Keskosena syntynyt Robyn joutui taistelemaan hengestään – järkyttyneen äidin mukaan keuhkot pettivät kovan itkun takia: "Kysyin hoitajilta, kuoleeko lapseni"

Äiti sai tietää raskaudestaan vain yhdeksän päivää ennen synnytystä 0:51
Eräs äiti tajusi olevansa raskaana vain yhdeksän päivää ennen synnytystä.

Keskosena syntynyt Robyn oli tehohoidossa 11 päivää. 

Brittiläinen Robyn Theaker syntyi keisarileikkauksella 17. maaliskuuta viisi viikkoa ennen laskettua aikaa, kertoo muun muassa 7 News -sivusto. Hän painoi syntyessään vain 2,3 kiloa. 

Muutamaa tuntia myöhemmin saatiin huolestuttavia uutisia: röntgenkuvissa näkyi, että Robynin molemmissa keuhkoissa oli pieni reikä.

Äidin mukaan syynä oli se, että keskosena syntyneen vauvan keuhkot eivät olleet tarpeeksi kimmoisat. Niinpä hänen itkiessään ja huutaessaan keuhkoihin kulkeutui liian paljon ilmaa liian nopeasti.

Kyseessä oli mahdollisesti pikkukeskosilla esiintyvä RDS-tauti, joka johtuu keuhkojen pintajännitystä alentavan aineen, surfaktantin, puutteesta keuhkorakkuloiden pinnalla. Jos keuhkorakkuloiden seinämä repeää yllättäen ja keuhkokalvojen pääsee ilmaa, syntyy ilmarinta. Ilma karkaa keuhkokudokseen syntyneen reiän kautta ja keuhkot painuvat kasaan, minkä seurauksena elimistö ei saa tarpeeksi happea solujen toimintaan.

Kun Robynin keuhkot pettivät, vastasyntynyt oli vähällä kuolla.

– Kysyin hoitajilta heti, että kuoleeko lapseni tähän. He vastasivat suoraan, että eivät tiedä, äiti Kylie kertoo medialle.

Kylie istui Robynin sängyn vieressä tunnista toiseen. Hän ei halunnut lähteä, koska pelkäsi, että tilanne saattaisi olla huonompi sitten, kun hän palaisi. 

11 päivää teholla

Robyn oli tehohoidossa 11 päivää, eikä hän pystynyt hengittämään ilman apuvälineitä. Kylie joutui olemaan sairaalassa kahdestaan tyttärensä kanssa koronavirusrajoitusten takia.

– Nuo päivät tuntuivat kuukausilta. Minusta tuntui todella yksinäiseltä. Normaalisti tällaisissa tilanteissa perhe olisi tukena, mutta nyt me olimme kahden.

Kylie oli huolesta suunniltaan. Hän ei pystynyt ajattelemaan mitään muuta. Tilanteen teki kamalammaksi sekin, että Kylien ja hänen miehensä olivat menettäneet 24 viikkoa ennen laskettua aikaa syntyneen tyttärensä vuonna 2015 vain tunti sen jälkeen, kun tyttö oli syntynyt.

Pääsi lopulta kotiin

Pikkuhiljaa Robynin voinnissa alkoi näkyä parantumisen merkkejä. Myöhemmin hän pystyi hengittämään itse.

29. maaliskuuta Robyn oli niin hyvässä kunnnossa, että hän pääsi kotiin isänsä, siskonsa ja veljensä luokse. Kylie kertoo, että lääkärit olivat yllättyneitä siitä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensimmäisten kotona vietettyjen viikkojen aikana Kylie oli todella stressaantunut. Hän pelkäsi, että jotain kamalaa tapahtuisi taas. Entä jos Robyn saisi koronavirustartunnan?

– Kun kaikki on asteittain palannut normaaliksi, olen alkanut odottaa innoissani tulevaa.

– Olemme niin onnekkaita, että vauvamme on terve. Hän on ihme.

Lue myös:

    Uusimmat