tavaraa, valitsisi Aleksi tulevaisuuteen ja musiikkiharrastukseen liittyviä hyödyllisiä tarvikkeita. Rahasumman suhteen Aleksi on muiden vastavalmistuvien kanssa samoilla linjoilla; 10 euroa olisi liian vähän, mutta 20 euron yläpuolelle mentäessä kaikki rahasummat olisivat sopivia.

– Kaikki summat ovat periaatteessa tervetulleita. En käynyt lukiota sen takia, että saisin lahjoja, tiivistää Aleksi.

Pelkät kukat eivät riitä

Lahjoja miettiessä on hyvä muistaa, että vastavalmistuvilla on takanaan useimmiten raskas loppupuristus. Koulusta muistuttavia asioita ei välttämättä toivo valmistujaislahjapöytään, kun vapaa-aikaan ja tulevaisuuteen liittyvät lahjat osuvat paremmin. Kirja olisikin epämieluisa lahja vastavalmistuvalle Aleksille.

– Kirjoja on tullut luettua lukion takia sen verran, että lukemista en juuri nyt kaipaa. Isäni on kustantanut ajokorttia syntymäpäivä- ja ylioppilaslahjana. Se on yksi parhaimmista lahjoista mitä voi edes antaa, että saa ajoluvan, Aleksi kiittelee.

– Kelpuutan lahjaksi ihan kaiken. Turha lahja olisi koriste-esine, jota en tarvitsisi, pohtii merkonomiksi valmistuva Susanna, 18.

Rahaa ensisijaisesti toivova Susanna suosisi lahjan muodoksi kirjekuorta tai shekkiä, ei niinkään suoraa pankkitiliä. Pelkät kukat olisivat epämieluisia lahjoja monille.

– Kukatkin ovat kivoja, mutta sen ohessa pitäisi varmaan olla joku pieni asia, lahjakortti tai pieni summa rahaa, pohtii Susanna.

– Pelkät kukat on ehkä vähän kämänen lahja. Esimerkiksi kuohuva siihen kylkeen on jo paljon parempi, kommentoi myös Medianomi, 26.

Lahjakortti on helppo valinta

– Olisi varmasti pyyteettömämpää laittaa kutsuun "ei lahjoja", mutta pakko myöntää, että rakastan lahjojen saamista ihan yhtä paljon kuin niiden antamistakin, kertoo opettajaksi valmistuva Marjut, 35.

Miksipä siis kieltää moinen ilo muilta? Harva odottaa kalliita lahjoja tai pitää juhlia vain lahjojen vuoksi.

– Tärkeintä minulle on tietenkin juhlavieraiden läsnäolo. Lahjoista mieluisampia ovat ehkä lahjakortit sellaisiin liikkeisiin, joissa ei itse olisi kovin usein varaa shoppailla. Toisen makua on vaikea tuntea, joten lahjakortti on myös siksi helppo valinta. Äidiltäni sain etukäteislahjana upean Marimekon puvun valmistujaisjuhliani varten. Myös liput esimerkiksi balettiin tai lempibändin konserttiin ovat mieluisia, vihjaa Marjut.

Monille koulun loppuun saaminen on ollut työn ja tuskan takana, eivätkä lahjat ole ensimmäisenä mielessä valmistujaispäivänä.

– Tuntuu, että jo pelkkä todistus on ihan mieletön saavutus, tuumaa nimimerkki Medianomi, 26, monen vuoden tuskaisesta opiskeluprojektistaan.

Toiveena on, että ainakin lähipiiri eli äiti, kummitäti, isoveli ja poikaystävä muistaisivat jollakin tapaa. Myös luokkakavereiden kesken meillä on ollut tapana muistaa valmistuneita.

– Kiva lahja voisi olla esimerkiksi ravintolaillallinen tai koru. Turha krääsä on pahinta mahdollista tuhlausta.

Lue myös:

Onko sinulla osuva lahjavinkki valmistuvalle? Oletko saanut joskus todella huonon lahjan? Kommentoi alle.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja